You are currently viewing Sattuma johdattaa – Frari-kirkko ja Leonardo-museo Venetsiassa

Sattuma johdattaa – Frari-kirkko ja Leonardo-museo Venetsiassa

Kiitos kun jaat tämän!

Basilica di Santa Maria dei Frari - Kohti avaraa maailmaa
Leonardo da Vinci -museo - Venetsia - Kohti avaraa maailmaa

Koska lomallamme Venetsiassa elo-syyskuun vaihteessa  viettämämme päivät olivat sateisia, emme suunnitelleet käymiskohteitamme kovin tarkkaan. Etenimme kaupungissa fiiliksen (ja sateen voimakkuuden) mukaan. Pienellä tauolla istuimme kirkon rappusille tutkailemaan tilannetta ja huomasimme, että itse kirkko, Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari, sekä aivan vastapäätä sijaitseva Leonardo de Vincin interaktiivinen museo olisivat kaksi aivan sopivaa kohdetta vierailla Venetsian kaupungissa.

Kohteet olivat myös erilaisia. Toisessa oli kauniin harras tunnelma, joka vei mukanaan liikutukseen saakka. Toinen taas pursusi iloa, koska siellä sai osallistua toimintaan rakentamalla erilaisia konstruktioita Leonardo da Vincin tyyliin. Itse emme tehtäviin osallistuneet, mutta monet perheet olivat syventyneet ratkaisemaan pulmallisia rakentamiseen liittyviä ongelmia museossa.

Sattuma johdattaa - Frari-kirkko ja Leonardo-museo Venetsiassa

Koskettava Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari

Frari on Venetsian suurin kirkko ja yksi kaupungin vaikuttavimmista. Se tarjoilee kävijöilleen upean kulttuurisen ja historiallisen, sekä myös mieltä koskettavan kokemuksen. Venetsian länsipuolella sijaitseva dominikaaniluostarin kirkko tunnetaan yleisesti myös nimellä Frari. Kirkko on perustettu Marian taivaaseenastumisen kunniaksi, mistä myös sen nimi tulee.

Kirkon historia alkaa jo 1230-luvulta, mutta kirkkoa on rakennettu uudelleen moneen kertaan alkuperäisen rakennuksen osoittauduttua liian pieneksi heti valmistuttuaan. Aikojen saatossa siihen on rakennettu lisää osia ja julkisivu on käännetty toiseen suuntaan.

Basilica di Santa Maria dei Frari - Kohti avaraa maailmaa
Basilica di Santa Maria dei Frari - Kohti avaraa maailmaa

Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari: Arkkitehtuuri, taide ja uskonnollinen merkitys

Arkkitehtuuri ja ulkoasu

Basilica dei Frari on loistava esimerkki gotiikan ja renessanssin sekoituksesta. Kirkko on massiivinen ja vaikuttava, ja sen julkisivu on koristeltu kauniilla goottilaisilla yksityiskohdilla, jotka antavat vierailijalle hyvän käsityksen Venetsian rikkaasta historiasta ja kulttuurista. Kirkon ulkopuoli on kuitenkin aika yksinkertainen ja pelkistetty. 

 Taideteokset ja hautapaikat

Kirkko sisältää runsaasti taideteoksia. Tunnetuimmat ovat Tizianin kaksi maalausta: Frari Assumption (Marian taivaaseenastuminen) ja Pesaro Madonna, joka on Pesaron suvun tilaama teos.

Tizianin Carraran marmorista veistetty hautamuistomerkki on saanut paikan kirkon pääkappelista. Perimätiedon mukaan lähes satavuotiaaksi elänyt Tizian (tai Titian) on kuvattuna muistomerkin keskiöön. Kirkossa on myös Bellinin triptyykki, jota kutsutaan Frari- tai Pesaro-triptyykiksi. 
Kirkossa saa ihailla  useita muitakin koristeellisia, uskonnollisia ja historiallisia teemoja kuvaavia alttaritauluja ja veistoksia.

Basilica dei Frari on Tizianin lisäksi monien muiden merkittävien henkilöiden hautapaikka, muun muassa Antonio Canovan, joka on yksi Italian suurimmista kuvanveistäjistä. Hänen hautamuistomerkkinsä on ulkoasultaan poikkeava, tyylikäs kolmion muotoinen veistos, joka antaa kunniaa tälle taiteen mestarille. 

