You are currently viewing Dubrovnik – Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?

Dubrovnik – Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?

Kiitos kun jaat tämän!

Olin mieheni kanssa Montenegrossa ja Kroatiassa vuoden 2022 syyskuussa. Lensimme Dubrovnikiin ja ajoimme sieltä Montenegroon. Viimeisiksi päiviksi tulimme takaisin Kroatiaan ja yövyimme Dubrovnikin kentän lähellä Cavtatissa, josta olen kirjoittanut jo aiemmin, juttu löytyy tästä. Viisi Montenegroa koskevaa artikkelia taas tästä. Halusin myös nähdä Dubrovnikin, ja selvittää itse onko se jo liikaa turistimassojen pilaama. 

Meidän oli tarkoitus mennä Cavtatista veneellä Dubrovnikiin, sekä sieltä käsin Lokrumin saarelle. Tällä saarella sijaitsee Unescon suojelukohde, Lokrumin Botanical Garden. Suunnitelmamme  jäivät kuitenkin toteutumatta, koska sinne varattuna päivänä Dubrovnikin yllä näkyi sellaiset myrskypilvet, että emme halunneet lähteä katselemaan kaupunkia niiden alle.

Ihastuin matkan aikana Montenegron ja Kroatian maisemiin kaikesta huolimatta niin paljon, että matkan jälkeen varasin ystäväni kanssa heti lennot Kroatiaan seuraavalle toukokuulle. Tällä kertaa oli tarkoitus nähdä viimein Dubrovnikin vanha kaupunkikin. Varasin meille majoituksen Lapadin asuinalueelle, josta sellainen löytyi hyvin kohtuulliseen hintaan, ja sen lisäksi sieltä pääsi kätevästi vanhan kaupungin porteille bussilla.

Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?

(*sisältää kumppanuuslinkkejä, joista pääset katsomaan lisää. Varaaminen linkkini kauttaa tuottaa minulle pienen komission, sinulle ei koidu siitä ylimääräisiä kustannuksia).

Dubrovnikin vanha kaupunki

Dubrovnik on Kroatian eteläosassa sijaitseva kaupunki, joka tunnetaan lempinimellä ”Adrianmeren helmi”. Keskiaikainen kaupunki kristallinkirkkaan sinisen meren rannalla on ehdottomasti yksi Euroopan upeimmista, mutta myös turistisimmista matkakohteista.

Vanhaa kaupunkia, joka on myös UNESCO:n maailmanperintökohde,  ympäröi vaikuttavat 1300-luvulta peräisin olevat muurit. Kaupungin muureilla pääsee tekemään parin kilometrin mittaisen kiertokävelyn mitä ihastuttavimmin näkymin. Rakennusten punaiset katot, kapeat kujat ja kimaltava Adrianmeri ovat lumoava yhdistelmä. 

Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?

Stradun, Dubrovnikin pääkatu, on kalkkikivellä päällystetty laaja bulevardi, joka kulkee vanhan kaupungin läpi. Sen varrella on lukuisia ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Illalla katu muuttuu eläväiseksi kohtaamispaikaksi, kun sekä paikalliset että turistit kokoontuvat nauttimaan ilta-auringosta ja ravintoloiden antimista.

Dubrovnikin historia on yhtä kiehtova kuin sen arkkitehtuuri. Kaupunki oli aikoinaan Ragusa-niminen itsenäinen kaupunkivaltio, jolla oli merkittävä merenkulku- ja kauppavoima. Kaupungissa on lukuisia historiallisia nähtävyyksiä, kuten Rektorin palatsi, Sponzan palatsi ja Pyhän Blasiuksen kirkko. *GetYourGuiden 1,5 tunnin kaupunkikierros näyttää näiden lisäksi paljon muuta kaupungista.
Viime vuosina Dubrovnik on saanut lisää kuuluisuutta suositun televisiosarjan Game of Thronesin kuvauspaikkana. Kaupungissa kuvatut kohtaukset esittivät sarjan fiktiivistä pääkaupunkia King’s Landingia.

Dubrovnikin kauneus ei rajoitu vain sen historiallisiin rakennuksiin. Kaupungin ympäristössä on upeita rantoja, kuten Banje ja Lapad, joissa voit nauttia Adrianmeren kirkkaasta vedestä. Lähellä sijaitsevat Elafitisaaret tarjoavat täydellisen päiväretken niille, jotka haluavat tutkia alueen luontoa. Helpoiten saarille pääsee erilaisilla *valmisretkillä.

Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?

