You are currently viewing Ranskalaisia vaikutteita Art Deco -henkeen Kambodzan Kampotissa

Ranskalaisia vaikutteita Art Deco -henkeen Kambodzan Kampotissa

Kiitos kun jaat tämän!

Alku joskus hankalaa...

Lensimme Qatarilla Kambodzan Kampotiin katsomaan ranskalaisia, siirtomaa-ajan vaikutteita ja kaupungin Art Deco-henkeä. Olen kirjoittanut 27.1.2024 matkapäiväkirjaan seuraavasti:

Doha 2.00 yöllä. Sitten hyvin väsyneenä Ho Tshi Minh kentällä odottelemassa välisiivousta ja koneen huoltoa. Ei mitään käsitystä ajan kulusta eikä siitä onko nukkunut vai ei. Missään vaiheessa ei ole tiedotettu, miten tämä huoltovälilasku menee, poistutaanko koneesta vai ei. Sami kysyi stuertilta asiaa ja saatiin kuulla, että jäämme koneeseen.

Ruoka oli huonointa ikinä. Olin valinnut gluteenittoman aterian, josta gluteenin lisäksi puuttui suola. Mukana oli sämpylä jota en syönyt sekä 35% rasvaa sisältävä levite. Kone oli myöhässä lähtiessään Helsingistä noin 25 min mutta laskeutui silti miltei määräajassa Dohaan.

Siellä vaihto sujui vajaan kahden tunnin aikana niin, että piti odotellakin. Missään ei tietenkään ole sopivaa syötävää ja olo on huono. Lääkkeitten otto on myös sekaisin.

Ho Chi Minhista oli vain puolen tunnin lento Phnom Penhiin. Tätä en tajunnutkaan lomaa suunnitellessa. Mutta ehkä se Vietnam joka tapauksessa olisi ollut liikaa kahteen viikkoon.
Lennon jälkeen jonotimme passin tarkastukseen, jossa sanottiin että pitää olla viisumi. Toiselle luukulle, jossa tiskin takana viisi tyyppiä ja edessä kaksi.

Ensin annetaan passi ja koneessa täytetty maahantulokortti (siellä täytettiin myös tullauslippunen) sedälle, joka toimittaa sen tiskin taakse virkailijalle. Mennään seuraavalle luukulle, jonka edessä sama setä haluaa käteistä viisumia varten. Justiinsa! Juuri luettiin ennen matkaa, että viisumi kuuluu 2024 alkaen lipun hintaan, eikä siitä tarvitse maksaa erikseen.

Eli lähdettiin hakemaan dollareita valuutan vaihdosta. 30 dollaria per nuppi sedälle käteen, ja kolmannelle luukulle, jonka edessä eri setä sitten ojentaa valmiin viisumin. Takaisin passintarkastukseen. Onneksi ei ollut sellaisia jonoja kuin Dohassa (jossa meidän passeja ei tarkastettu)!

Olimme varanneet hotellista lentokenttäkyydin ja kuljettaja odottikin jo lentokenttärakennuksen ulkopuolella. Hän ajoi tuppisuuna kolme tuntia meitä kohti Kampotia. Välillä pysähdyimme tankkaamaan ja yritimme etsiä huoltoasemalta syötävää. Ei ollut kuin makeita kakkusia muovipussissa ja katkarapusipsejä purkissa. Monet hyllyt ammottivat tyhjyyttään. Vettä sentään saatiin.

Auton ikkunasta katsoin kun aurinko muuttui hiljalleen tulipunaiseksi palloksi värjäten taivaan oranssiksi… Hienoja kuvia olisi saanut, kun maiseman eteen osui silloin tällöin joku temppeli tai kauniita puita. Torkahtelujen jälkeen pääsimme majapaikkaamme ja tavarat purettuamme lähdimme kylille etsimään ruokapaikkaa.

Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Kampot - Kohti avaraa maailmaa

Kaupungissa näytti äkkiseltään näytti samannäköiseltä kuin Thaimaassa ja Intiassa, kojua kojun perään. Ihmettelimme jo autossa, kun tien varrella oli ainakin 10 kojua peräkkäin ja kaikissa oli grillattuja kanoja rivissä. Millainen menekki näillä on, kun yhtään asiakasta ei näkynyt?

