Kiitos kun jaat tämän!
Olet varmaan matkaa suunnitellessasi useinkin etsinyt täydellistä tai ainakin melkein täydellistä majapaikkaa. Oletko miettinyt kriteereitä vain mielessäsi, vai oletko listannut kaikki kohdat konkreettisesti joko paperille tai exceliin saadaksesi tietää, millainen on täydellinen majapaikka ulkomailla juuri sinulle?
Moneen kertaan itse majoitusta etsineenä olen käyttänyt suodattimia löytääkseni sellaisen paikan joka tyydyttää tärkeimmät tarpeeni matkalla. Tuntuu vain, että suodattimilla ei saa kaikkea haluamaansa rajattua. Esimerkiksi ei ole vaihtoehtoa ranta TAI uima-allas, en ainakaan ole missään nähnyt.
Edellä mainittu ominaisuus on minulle tärkeä, koska tykkään aloittaa päiväni altaassa tai meressä uiden tai vesijumpaten. Tätä kirjoittaessani olen Teneriffalla ja asuintalossa on kyllä uima-allas ensimmäisessä kerroksessa, mutta huomasin vasta toisella kerralla altaaseen mennessäni, että käyttöaika on 10-22. Olin siis käynyt aamu-uinnilla liian aikaisin. Tällainen seikka pitäisi osata ottaa huomioon ja muistaa tarkistaa ennen majapaikan varausta. Koska minun on tärkeää päästä aamulla ensimmäisenä veteen, en ehkä olisi varannut tätä majoitusta jos olisin tiennyt altaan aikataulut etukäteen.
Mitkä ovat täydellisen majapaikan kriteerit?
Tämänhetkinen majoitukseni olisi varmaan suurimmasta osasta matkaajia aivan loistava. Sen vuoksi aloin tosissani miettiä syytä omaan viihtymättömyyteeni täällä. Eli sama kysymys itselleni: Millainen on täydellinen majapaikka ulkomailla? Ensimmäisenä tulee mieleen varmaan aivan vakiovastaukset…
Listataanpa:
Yleensä halutaan varmistua paikan siisteydestä. Itse olen majoittunut aika rähjäisissä paikoissa välillä, ja kestän kyllä hienoiset epäpuhtaudet, jos paikka herättää minussa positiivisia tunteita muilta osin.
Toinen kriteeri on asiakaspalvelu. Tästäkin voi joskus joustaa. Olen ollut paikoissa, joissa en ole tavannut henkilökuntaa juuri ollenkaan. Olen myös ollut monesti kotimajoituksissa, joissa korostuu vieraanvaraisuuden määrä tai sen puute. Totta kai on mukavampi olla paikassa, missä sinua kohdellaan ystävällisesti. En kuitenkaan odota, että minua palvellaan joka hetki. Jos on jotain valittamista majoituksen suhteen, on tietenkin hyvä että saa asiansa hoidettua asianmukaisesti .
Kolmas kriteeri voisi olla esimerkiksi aamiaisen mahdollisuus tai sen kuuluminen majoituksen hintaan?
Neljäs kriteeri, näköala? Olen nykyään katsellut majoituksia, missä on parveke ja näkymä merelle. Olen juuri tällä hetkellä sellaisessa, mutta sekään ei tunnu nyt oleelliselta. Mitä sitten haluan? Olenko väärässä maassa?
Jokaisessa matkakohteessa ei tietenkään saa kaikkia haluamiaan juttuja täytettyä. Aina se ei edes ole oleellista, jos matkan syy on vaikkapa työnteko tai se, että haluaa vain nähdä jonkun tietyn maan, kaupungin tai muun kohteen.
Mikä majoituksessa tai sen valitsemisessa yleisimmin ärsyttää?