Jos haluaa vierailla Dubrovnikissa ilman suurimpia turistimassoja, mutta kuitenkin lämpimään aikaan, suosittelen toukokuuta tai syys- ja lokakuuta.  Kesä-elokuussa kaupunki on erittäin suosittu, ja hinnat ovat korkeimmillaan, ja kuumuuskin todennäköisesti on suurin.

Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Dubrovnik - Kohti avaraa maailmaa

Miksi valita Lapad majapaikaksi?

Lapad on erinomainen valinta majapaikaksi Dubrovnikissa useista syistä:

  • Etäisyys vanhastakaupungista – Lapad sijaitsee noin 3 kilometrin päässä Dubrovnikin vanhastakaupungista, joten se tarjoaa rauhallisemman ympäristön, mutta silti hyvät kulkuyhteydet päänähtävyyksille. Bussimatka vanhaankaupunkiin kestää vain noin 10-15 minuuttia.
  • Rantaelämä – Lapadissa on useita kauniita rantoja, kuten Lapad Beach, joka on yksi Dubrovnikin suosituimmista. Voit nauttia merestä ja auringosta ilman, että sinun tarvitsee matkustaa mihinkään.
  • Edullisemmat hinnat – Lapadissa majoitus- ja ravintolahinnat ovat yleensä edullisempia kuin vanhassakaupungissa, joka on vahvasti turistien suosima.
  • Monipuoliset palvelut – Alueella on runsaasti ravintoloita, kahviloita, baareja ja kauppoja, joten kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä.
  • Viihtyisä kävelykatu – Lapadissa on suosittu kävelykatu (Masarykin polku/Kralja Zvonimira), joka on täynnä kahviloita ja ravintoloita. Se on täydellinen paikka illanviettoon paikallisten keskuudessa.
  • Luonto – Lapad on vehreä niemimaa, jossa on kauniita puistoja ja kävelyreittejä. Tämä tekee siitä miellyttävän ympäristön, jossa voi rentoutua kiireisen päivän jälkeen.
  • Paikallinen tunnelma – Lapadissa koet enemmän aitoa paikallista elämäntapaa, toisin kuin turistien täyttämässä vanhassakaupungissa.
Lapad - Kohti avaraa maailmaa
Lapad - Kohti avaraa maailmaa

Lapad soveltuu erityisesti pidempään oleskeluun Dubrovnikissa, perheille sekä niille, jotka arvostavat rauhallisempaa ympäristöä, mutta haluavat kuitenkin helpon pääsyn kaupungin nähtävyyksille. Me olimme Lapadissa vain kaksi yötä ja  päivän niiden välissä, joten sen tunnelmallisuus ja palvelut jäivät suurelta osin näkemättä. 

Meidän majapaikkamme, *Apartment Matej sijaitsi asutusalueella pientalon yläkerrassa, jossa oli toinenkin vuokrattava asunto. Meillä oli yhden makuuhuoneen asunto, koska matkakaveri minua yleensä aikaisemmin heräävänä oli aivan tyytyväinen sohvassa nukkumiseen. Asunnossa oli myös keittiö ja pesuhuone omassa käytössä. Paikka oli perustasoinen ja soveltui vallan hyvin kahden yön majoitukseen.

Lapad - Kohti avaraa maailmaa
Lapad - Kohti avaraa maailmaa

Asunnolta näkyi Dubrovnikin uusi silta, Most Dr. Franja Tuđmana, joka on avattu vuonna 2022 yhdistämään Dubrovnikin kaupunki mantereeseen. Ajoimme siltaa pitkin autolla, jolloin en harmikseni saanut itse otettua siitä kunnon kuvaa. Näköjään kaikki kuvausenergia on muutenkin keskittynyt Dubrovnikin osalta vanhan kaupungin kujiin ja portaikkoihin.

Aamiaispaikka löytyi läheiseltä DOC -miniostarilta, jossa oli vierekkäin leipomo ja ravintola. Leipomon tuotteiden kanssa sai mennä ravintolaan, joten nautimme siellä aamukahvimme tuoreiden leivonnaisten kera. Kävimme myös viereisessä ruokakaupassa, niin että pärjäsimme asunnossa omin eväin illan ja seuraavan aamun. Aamupalan jälkeen suuntasimme bussipysäkille ja bussilla vanhaan kaupunkiin.

Kuva Croatiaweek.com - Kohti avaraa maailmaa
Kuva Croatiaweek.com
Lapad - Kohti avaraa maailmaa
Tällaiset näkymät asunnon portailta. Siltakin pilkistää.