Päädyimme Vanna-nimiseen ravintolaan, jossa Sami sai senkertaisen hampparinsa. Itse otin seafood fried rice. Hotellille palatessa löysimme Seven-eleven-kaupan, jossa ei käynyt kortti, kuten ei ravintolassakaan. Joen rannassa näkyi sillan valot ja oli miltei täysikuu. 

Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Ranskalaisia vaikutteita Art Deco -henkeen Kambodzan Kampotissa
Ranskalaisia vaikutteita Art Deco -henkeen Kambodzan Kampotissa

Kampot - sekoitus ranskalaista ja khmer-arkkitehtuuria

Hiukan lounaaseen 150 kilometrin päässä Phnom Penhista sijaitseva Kampotin joenvarsikaupunki näytti kuvissa mukavan leppoiselta ja rakennuksiltaan mielenkiintoiselta paikalta. Reitiksemme suunnittelin sinne ensin neljän yön majoituksen, sen jälkeen Phnom Penhiin kahdeksi yöksi, josta Siem Reabiin viideksi yöksi ja lopuksi lentäen Bangkokiin kolmeksi yöksi ennen kotiinpaluuta. 

Kampotista löytyy vanhaa siirtomaa-aikaista arkkitehtuuria, joka kuvastaa sekä ranskalaista että perinteistä khmer-rakennustyyliä. Tämä rakennustyylien sekoitus on säilynyt erityisesti kaupungin keskustassa ja tekee Kampotista jännittävän tutustumiskohteen.

Kampot oli Ranskan siirtomaavallan alla 1800-luvun lopusta 1950-luvulle, mikä näkyy kaupungin rakennuksissa. Ne ovat usein kaksikerroksisia, ja niissä on koristeellisia parvekkeita ja ikkunaluukkuja. Julkisivut ovat värikkäitä ja yksityiskohtaisesti koristeltuja. Käytetyt materiaalit ovat tyypillisesti kivimateriaaleja, ja talot ovat suorakulmion muotoisia. Siirtomaa-ajalle tyypillisiä sisäpihoja näkyy siellä täällä.

Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Ranskalaisia vaikutteita Art Deco -henkeen Kambodzan Kampotissa
Ranskalaisia vaikutteita Art Deco -henkeen Kambodzan Kampotissa

Vaikka ranskalainen tyyli dominoi kaupungin arkkitehtuuria, perinteiset khmer-vaikutteet näkyvät rakennusten yksityiskohdissa, kuten kattojen muotoilussa ja rakennusten koristeissa.
Perinteiset khmer-talot ovat yleensä puisia ja rakennettu paaluille, jotta ne ovat suojassa tulvilta. Vaikka monet vanhat khmer-rakennukset ovat korvautuneet siirtomaatyylisillä rakennuksilla, niitä löytyy edelleen Kampotin maaseudulta.

Joissakin Kampotin rakennuksissa on nähtävissä 1900-luvun alun art deco -tyylin vaikutteita. Näissä rakennuksissa on pelkistetympiä linjoja ja geometrisia muotoja, mikä oli tyypillistä modernismille.
Kampot on viime vuosina kasvanut ja modernisoitunut, ja kaupunkiin on rakennettu uudempiakin rakennuksia, mutta monet näistä ovat pyrkineet säilyttämään alueen historialliset arkkitehtoniset piirteet.

Ranskalaisia vaikutteita Art Deco -henkeen Kambodzan Kampotissa
Ranskalaisia vaikutteita Art Deco -henkeen Kambodzan Kampotissa
Ranskalaisia vaikutteita Art Deco -henkeen Kambodzan Kampotissa

(*sisältää kumppanuuslinkkejä, joista pääset katsomaan lisää. Varaaminen linkkini kauttaa tuottaa minulle pienen komission, sinulle ei koidu siitä ylimääräisiä kustannuksia).

Majapaikkaa valitessani vaihdoin suosikkia moneen kertaan. Halusin altaan ja viihdyn vehreässä ympäristössä. Pitää olla myös jääkaappi ja vedenkeitin, että ei olla aivan ravintolatarjonnan armoilla. Päädyin *Hotelli Five.S:iin, josta pääsi kävellen keskustaan. Matkan varrella oli Kampot Night Market, jossa oli tarjolla paljon kaikenlaista tavaraa vaatteista rihkamaan ja taisi olla pieni tivolin tapainenkin vieressä.