Kun katselen majoituksia seuraavaan kohteeseen esimerkiksi Booking.comista (josta olen varannut suurimman osan majoituksistani), eniten ärsyynnyn huonoista kuvista tai sellaisista kuvista, jotka eivät ole oleellisia. Tai jos kuvia on 50 ja niistä suurin osa on monta täsmälleen samaa tai miltei samaa kuvaa.
Kuvat tai muut tiedot ovat myös monesti niin puutteellisia, että niistä ei välillä saa selvää esimerkiksi missä kerroksessa huone on, minne päin ikkunat ovat, onko erillinen makuuhuone, entä keittiö… Edellisessä majapaikassani olin yllättynyt, että siellä ei ollutkaan erillistä makuuhuonetta. Olin valokuvien perusteella saanut väärän käsityksen. Asia olisi varmaan tullut ilmi muuten, vaikkapa kokoa katsomalla, mutta eihän sitä aina osaa huomioida kaikkea. Ja oikeasti: asioiden pitäisi tulla selväksi ilman täytyy kysyä.
Eniten itse majoituksissa, olivatpa ne hintaluokaltaan mitä vain, ärsyttää se, että ei ole laskutilaa eikä naulakoita tai koukkuja säilytykseen. Kylpyhuoneeseen tarvitaan mielestäni pyyhkeitten lisäksi myös koukkua kaikelle muulle mitä vaan voi roikottaa, varsinkin jos ei ole paljoa laskutilaa. Uimapuku ja bikinit pitäisi molemmat saada jonnekin kuivumaan. Yleensä ne sitten roikkuvat jossain suihkun osasessa ja ovat tiellä, kun joku haluaa mennä suihkuun. Tämän vuoksi otan mukaan koukkuja ja koukkuripustimia.
Millainen on täydellinen majapaikka ulkomailla - Maisema ennen kaikkea?
Maiseman suhteen olen ollut hyvin miettiväinen täällä Teneriffalla, jossa minulla on nyt loistava maisema. Muistan viihtyneeni Sri Lankassa ja Thaimaassa ilman näköaloja mainiosti. Olen kulkenut kauniissa puutarhoissa, joissa on paljon yksityiskohtia, ja ottanut valokuvia kasveista, kivistä ja mitä nyt sattuu olemaankaan erilaisissa puutarhoissa. Ehkä se puutarha sitten onkin minun maisemani ja näköalani, eikä merivesi.
Kroatiassa parvekkeelta ei näkynyt oikein mitään kovin kaunista. Sielläkin viihdyttiin vallan hyvin ellei erinomaisesti, koska heti kun lähdettiin kävelemään, oli vastassa toinen toistaan kauniimpia maisemia. Onkin varmaan enemmän oleellista se, että itse matkakohteessa on näköaloja ja maisemia tai kulttuuria tai mitä tahansa nyt haluaakin mennä katsomaan, eikä itse majoituksessa, joka joskus sattuu olemaan pelkkä nukkumispaikka?
Mitkä ovat sinun kriteerisi, ärsyyntymisesi kohteet vai onko sellaisia ollenkaan? Mitä ehdottomasti vaadit majapaikaltasi?
Olen tässä artikkelissa käyttänyt sekä omia kuviani, että kuvapankin kuvia, ja niistä huomaa tietenkin eron kuvien laadukkuudessa. Ehkä huomaamme myös eron todellisuudessa ja siinä, millainen on unelmien täydellinen majapaikka ja onko sitä olemassakaan?
Olen myös jättänyt tarkoituksella määrittämättä liikaa kriteereitä, koska haluan kuulla niistä sinulta! Intohimoni olisi tehdä majoittajille opas onnelliseen majoittamiseen niin että sekä majoittaja että matkailija saisivat tyydyttävän ja kannattavan kokemuksen. Sehän syntyy tarjonnan ja tarpeiden kohtaamisesta samalla tasolla.
Jos haluat osallistua Onnellinen majoittaja – onnellinen matkailija -projektiin, niin laita ihmeessä mielipiteitäsi joko kommentteihin alle tai sähköpostiin kohtiavaraamaailmaa@kodintuntu.fi
Kiitos kun jaat tämän!