Frari Assumption - Kohti avaraa maailmaa
Frari Assumption suoraan edessä.
Frari Assumption - Kohti avaraa maailmaa
Tizianin hautamuistomerkki - Kohti avaraa maailmaa
Tizianin hautamuistomerkki
Vasemmalla Antonio Canovan muistomerkki

Uskonnollinen merkitys

Kirkko on edelleen aktiivinen uskonnollinen paikka. Vierailijat voivat osallistua jumalanpalveluksiin, mikäli ajoitus on oikea. Se on myös paikka, johon paikalliset asukkaat ja matkailijat pääsevät hiljentyämään ja ihailemaan uskonnollista perintöä sekä kirkon tunnelmaa.

Kannattaa varata hetki aikaa tähän Basilica Santa Maria Gloriosa dei Frari -kirkkoon tutustumiseen ja rauhoittumiseen muuten ehkä hektisen ja turisteja täynnä olevan kaupungin kiertelyn lomassa.
Minua kirkon hauras kauneus kosketti yllättävän paljon. Herkistyn helposti, mutta en yleensä koe tällaista syvää tunnetta kullatuissa ja mahtipontisissa kirkoissa. Olihan täälläkin kultaa, mutta se oli patinan himmentämää ja rauhoittavaa, eikä hyökkäävän kimaltelevaa.

Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari on avoinna arkisin ja lauantaisin kello yhdeksästä kuuteen. Sunnuntaisin iltapäivällä yhdestä kuuteen. Sisäänpääsymaksu aikuiselta on 5 euroa. Kirkon sivustolta voi tulostaa esitteen ja kirkon kartan. 

Luin Tripadvisorin sivuilta arvostelun, jossa sanottiin näin: ”The basilica is very open and welcoming – quite different from San Marco’s.” Itse en pysty näitä vertaamaan, koska en ainakaan tällä kertaa Venetsiassa päässyt katsomaan San Marcosin kirkkoa.

Basilica di Santa Maria dei Frari - Kohti avaraa maailmaa
Basilica di Santa Maria dei Frari - Kohti avaraa maailmaa
Kaksi extempore-kohdetta Venetsiassa – Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frai ja Leonardo da Vinci -museo
Kaksi extempore-kohdetta Venetsiassa – Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frai ja Leonardo da Vinci -museo
Kaksi extempore-kohdetta Venetsiassa – Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frai ja Leonardo da Vinci -museo
Kaksi extempore-kohdetta Venetsiassa – Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frai ja Leonardo da Vinci -museo

Leonardo da Vincin interaktiivinen museo Venetsiassa

Kirkon jälkeen marssimme suoraan vastapäiseen Leonardo da Vinci museoon. Sisäänpääsy maksoi 9 euroa. Taidemaalarin ja yleisneron da Vincin elämälle ja työlle omistettu museo on ulkoa aika pienen ja mitättömän näköinen, mutta kätkee sisäänsä suuren määrän erilaisia rekonstruktioita hänen luonnoksistaan ja keksinnöistään, sekä multimedianäyttelyn. 

Vuonna 1452 syntyneen Leonardo da Vincin monista maalauksista on tullut historian tunnetuimpia teoksia, kuten Mona Lisa, Viimeinen ehtoollinen ja esimerkiksi Nainen ja kärppä. Kuitenkin maailmassa on vain 15 Leonardo da Vincin maalausta!

Museossa saa tutustua Leonardo da Vincin elämänvaiheisiin, keksintöihin, luonnoksiin, suunnitelmiin, kirjoituksiin ja maalauksiin. Varsinkin kirjoitukset olivat sikäli mielenkiintoisia, että ne oli kirjoitettu peilikuvana. Muistin lukeneeni joskus aiemminkin, että Leonardolla oli kyky lukea peilikirjoitusta, ja hän itse siis myös kirjoitti tekstit ”väärin” päin. 

Da Vinci tutki erittäin intensiivisesti ihmisen anatomiaa, ja myös hänen luonnoksiaan lihaksista ja niiden toiminnoista eri asennoissa on totuttu näkemään vaikkapa julisteissa. Ei voi kuin ihmetellä hänen ylitsevuotavaa kiinnostustaan ja lahjakkuuttaan tieteen, taiteen, arkkitehtuurin ja tekniikan saralla, ja kuinka paljon edellä aikaansa hän tutkimuksissaan ja keksinnöissään oli. 