Itse hotelli oli siisti, pienellä altaalla ja aamupalapaikalla varustettu kasvein maisemoitu majoituspaikka, jonka respassa istui aina yhtä  hymyilevä ja valmiina palvelemaan oleva työntekijä/omistaja. Aamiainen kuului yöpymishintaan, joka oli noin 60 euroa. 

Hotelli Five.S - Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Hotelli Five.S - Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Hotelli Five.S - Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Hotelli Five.S - Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Hotelli Five.S - Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Hotelli Five.S - Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Hotelli Five.S - Kampot - Kohti avaraa maailmaa

Itse  asiassa en muista, miksi päädyin tähän hotelliin. Minua kiinnosti kovasti myös *Hotel Old Cinema, jonka kävin paikan päällä katsomassa ja totesin kivan näköiseksi ja persoonalliseksi. Olin kuitenkin todella tyytyväinen valintaani, josta pääsi näppärästi joka paikkaan mutta oli kuitenkin rauhallinen.

Hotel Old Cinema - Kampot - Kohti avaraa maailmaa

10 x tekemistä ja näkemistä Kampotissa

1. Bokor-vuori (Bokor Hill Station)
Bokor-vuori on yksi Kampotin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se sijaitsee noin 40 km kaupungista. Vuoren huipulla on vanha ranskalainen siirtomaahotelli ja kasinokompleksi, jotka rakennettiin 1920-luvulla, mutta hylättiin myöhemmin. Alue tarjoaa upeat näkymät Kampotin laaksoon ja merelle.
Tekemistä: Vierailijat voivat tutkia vanhoja, hylättyjä rakennuksia, nauttia maisemista ja retkeillä vuoren kansallispuistossa.

2. Kampotin jokiranta
Kampotin keskustan läpi virtaava joki on suosittu paikka rentoutumiselle ja aktiviteeteille. Jokiranta on täynnä kahviloita, ravintoloita ja baareja, joissa voi nauttia paikallisesta ruoasta ja maisemista.
Tekemistä: Jokiveneretket, auringonlaskun katselu, melonta tai SUP-lautailu ovat suosittuja aktiviteetteja joella.

3. La Plantation – pippurifarmi
Kampotin alue on kuuluisa korkealaatuisesta pippuristaan, erityisesti Kampot-pippurista, joka on arvostettua ympäri maailmaa. La Plantation on yksi alueen tunnetuimmista pippurifarmeista, jossa vierailijat voivat oppia pippurin viljelystä ja maistella paikallisia tuotteita.
Tekemistä: Opastetut kierrokset farmeilla, maistelutilaisuudet ja mahdollisuus ostaa paikallisia pippurituotteita.

4. Suolapellot
Kampotin suolapellot sijaitsevat kaupungin ulkopuolella ja ovat mielenkiintoinen nähtävyys. Alueella tuotetaan suolaa perinteisin menetelmin. Vierailijat voivat nähdä, miten suolaa kerätään ja prosessoidaan.
Tekemistä: Suolapeltojen katselu ja valokuvaus, opastetut kierrokset.

5. Phnom Chhnork -luola
Phnom Chhnork on kalkkikiviluola, jossa sijaitsee vanha 700-luvun hindulainen temppeli. Tämä on yksi Kambodžan parhaiten säilyneistä esimerkkeistä varhaisesta temppelitaiteesta, ja luolan sisällä olevat stalaktiitit ja stalagmiitit luovat mystisen tunnelman.
Tekemistä: Luolaan tutustuminen, temppelin katselu ja retkeily luolan ympäristössä.

6. Arcadia Waterpark
Tämä vesipuisto on suosittu sellaisten matkailijoiden keskuudessa, jotka etsivät viihdykettä ja rentoutumista joen rannalla. Arcadia tarjoaa erilaisia aktiviteetteja, kuten vesiliukumäkiä, köysiratoja ja trampoliineja.
Tekemistä: Vesileikit, uima-allas ja joen aktiviteetit, kuten melonta.