Mielenkiintoista pohdintaa. Tärkeät asiat riippuvat kohteesta. Muutamia tulee kuitenkin mieleen: sijainti (varsinkin kaupunkilomilla), ei tarvitse olla ydinkeskustassa, kunhan on hyvät liikenneyhteydet. Hyvä aamupala, nautin aamulla vatsan täyteen, niin jaksaa olla koko päivän turistina. Uima-allas, mielellään lämmitetty. En ole varsinaisesti rantaihminen, hyvä uima-allasalue hotellissa riittää. Helmikuisella Bangkokin reissulla olimme ihan keskustassa ja upealla allasosastolla tuli käytyä parikin kertaa päivässä.
Huoneessa tärkeää on sijanti, tykkään katsoa kauniita maisemia. Hyvä sänky, tarpeeksi tyynyjä. Ja se tarpeellinen matkalaukun laskutaso, se puuttuu yllättävän monesta hotellihuoneesta. Kylppärissä suurentava peili vakiovarusteena on ehdoton plussa.
Sijainti on kyllä tärkeä, jos ei ole auto käytössä. Intiassa, Sri Lankassa ja Thaimaassa on kyllä helppo ja edullinen tapa ottaa tuktuk. Kohteet ovat kyllä niin erilaisia, että todellakin riippuu paljolti niistä, mikä muodostuu itselle tärkeäksi.
Minulla on aika monta kriteeriä, joita asennan majoitusta valitessani. En vaadi täydellisuutta, mutta toimivuutta – kyllä (tässä on oma pohdintani asiasta: https://viaperasperaadastra.com/2021/09/17/millainen-on-toimiva-hotellihuone/).
Ensimmäisenä majoitusta valitessa tulee eteen se, millaisella porukalla ollaan liikkeellä: yksin, kaksin tai perheenä. Se on lähtökohta. Toinen asia on matkan tarkoitus: loma tai työ. Lomaillessa jossain lämpimässä uima-allas tai ranta on must. Jos mennään kaupunkilomalle, niin ei niillä eikä maisemilla ole niin paljon merkitystä. Toki, jos hotellissa on uima-allas tai kylpyläosasto, niitä todennäköisesti tulee käytettyäkin. Itselleni on tosi tärkeä, että sänky on kunnollinen. Huonot unet pilaa kaiken, oliko loma tai työreissu.
Toki, pieniä kivoja yksityiskohtia saa olla, kuten hyvä aamiainen tai toimivat julkiset yhteydet, mutta ne ovat enemmän kiva lisä kuin välttämättömyyksiä.
Kiitos vastauksesta! Pitääkin käydä lukemassa tuo sinun juttu.
Ehdottomasti olisi mielenkiintoista osallistua projektiin. Meillä varmasti siisteys ja turvallisuus on etusijalla. Ja sijainti on myös ihan hirveän tärkeä. Moni asia riippuu myös matkan luonteesta ja siitä kenen kanssa olen reissussa. Jos olen kaverin kanssa niin kriteerit on aikalailla erit kuin silloin kun reissataan perheen lapset mukana. Luen aina tosi paljon majoitusten arvosteluja, joiden perusteella mielestäni saa paremman kuvan kuin itse varaussivuiltoilta. Valitettavan usein kuvat huoneesta eivät vastaa todellisuutta.
Kiitos, Paula! Joo, todella paljon menee minullakin aikaa arvostelujen lukemiseen. Ja kun vielä yleensä ne hyvät arvostelut on ensimmäisenä. Pakko on yleensä kahlata monen paikan kaikki arvostelut läpi, koska ei niistä paikoista vaan muuten saa välillä selkoa millään.
Riippuu millä kokoonpanolla matkustan. Yksin tykkään olla hostelleissa. Kriteerinä hyvät arvostelut ja sijainti, sekä kaappi, johon saa tungettua omat tavarat ja laittaa omalla munalukolla kiinni.