Muut hotellisuositukset Dubrovnikiin

Lapadin alueella on hotelleita ja kotimajoituksia. Hotelliyöpymisistä pitäville suosittelen sataman läheisyydessä sijaitsevaa, uima-altaalla varustettua dalmatialaistyylistä *Bova Luxory Rooms -hotellia, joka ei kuitenkaan ole kovin hintava. Kauniin sijainnin, merimaisemat ja enemmän ylellisyyttä tarjoilee *Royal Blue Hotel.

Kodinomaiseen paikkaan ja omaan keittiöön tottuneelle matkaajalle sopivat edullinen studio merinäkymillä *Villa Katarina Dubrovnik tai kahden makuuhuoneen huoneisto *Aida Apartments and Rooms -majoituksessa. 

Suorastaan ehkä suloisin majapaikka itse Dubrovnikin vanhan kaupungin ytimeen halajavalle, jonka taskunpohjatkaan eivät pilkota, on *Stayeva 11, miltei täysien pisteiden kotimajoitus.

Stayeva 11 - kuva Booking.com

Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai turistirysä?

Olin tietenkin lukenut paljon Dubrovnikin turistisuudesta, ja että monella oli mennyt siihen niin maku, että vanha kaupunki ei sen vuoksi ollut noussut korkealle käydyistä paikoista. Dubrovnikia vaivaa myös samankaltaiset liikaturismin vaikutukset kuin esimerkiksi monia Espanjan kaupunkeja ja Venetsiaa. 

Dubrovnikissa onkin otettu käyttöön useita toimenpiteitä turismin negatiivisten vaikutusten hallitsemiseksi:

  • Päivittäiset turistimäärärajoitukset – Vuodesta 2019 lähtien kaupunki on rajoittanut vanhaankaupunkiin päästettävien turistien määrää. UNESCO suositusten mukaisesti vanhassakaupungissa saa olla samanaikaisesti enintään 8000 vierailijaa.
  • Älykamerat ja laskurijärjestelmä – Vanhankaupungin sisäänkäynneille on asennettu kameroita, jotka seuraavat vierailijamääriä reaaliajassa. Kun raja ylittyy, sisäänpääsyä rajoitetaan.
  • Risteilyalusten rajoitukset – Kaupunki on rajoittanut päivittäisten risteilyalusten määrää satamassa. Nykyään vain kaksi suurta risteilyalusta saa ankkuroitua satamaan samana päivänä.
  • Porrastetut vierailuajat – Matkanjärjestäjien kanssa on sovittu porrastetuista vierailuajoista risteilymatkustajille ruuhkien välttämiseksi.
  • Korotetut sisäänpääsymaksut – Kaupunginmuurin ja muiden nähtävyyksien sisäänpääsymaksuja on korotettu sesonkiaikoina kysyntää tasaamaan.
  • Paikallisille suunnatut edut – Paikalliset asukkaat saavat alennuksia ja etuja, jotta heillä on mahdollisuus nauttia kaupungistaan turistikausienkin aikana.
  • Kiinteistömarkkinoiden sääntely – Kaupunki on pyrkinyt rajoittamaan kiinteistöjen muuttamista lyhytaikaisiksi vuokra-asunnoiksi, jotta paikallisilla olisi varaa asua kaupungissa.
  • Käyttäytymissäännöt – Kaupunki on ottanut käyttöön tiukat säännöt matkailijoille, jotka koskevat mm. pukeutumista vanhassakaupungissa ja julkista käyttäytymistä. Sopimattomasta käytöksestä voi saada sakot.
  • Sesongin pidentäminen – Kaupunki pyrkii aktiivisesti houkuttelemaan matkailijoita myös sesonkiajan ulkopuolella, jotta turistivirrat jakautuisivat tasaisemmin ympäri vuoden.
  • Kestävän matkailun strategia – Dubrovnikilla on pitkän aikavälin strategia, jolla pyritään tasapainottamaan matkailun taloudellisia hyötyjä ja kulttuuriperintöön kohdistuvia vaikutuksia.

Nämä toimenpiteet ovat osa Dubrovnikin pyrkimystä säilyttää historiallinen viehätyksensä ja elinkelpoisuutensa paikallisille asukkaille valtavasta matkailijamäärästä huolimatta.