7. Kampotin vanhakaupunki
Kuvaus: Kampotin keskusta on täynnä historiallisia rakennuksia, jotka edustavat ranskalaista siirtomaa-arkkitehtuuria. Vanhat talot, kahvilat ja kaupat luovat kaupungin leppoisan ilmapiirin.
Tekemistä: Kävelyretki vanhassakaupungissa, valokuvaus ja paikallisiin ravintoloihin tutustuminen.


8. Teuk Chhou -vesiputous
Noin 8 km päässä Kampotista sijaitseva Teuk Chhou -vesiputous on suosittu retkikohde erityisesti kuumina päivinä. Putous on ympäröivän vehreän metsän keskellä, ja sen läheisyydessä voi uida tai vain nauttia luonnon rauhasta.
Tekemistä: Uinti, piknik ja rentoutuminen luonnossa.

9. Kampong Trachin luolasto
Noin 30 km Kampotista sijaitseva Kampong Trachin luolasto on vaikuttava kalkkikiviluolien sarja, joka on täynnä erikoisia kivimuodostelmia. Luolat ovat myös merkittävä uskonnollinen kohde paikallisille.
Tekemistä: Luolien tutkiminen ja valokuvaus.

10. Kepin ranta ja Kepin kansallispuisto
Kuvaus: Vaikka Kep ei varsinaisesti sijaitse Kampotissa, se on vain lyhyen ajomatkan päässä, ja monet vierailijat yhdistävät nämä kaksi kohdetta. Kepin rannat ja Kepin kansallispuisto tarjoavat kauniita maisemia, vaellusreittejä ja mahdollisuuden nauttia tuoreesta merenelävästä.
Tekemistä: Rentoutuminen rannalla, vaellus, tuoreen rapuravinnon maistaminen.
Kampot tarjoaa erinomaisen yhdistelmän luonnonkauneutta, kulttuuria ja historiaa, ja se on täydellinen kohde matkailijoille, jotka haluavat tutustua Kambodžan rauhallisempaan puoleen.

Bokor - Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Bokorin vesitorni ja hylätty rakennus
Bokor - Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Hylätty kirkko
Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Kampotin jokirantaa
Kampot - Kohti avaraa maailmaa

Omat kokemukset nähtävyyksistä

Edellä mainituista nähtävyyksistä Bokorin vuori hylättyine rakennuksineen oli ensisijainen kohde meille. Otimme hotellilta tuktukin, millä lähdimme katsomaan paikkoja. Teuk Chhou -vesiputous jäi näkemättä, mutta ainakin käymämme Popokvil -vesiputous kärsi kovasti vedenpuutteesta kuivaan aikaan, joten ihailtavina olivat vain kalliot. 

Kampotin jokiranta tuli hyvinkin tutuksi, samoin kuin vanhakaupunki rakennuksineen, koska molemmissa kuljimme joka päivä. Sen sijaan suola- ja pippurifarmit jäi käymättä. Hotellissamme oli myynnissä Kampotin pippureita, ja onneksi ostimme! Varsinkin longpepper on ollut meillä jatkuvasti käytössä, ja on ollut puhetta että kun se loppuu, pitää varmaan lähteä uudelleen Kampotiin!

Jos olisin paikan päällä tiennyt Phnom Chhnork (tai Phnom Chhngok) -luolasta, olisin varmasti halunnut mennä sinne käymään. Jostain syystä se tuli vastaan vasta reissun jälkeen. Emme myöskään halunneet tupata kaikkia päiviä täyteen tekemistä.

Sen sijaan otimme yhtenä päivänä jälleen tuktukin ja lähdimme kauempana sijaitsevaan hotelliin, jossa oli suurempi allasalue aurinkotuoleineen. Itse asiassa tämä Villa Vedici -hotelli oli yksi alkuperäisistä majoitusvaihtoehdoistani. Hylkäsin sen siitä syystä, että sieltä oli liian pitkä matka keskustaan. Majapaikalla on kuitenkin moottoripyörävuokraus ja tuktuk-palvelu, jos ei ole omalla tai vuokra-autolla liikkeellä. Ja allasalueelle pääsee siis ulkopuolisetkin muistaakseni kolmen euron hintaan, johon kuului allaspyyhe. Hotellissa oli myös baari. 