Kiitos vastauksestasi. Hostelleissa yöpymällä saakin varmaan säästettyä matkakuluissa kivasti ja pääsee näkemään enemmän maailmaa…
Majapaikan valinta riippuu paljon kohteesta. Minulle tärkein kriteeri on sijainti ja hotellin lähellä on hyvä olla ravintoloita ym. ettei siirtymisiin mene aikaa. Viikon rantalomilla parveke ja uima-allas olisi kiva olla. Aamiaisesta voidaan joustaa, jos muuten löytyy kiva hotelli. Toki aina helpompi, jos se kuuluu hintaan niin ei tarvitse ensimmäisenä lähteä kahvilaan jonottelemaan. Jos olemme pidempään kuin yhden yön, tarkistan TripAdvisorista mitä hotellista on sanottu. Arvosteluista jätän huonoimmat ja parhaimmat pois, niin löytyy kultainen keskitie. 🙂
Merja, kyllä, juuri noin 🙂 Moni varmaan tsekkaa asiat samalla tavoin, kun on jonkin verran reissannut. Se, mikä missäkin kohteessa sitten ratkaisee asian, on vähän vaikeampaa ja henkilökohtaisempaa. Kiitos sinulle vastauksestasi! Hyviä reissuja jatkoon 🙂
Meidän tärkeimmät kriteerit ovat siisteys ja sijainti, toki myös hinta ja reissussa työtä tekevinä hyvä wifi. Mieluiten varataan asuntoja, mutta hotelli tai hostelli käy hyvin lyhytaikaisempaan majoitukseen. Oma kokkausmahdollisuus on tärkeä pidemmällä reissulla, vaikka tavoitteena onkin aina maistella paikallisherkkuja ravintoloissa. Uima-allas on iso plussa lämpimillä seuduilla, mutta ei välttämätön. Me suosimme altaita meren sijaan, vaikka toki mereen pulahtaminen välillä on elähdyttävää.
Nykyisen Belgradin-asuntomme varasimme ensimmäisen kerran kuukaudeksi AirBnb:stä. Katsoimme, että vaikka sisustus on vanhanaikainen, se on viehättävä, asunto näyttää siistiltä ja se sijaitsee vehreällä sisäpihalla lähellä ydinkeskustaa. Pelkäsimme, että täällä olisi hometta, mutta ei ja lisäksi kävi ilmi, että meillä on vieläpä pieni terassi. Ja tämä on myös erittäin hiljainen, mitä arvostamme.
Vietimme nomadielämää kaksi ja puoli vuotta, joten vaatimukset muodostuivat hieman toisenlaisiksi kuin vaikkapa viikon lomalla.
Kiitos vastauksesta Ismo! Todellakin, kaikkiin majapaikkoihin ei sovellu samanlaiset kriteerit. Kiva saada näin paljon vastauksia, joita lukemalla pystyn ehkä tekemään jonkinlaisen jutun yleisistä kriteereistä sekä pikkulomiin että pidempiin majoituksiin liittyen. Vastauksessasi käytät sekä preesensiä että imperfektiä, joten en pysty päättelemään oletteko edelleen Belgradissa vai missä? 🙂
Omat kriteerit eivät yleensä kovin vaativia ole. Majapaikka ei ole ylipäätään omilla matkoilla yleensä kovin merkittävä asia, ja siellä tulee aina vietettyä hyvin vähän aikaa. Varmaankin tärkein tekijä omalla kohdalla onkin sijainti.
Mikko, kiitos kommentistasi. Näin varmaan onkin aktiivisilla ja paljon matkoillaan kokevilla reissaajilla!