Aiheesta on kirjoitettu myös esimerkiksi täällä

Dubrovnik - Kohti avaraa maailmaa
Dubrovnik - Kohti avaraa maailmaa
Dubrovnik - Kohti avaraa maailmaa
Dubrovnik - Kohti avaraa maailmaa

Itselle Dubrovnikin vanhan kaupungin arkkitehtuuri ja charmi ovat juuri sellaisia seikkoja, joita ei hevin muiden turistien paljous pilaa. Kaupungin aukiolla oli toki iso määrä ihmisiä, mutta aika rauhassa sai mennä portaita ja kujia hiukan syrjemmälle huokailemaan ja kuvaamaan toukokuun aikaan ainakin. Ja kuvattavaa riitti, kun jokaisen kulman takaa löytyi uusi ehdottomasti ikuistettava yksityiskohta.

On tietenkin mietittävä asioita myös alueen ja paikallisten kannalta. Turismi on Dubrovnikillekin kaksiteräinen miekka. Vuosisatojen aikana hioutunut kaupunkiympäristö ja kulttuuri toimivat magneetin tavoin vetäen puoleensa matkailijoita, jotka tuovat mukanaan taloudellista vaurautta. Kuitenkin juuri tämä taloudellinen onnenpotku uhkaa syödä sitä perustaa, jolle koko vetovoima rakentuu. Kyseessä on klassinen paradoksi – menestys ruokkii omaa tuhoaan, ellei sitä hallita viisaasti.

Matkailijan täytyy ottaa nämä asiat huomioon ja tehdä voitavansa omalta osaltaan käyttäytymällä siten, että haavoittaa mahdollisimman vähän tällaisia herkkiä, mutta niin suosittuja kohteita. Matkustaminen sesongin ulkopuolella on ehkä helpoin tapa vaikuttaa asioihin. Itse koen myös risteilyalukset aika vastenmielisenä tapana matkustaa juuri senkin takia, että alus suoltaa hirvittävän määrän ihmisiä samaan paikkaan yhtä aikaa. 

Dubrovnik - Kohti avaraa maailmaa
Dubrovnik - Kohti avaraa maailmaa
Jostain syystä Tarja näkyy monessa kuvassa samassa asennossa 😄

Retket Dubrovnikista

Edellisellä kerralla Kroatiassa minulta jäi Dubrovnik näkemättä, ja tälläkään kerralla en päässyt Lokrumin saarelle, jonne halusin. Suunnitelmana oli ollut mennä veneellä sinne, mutta jälleen kerran sää sotki suunnitelmat.

Aallokko oli niin kova, että ainoastaan yksi vene uskalsi lähteä tekemään retkeä merelle. Emme ehkä ajatelleet asiaa tarpeeksi, joten hyppäsimme reippaasti kyytiin  saadaksemme edes hiukan katsella maisemia mereltä käsin, vaikka Lokrum ja Botanical Garden ei nyt onnistunutkaan.

Kohta merelle päästyämme huomasimme, että aallokko tosiaan oli aika hurja, ja vene keinui miltei pelottavan paljon. Vastapäätä istuvan perheen pikkulapsi oli innoissaan keinumisesta, hän varmaan ajatteli että se kuului asiaan ja oli järjettetty hauskuus. Muut veneessä olijat eivät olleet yhtä tyytyväisiä aallokkoon ja veneajeluun.

Me kävimme *panoraamaristeilykierroksella. Dubrovnikista pääsee veneellä *Lokrumiin vaikkapa Betinan luolalla maustettuna ja *Game of Thronesin hengessä.  Ei ole mahdotonta lähteä toiseen maahankaan: Esimerkiksi kokopäiväretkelle *Bosnia-Herzegovinaan katsomaan kuuluisaa Mostarin siltaa tai *kokemaan kaksi Montenegron nähtävyyttä, Kotor ja Perast. Molemmista löytyy jutut tästä blogistakin. 

Dubrovnik - Kohti avaraa maailmaa
Dubrovnik - Kohti avaraa maailmaa
Kissoja Dubrovnikissa - Kohti avaraa maailmaa
Kissoja Dubrovnikissa - Kohti avaraa maailmaa
Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Kissoja Dubrovnikissa - Kohti avaraa maailmaa
Todella hellyyttävä kohtaus, poika ei olisi millään halunnut jatkaa matkaa tästä...

Omalta tuuliselta retkeltämme pääsimme onneksi ehjinä takaisin kaupunkiin ja jatkoimme siellä vaeltelua ja portaissa kiipeilyä. Yhdellä porrastasanteella oli ovi avoinna ravintolan takatiloihin, ja kuulimme kuinka kaksi henkilökunnan jäsentä jutteli juuri edellisenä viikonloppuna käydyistä Euroviisuista ja Käärijän Cha Cha Chasta. Tämä luonnollisesti kohotti mielialaa entisestään. 