Bokor - Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Popokvil-vesiputous ilman vettä...
Ranskalaisia vaikutteita Art Deco -henkeen Kambodzan Kampotissa
Kampot-joki
Villa Vedici - Kohti avaraa maailmaa
Villa Vedicin altaalla
Villa Vedici - Kohti avaraa maailmaa
Villa Vedici sijaitsee joen rannalla.

Olin ennen matkaa lueskellut tietenkin Kampotista, ja etsimme sen johdosta kuumeisesti Kampot Head-vintagekauppaa, jonka kuvia olin nähnyt netissä. Paikka kyllä löytyi, mutta siinä oli nyt pyörävuokraamo. Jos Kampot Head siis tulee sinulla vastaan kun tutkit minne mennä Kampotissa, unohda se 😥

Sen sijaan etsimämme lummelampi löytyi, ja oli ihan mukava kierrellä sitä etsimässä. Ei se mikään täysillä sykähdyttävä paikka ollut, mutta ihan jees. Yksi patsaskin siinä oli, ja taitava kuvaaja olisi voinut saada sieltä hyviä otoksia. 

Kampotista löytyy myös Bookish, kansainvälinen kirjakauppa, jossa on kuulemma yli 7000 kirjaa, muistaakseni käytettyinä. Bookish on myös kahvila ja pelipaikka. 

Kampotin tunnetuin maamerkki on kuitenkin Durian-hedelmän mallinen liikenneympyrän koriste, jota ympäri suhaavat mopot miltei tauotta. Kampotissa onkin todella hankala ottaa sellaista kuvaa, missä ei joku mopoilija juuri ajaisi näkökenttään. 

Bookish Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Bookish Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Kampot - Kohti avaraa maailmaa

Wat Sampov Bram - Temppeli Bokor-vuorella

Wat Sampov Bram on pieni, kaunis temppelialue  Bokor-vuorella, ja kävimme siellä samalla kun tutustuimme hylättyihin rakennuksiin ja Bokorin maisemiin. Temppelin nimi tarkoittaa ”viittä purjevenettä”, mikä viittaa viiteen erilliseen kivitemppeliin alueella. Wat Sampov Bram sijaitsee korkealla vuorenrinteellä, josta avautuu mielettömät näkymät ympäröivään maisemaan, vehreään viidakkoon ja etäiselle rannikolle.

Temppelin uskotaan olevan pyhä paikka, ja sen värikkäät, ajan kuluttamat patsaat ja buddhalaiset alttarit luovat mystisen ja rauhallisen ilmapiirin. Käyntimme hetkellä munkit olivat kuitenkin varsin arkisissa askareissa tasoittamassa piha-alueen kuoppia ja epätasaisuuksia. 

Temppelin rakennusvuosi ei ole tiedossa, mutta se on rakennettu Ranskan siirtomaavallan aikana ja on ollut käytössä noin sata vuotta. Jälkikäteen luin jostain, että temppelissä olisi saanut ruokaakin todella edulliseen hintaan. Myös vesi- ja polttoainevarastonsa saa täällä täytettyä, mikäli sellaiselle on tarvetta. 

Wat Sampov Bram - Kohti avaraa maailmaa
Wat Sampov Bram - Kohti avaraa maailmaa

Bokorista jäi aika paljon sanottavaa vielä varastoon, joten ehkäpä siitä kirjoittelen ja kuvitan myöhemmin!

Parasta Kampotissa? - Värit!

En ole koskaan nähnyt sellaista ravintolaa, kuin Kampotin Kapal Skybar! Kävelimme päivällä ympäriinsä, kun silmäni osuivat kummalliseen rakennukseen. Luulin sitä tyhjäksi varastoksi tai vastaavanlaiseksi, mutta tallusteltuamme sisälle tajusimme että kyseessä oli baari! Meille kerrottiin avaamisaika, kun pällistelimme tyhminä ympäriinsä.

Nautin tämän ravintolan innovatiivisesta sisustuksesta aivan hurjana! Kuvasin sitä sitten myös illalla, kun se syttyi ilotulituksen kaltaiseksi värien pirskahteluksi kaiken muun kaupungin värishown kylkiäisenä.  Seinällä olevat väriä vaihtavat valonlähteet ovat vesisäiliöitä.