Voi, onnellinen majoittaja – onnellinen matkailija -projekti kuulostaa juuri sellaiselta, mihin haluaisin osallistua! 🤗
Majoitusta etsiessä/kartoittessa harmittaa nuo sinunkin mainitsemasi jutut, kuten epäolennaiset kuvat tai se, että ilmoituksen tiedoista ja kuvista ei saa selkoa, tai että niistä saa väärän kuvan. Sellaiset jätän sikseen ja varaamatta, joissa tuntuu olevan jo lähtökohtaisesti vaillinaiset tiedot tai ei ole kunnollisia kuvia. Pitäkööt tunkkinsa silloin! Välillä tietty sattuu sitä, että vasta paikan päällä huomaa, ettei ilmoituksen asiat ihan pitäneetkään paikkaansa…
Me tykättään yleisimmin yksityismajoituksista tai pienistä hotelleista. Yksityimajoituksissa on usein hotellihuoneita enemmän tilaa. Keskeinen sijainti on tärkeää, koska reissaustahtimme on yleensä sellainen, että vaihdamme majapaikkaa tiheään. Kun paikassa on vain lyhyen aikaa, niin haluamme saada siitä vähästä ajasta kaiken irti ja kokea kylän/kaupungin parhaat palat, ja siksi majoittua keskeisesti.
Siisti ja puhdas, ei rähjäinen majoitus olisi kiva, ja mielellään vähän modernimpi sisustus. Haluamme että viihdymme majoituksessamme, vaikka siellä suhteellisen vähän aikaansa viettääkin.
Hyvä peti ja hyvä ilmastointi olisivat aina kivat ja niihin panoistaisimme mielellämme, mutta näitä on vähän hankala arvioida ainakin yksityismajoituksissa.
Katson majoitusta varatessani aina mistä paikka on saanut matalimmat arvosanat – ja hylkään majoituksen, jos ne ovat minulle relevantteja seikkoja ja ne tuntuvat toistuvan useammissa arvioinneissa.
Sitten tuo laskutilan, koukkujen ja laulakkojen puute… Se on kyllä ärsyttävää (mutta sitä ei yleensä voi etukäteen kovin tarkati tietää), koska majoituksen pitäjä voisi ratkaista nämä puutteet hyvin pienellä rahallisella panostuksella. Ja olisi varmasti itsekin nämä puuutteet huomannut, jos vain olisi esim. itse koeasunut huoneensa matkatavaroineen. Laiskuutta, jos niin ei ole tehnyt, sanon minä!
Asiat, joista olemme valmiit maksamaan ylimääräistä ovat maisema, mukava terassi/parveke ja oma poreamme/uima-allas. Näitä ei siis tarvitse olla, mutta näistä voisimme maksaa – muiden kriteerien osuessa kohdilleen.
Meille ei ole tärkeitä ominaisuuksia:
-uima-allasalue
-aamiainen
Rahallahan tietysti saisi kaikkea, mutta sehän onkin sitten toinen juttu, että kuinka paljon on valmis reissumajoituksestaan maksamaan – tai että mistä suunnasta lähtee ja joutuu tinkimään, jos ei halua maksaa majoituksestaan liikoja. 😀
Kiitos, Kati! Tässäpä näitä olikin, ja aika lailla samoilla linjoilla mennään. Paitsi että minä tarvin sen altaan. Mies ei tarvi oikein mitään 🙂 Näistä vastauksista saisi ehkä jo koottua jonkunlaisen kysymyslistan, minkä kanssa edetä tässä Onnellinen majoittaja – onnellinen matkaaja -projektissa!