Mikäli haluat kokea vielä aallokkoa enemmän extremeä, niin kaupungin ylle pääsee leijumaan vaijerin avulla. *Ziplane-köysirata kiikuttaa sinut Srdj-vuorelle avaten arvatenkin henkeäsalpaavat näkymät ympäristöön ja vanhaan kaupunkiin. 

Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Dubrovnik - Adrianmeren helmi vai pelkkä turistirysä?
Kohti avaraa maailmaa artikkeleiden tilaus
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Kiitos kun jaat tämän!

Tällä artikkelilla on 19 kommenttia

  1. Anmarien

    Olin Kroatiassa muutama vuosi sitten toukokuussa ja silloin oli vielä maltillisia määriä turisteja. Monessa paikassa oli noita rajoituksia ja maksuja, mikä on mielestäni hyvä asia. Dubrovnikissa ei tuolla reissulla tullut käytyä, mutta Trogir ja Split kaupungeista tulivat tutuiksi. GoT fanina voisi tämäkin olla sellainen kohde, jonne pitää vielä päästä.

  2. Luen aina mielenkiinnolla sellaisista kohteista, jotka ovat omalla inhokkilistallani. Minua kiinnostaa, miksi joku tykkää paikasta, josta itselleni jäi huonot fiilikset. Dubrovnikissa ei niinkään haitannut ehkä se ihmisten määrä (oltiin kyllä syys-lokakuussa), vaan se, että kaikki tuntuivat olevan niin tympääntyneitä turisteihin. Kaupungissa ei ollut lainkaan tervetullut olo, ja hintojen korkeus laatuun ja palveluun nähden oli viimeinen niitti, miksi emme siellä kauaa viihtyneet.

    1. Raija Salo

      Kiitos, Cilla! Minusta hintataso Kroatiassa ylipäätään oli yllätys, ei pelkästään Dubrovnikissa. Ja jos nyt yhden kalliimman aterian siellä syö, niin ei itseä haittaa. En myöskään huomannut mitään kyllästyneisyyttä turisteihin, mutta ehkä se sesongin lopussa sitten näkyy? Ehkä olen myös sokea kaikelle muulle kuin kulahtaneille taloille, koska vaan innostun niistä niin, että menen tukka putkella kuvia ottaen 😁 Kauneus on itselle niiiin tärkeää, sen vuoksi ammatitkin ovat mitä ovat: arkkitehti piti tulla, vaan tuli käsityöläinen, floristi, pihasuunnittelija ja sisustaja.

  3. Dubrovnik on kyllä kieltämättä yksi niitä kaupunkeja, joissa minäkin haluaisin käydä. Tosi harmi, että sielläkin liikaturismi vaikuttaa noin paljon. Me tykätään kyllä kovasti matkustaa muutenkin sesonkien ulkopuolella juuri sen takia, että joka paikassa on sekä rauhallisempaa että edullisempaa. Nyt kuitenkin kun lapsia, se ei aina onnistu lomien takia. Todella idylliseltä ja kauniilta kuitenkin näyttää Dubrovnik.

    1. Raija Salo

      Kiitos kommentista, Paula. Lasten loma-ajat kyllä varmaan määräävät jossain elämänvaiheessa paljonkin reissaamiseen. Toivottavasti onnistuu joskus päästä taas sesongin ulkopuolella matkaan 🙂

  4. Kroatia ja Dubrovnik olivat erittäin vahvoilla tulevan kesän matkakohteeksi, mutta kesälomani ajoittuu heinäkuulle ja tulin tulokseen että kaupunki on kuumimmillaan ja kalleimmillaan juuri silloin – kuten toki moni muukin paikka, joiden joukosta sitten valitsin toisen kohteen tälle kesää.
    Mutta kaunistahan tuolla on, aivan älyttömän kaunista! Joskus vielä menen, ehkä jo ensi vuonna!

    1. Raija Salo

      Virpi, voi olla heinäkuussa kuuma! Vaikka näistähän ei nykyään tiedä yhtään. Itse ajattelisin, että kannattaa mennä joko keväällä tai syksyllä. Maisemat ovat todellakin huikeat, joten ehdottomasti suosittelen käyntiä. Ehkä Montenegro vielä hienompi, tai tuntuu että sieltä jäi näkemättä monta juttua, jotka kiinnostivat.