Kapal Skybar - Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Kapal Skybar - Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Kapal Skybar - Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Kapal Skybar - Kampot - Kohti avaraa maailmaa
Kapal Skybar - Kampot - Kohti avaraa maailmaa

Viime vuonna samaan aikaan olimme Intiassa, josta olen muutaman jutun kirjoittanut myös, ja jotain samankaltaisuutta ehkä löytyy rakennuksista siellä ja Kambodzassa. 

Kohti avaraa maailmaa artikkeleiden tilaus
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Kiitos kun jaat tämän!

Tällä artikkelilla on 11 kommenttia

  1. Voi olipa ihanaa lukea Kambodzasta. Se on itselläni korkealla haavelistalla. Aikamoisen pitkä matka teillä oli ja muistan omilta matkoilta tuon hirveän tunteen kun ei tiedä onko hereillä vai puoliksi unessa. Mutta ihana tuo auringonlasku kyllä on.

  2. Kampotissa ei ole tullut vierailtua, mutta Siem Reap ihastutti ja myös maan saarilla ja pääkaupungissa tuli käytyä. Olitteko omatoimisella reissulla vai pakettimatkalla? Voi olla, että joihinkin pakettimatkoihin kuuluu viisumi, mutta ymmärtääkseni muiden pitää se vielä erikseen maksaa 🙂

    1. Raija Salo

      Tämä oli omatoimimatka kuten kaikki muutkin meidän matkat yleensä. Luimme moneen kertaan tuota viisumijuttua ennen lähtöä, enkä muista mitään mainintaa pakettimatkoista. Mutta olkoon, se on mennyttä enkä jaksa enää kaivella asiaa, jollei tule uutta reissua samaan maahan.

  3. Kampotista en ollut koskaan kuullutkaan – Phnom Penhissä sen sijaan viihdyimme hyvin, vaikka osa sen nähtävyyksistä ovatkin kovin synkkää historiaa. Mutta koko kaupungissa on kyllä myös hienosti historian havinaa tyyliin Foreign Correspondent Club, jossa saattoi vain kuvitella miten toimittajat yrittivät pysyä tapahtumien perässä.

    1. Raija Salo

      Jep, Phnom Penhissä olisi voinut olla kauemminkin kuin kaksi yötä. Minä vältän kuitenkin kaikki synkät historiat, murehdin omia asioitanikin ihan liikaa enkä kaipaa yhtään murhetta enempää.

  4. Matkustuspäivät ovat usein rasittavia, varsinkin jos takana pitkä lento, aikaero, univelka ja nälkä. Mutta kun saa kunnon yöunet alle, alkaa elämä taas voittaa. Kampotista en muista kuulleeni aiemmin, mutta hyvä tietää, että se on paikka minne pitää mennä kun sanotaan ”painu sinne missä pippuri kasvaa” 🙂

    1. Raija Salo

      Hehe, juuri näin! Enkä edes tiennyt, että pippureita on todella paljon erilaisia, vaikka onhan se ihan järkeenkäyvää.

  5. Itse en oikein ole ylipäätään Kaakkois-Aasiassa matkustanut, mutta monet kohteet ovat silti varsin tuttuja. Tällaisia ovat esimerkiksi Phnom Phen ja Siem Reap. Todella kiva lukea juttua myös Kampotista, joka on paljon vieraampi. Yleensä en mitään matkoilta tuo kotiin, mutta tuolta kyllä ostaisin laukun täyteen pippuria.

    1. Raija Salo

      Hah, teillä sitten käytetään aika paljon pippuria!

  6. Meille riitti kyllä Vietnamiin kymmenisen päivää. Tuntui, että saatiin hyvä käsitys. Toki ihan pohjoinen Sapan seutu olisi tarvinnut kolme lisäpäivää. Etelän saaret jäi myös välistä. Kaupunkikohteisiin mielestäni riitti kolme päivää kuhunkin hyvin. Sisäiset lennot toimi tosi hyvin ja moottoripyörän vuokraus onnistui kuin unelma. Tykkäsin kyllä tosi paljon, mutta ei tullut fiilistä, että pitäisi palata.

    1. Raija Salo

      Joo. Meillä olisi ollut Vietnamiin ehkä kolme päivää ja sitten olisi Kambodzassa myös pitänyt siirtyä tiuhemmin paikasta toiseen. Pitää antaa miehen levätä välillä 🙂

Vastaa