Useimmiten aloitamme haun neljän tähden hotelleista, joissa useimmiten kaikki oleelliset asiat ovatkin kohdallaan, tärkeimpinä kunnon suihku, josta tulee kuumaa vettä riittävällä paineella, isot pyyhkeet, hyvä sähky ja mielellään tyynyvalikoima. Hiljainen ja toimiva ilmastointi tropiikissa. Sijaintikin on tärkeä, paitsi nyt ehkä jos olemme vaan yhden yön. Wifi on lähes ehdoton Euroopan ulkopuolella – Euroopassahan surffaus onnistuu puhelimellakin. Aamiaisenkin nautimme mieluiten hotellissa – paitsi, jos, ihan poikkeuksellisesti meille, olemme samassa paikassa vähintään viikon. Työpöytäkin on tarpeen, mielellään jääkaappikin. Meren rannalla maksamme usein vaikka lisää merinäköalasta. Mieluummin hotelli kuin Airbnb tai joku muu, jossa joutuu säätämään tulemista ja josta ei tarvittaessakaan tapaa saada concierge-tyyppisiä palveluita.
Näillä kriteereillä valinta ei usein ole halvin, mutta koska suosimme maailmalla reipasta etenemistä ja sitä, että retkikohteet ym. on etsitty ja sovittu etukäteen, niin ”selviämme” usein kohteesta vaikka 3-4 yöllä, jolloin niistä voi jo maksaakin. Rantalomailukaan ei ole meidän juttumme, levätä voi sitten kotisohvalla 🙂
Kiitos, Pirkko, kattavasta vastauksesta! Valmis aamiainen kyllä helpottaa liikkeelle lähtöä kun käy tutustumassa paikkoihin! Tietysti kaikki muukin luettelemasi, meillä vain on vähän erilaiset tarpeet 🙂
Minulle majapaikan kriteerit ovat paljon riippuvaisia siitä, miten kauan siellä olen. Olemme lähes aina liikkeellä autolla ja jos viivymme yhdessä paikassa vain yön tai kaksi tai ihan muutamia, tärkeimmät kriteerit ovat hinta ja se, että saamme auton parkkiin. Aika monenlaisesta muusta olemme valmiita tinkimään, koska emme me yleensä majapaikassa ole muuta kuin nukkumassa yli yön, ja laitamme tosi mielellämme myös oman aamiaisemme, jos siihen vain on mahdollisuus. Rantoja ja uima-altaita ei tarvita koskaan, siisteys ja tila tavaroille on kyllä asia, jota katson aina muiden kirjoittamista arvioista. Jos sängyn epämukavuutta mainitaan, silloinkin hylkään majapaikan. Etsimme useimmiten paikat Booking.comista tai AirBnb:ltä. Sekin on osoittautunut tosi hyväksi ja siten olemme löytäneet usein ystävällisiä ja viihtyisiä yksityisiä majapaikkoja. Pidemmiksi ajoiksi haluamme mieluiten huoneiston. Esimerksi juuri nyt olemme tulossa Aurinkorannkikolta, jossa viivyimme kuukauden samassa paikassa. Mutta siis hinta, parkkipaikka, viihtyisyys ja siisteys ovat yleensä tärkeimmät kriteerimme. Aila
Mielenkiintoista pohdintaa! Mä luotan majapaikan valinnassa (kuten elämässä yleensä) fiilikseen 😀 jos joku vaikuttaa hyvältä, niin se tulee valittua! Enkä ainakaan vielä (*kopkop*) ole joutunut katumaan.
Me käydään majapaikassa oikeasti vaan nukkumassa (ja syömässä aamupala), joten ei ole kummoisia vaatimuksia senkään puolesta. Toki siistiä ja ötökkäturvallista pitää olla, mutta muuten ei niin väliä 😛
Kiitos vastauksesta! Varmaan riippuu vähän kohteesta myös, miten paljon siellä kämpillä viettää aikaa. Itse en voi ihan tukka putkella mennä koko ajan, kun en ole semmoiseen vaadittavassa kunnossa 🙂
Kiitokset monipuolisesta vastauksesta! Suurin piirtein samanlaiset tuntuvat kriteerit olevan. Minulla vaikeuttaa majapaikan löytämistä tuo ”uima-allaspakko”. Eka kertaa Sri Lankassa ollessamme en huomioinut asiaa, ja olin todella tuskainen kun en päässyt veteen siellä. Mereen ei voinut mennä kovan aallokon takia.