  5. Kävin Dubrovnikissa pari kertaa päiväretkellä kesällä 2014, kun asuimme Cavtatissa. Olihan siellä jo silloinkin paljon turisteja, mutta ei häiriöksi asti.
    Molemmat tyttäreni ja kaverinsa palasivat viikko sitten Kroatia – Montenegro reissulta, jolloin asuivat pari yötä Dubrovnikissakin. Olivat yllättyneet ravintoloiden hintatasosta oikeastaan koko reissun aikana. Oli kalliimpaa kuin Suomessa. Toisaalta ihastuivat luontoon ja ihmettelivät, ettei seutuja markkinoida enemmän upean luonnon takia.

    1. Raija Salo

      Eila, aivan totta! Jännä, että olet asunut Cavtatissa 🙂 Meidän eka reissusta on 2.5 vuotta ja kyllä sitä hintatasoa ihmeteltiin miehen kanssa silloin myös, kun oltiin kuviteltu että olisi edes jonkin verran edullisempaa kuin Suomessa.

  6. Kiva kuulla että tykkäsit kaupungista, onhan se totta tosiaan kaunis mutta liikaturismi samalla jotenkin sen pilannut. Hyvä että siellä on otettu ”järeitä” toimia käyttöön liikaturismin hillitsemiseksi 🙂

    1. Raija Salo

      Kiitos Elina, on tosiaan hyvä että säännöstellään matkailijoiden määrää. En tiedä olisiko oma fiilis ollut toinen, jos paikalla olisi ollut enemmän väkeä meidän siellä ollessa.

  7. Dubrovnik lienee myös yksi näitä vähän surullisia turistien valtaamia kohteita, vaikka kaupunkina kaunis onkin. Zagrebissa viimeksi käydessämme sikäläiset kommentoivat Dubrovnikia tyyliin, että kroatialaisilla ei sinne enää ole asiaa, erityisesti hintatason takia. Mutta toki itsekin olen Dubrovnikissa käymiseen ”syyllistynyt”, tosin siitä nyt alkaa jo olla aika pitkä aika.
    Taitavat tuollakin olla jo tehneet joitakin juttuja turistimäärän hallitsemiseksi, olisiko jossain ollut uutinen esimerkiksi risteilylaivojen kieltämisestä tai niiden määrän rajoittamisesta?

    1. Raija Salo

      Kiitos Pirkko, noista rajoitteista luki tuossa jutussani myös, eli onhan siellä monenlaista sääntöä tehty. Tuo hintatason nousu on kyllä ikävä juttu. Miten sitä sanotaankaan rumasti ahneudesta? Vaikka ymmärrettäväähän se on, että turisteilta halutaan mahdollisimman paljon rahaa.

  8. Jätettiin itse omalla matkallamme Dubrovnik viime kesänä väliin, mutta oli pitkään kyllä harkinnassa. Nähtävää oli yksinkertaisesti niin paljon, että kiinnostaviakin paikkoja oli vain pakko jättää väliin. Joskus olisi Dubrovnik kiva nähdä, niin pystyy muodostamaan oman mielipiteen. 🙂

    1. Raija Salo

      Kiitos Mikko, näinhän sitä joskus pitää tehdä, kun aika on rajallinen ja näkemistä riittää. Itse haaveilen automatkasta Espanjaan niin samalla näkisi vähän muitakin maita. Tosin, silloinkin pitäisi tehdä paljon valintoja.

  9. Onpa noi uudet säännöt/toimintatavat todella hyviä! Itse skippasin kaupungin, kun ei huvittanut maksaa 200€/pv parkkimaksua, tais olla 30€/h😂

    1. Raija Salo

      Oho! Olisi siis kannattanut jättää auto kauemmas ja mennä bussilla varmaan.

  10. Päädyin kerran Dubrovnikiin, kun halusin lähteä Splitin turistisuutta karkuun 😀 Päädyin paikallisen mummon luo asustelemaan, ja hän muun muassa väsäsi ruutupaperille ”kartan”, jonka avulla muurille pääsi livahtamaan ilmaiseksi! Mun Dubrovnikin-reissusta on jo vuosiavuosia aikaa, mutta ainakaan silloin kaupunki ei ollut mikään super turistinen, vaikka elokuussa matkustinkin.

    1. Raija Salo

      Kiitos Eveliina, ehkä nykyään on enemmän väkeä kerralla. Paikalliset mummot on kyllä varmasti asiantuntijoita monessa 😁

Vastaa