Leonardo da Vinci -museo - Kohti avaraa maailmaa
Leonardo da Vinci -museo - Kohti avaraa maailmaa
Mona Lisa - Leonardo da VInci -museo, Kohti avaraa maailmaa
Nainen ja kärppä - Leonardo da Vinci -museo - Kohti avaraa maailmaa
Leonardo da Vinci -museo - Kohti avaraa maailmaa

Leonardo da Vincin interaktiivinen museo Venetsiassa kiehtoo varmasti varsinkin lapsiperheitä ja nuorisoa puuhastelemaan da Vincin keksintöjen parissa. Pulmanratkaisutaitojaan voi kokeilla niin pienissä kuin suurissa tehtävissä ja testata käytännössä keksinnöistä tehtyjä rekontstruktioita. Olikin ilo huomata, että teinit viihtyivät hyvin ilman kännyköitä ja kyllästynyttä ilmettä museossa. 

Kaksi extempore-kohdetta Venetsiassa – Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frai ja Leonardo da Vinci -museo

Ensimmäisenä päivänä Venetsiassa palasimme mantereelle yöpymään, mutta seuraavaksi yöksi olimme varanneet majoituksen Venetsian saarelle. Matka jatkuu sitten Gardajärvelle, Torri del Benacoon ja hotelli Albergo del Gardaan

Kiitos kun jaat tämän!

Tällä artikkelilla on 16 kommenttia

 1. Christa

  Olen itsekin päätynyt Venetsiassa kirkkoihin ja museoihin sadetta pakoon ja joka kerta ovat kyllä olleet antoisia. Ehkä hyväkin, että sade yllättää, jotta malttaa mennä sisätiloihinkin. Venetsiaan kyllä yksi ihan lempipaikkojani.

  1. Raija Salo

   Christa, aivan näin. Toivon myös pääseväni vielä uudelleen Venetsiaan, ehkä sellaisen seurassa joka oikeasti tykkää paikasta. Mies ei ollut yhtä ihastunut eikä varmasti halua mukaan. Johonkin muualle Italiaan kyllä, onneksi 🙂

 2. Ne Tammelat

  Venetsia oli kyllä sellaista silmänkarkkia, että me emme malttaneet poistua kaduilta sisätiloihin, kun ilmakin oli tosi hieno. Kiva nähdä myös upeita sisätiloja. Italialaiset osaavat kyllä nuo kirkot somistaa.

  1. Raija Salo

   Joo, todellakin Italiassa kaikki kirkot, joissa kävimme, olivat hienoja. Teillä oli sitten parempi keli kuin meillä 🙂

  1. Raija Salo

   Pirkko, hyvä vinkki! Pitäisiköhän minunkin käydä sitä hiuskiehkuraa katsomassa!?

 3. Da Vinci -museo olisi tosi mielenkiintoinen, täytyy laittaa korvan taakse, mikäli Venetsia vielä joskus kutsuu! Kirkot on ihania käyntikohteita reissuilla. Barcelonassa ollaan oltu joulumessussa. 🤩

   1. Raija Salo

    Sari, tämä oli siis tuttu paikka sinulle. Kirkot ovat kyllä hyviä käyntikohteita.

  1. Raija Salo

   Joulumessu Italiassa on varmasti ollut hieno kokemus!

 4. Todella upea tuo kirkko! Kävin Venetsiassa vaan jossain pienemmässä kirkossa, joka oli myös kaunis, mutta tämä täytyy ehdottomasti laittaa listalle, jos Venetsiaan tulee joskus palattua! Da Vincin museo vaikuttaa myös oikein kiinnostavalta.

  1. Raija Salo

   Meillä ehkä oli tuuriakin tuon sadesään vuoksi, kun sinne museoon (ja kirkkoonkin) mahtui oikein hyvin. Kirkko kyllä oli yllättävän paljon tunteisiin menevä, varsinkin kun on tottunut katselemaan enemmän kultaisia buddhia 😀

 5. Kirkoissa tulee matkoilla varsin usein vierailtua. Ainoastaan kerran olen kuitenkin vieraillut varsinaisessa messussa, Meksiko cityssä. Varsin mieleenpainuva kokemus. Marika pitäisi tuosta Leonardo da Vincin museosta valtavasti ja kyllä se minuakin kiinnostaisi.

  1. Raija Salo

   Mikko, kyllä varmasti olisi hieno kokemus olla paikalla jossain messussa. Taitaisi olla erilainen tunnelma kuin meillä Suomessa missään kirkossa.

 6. Tuo Leonardo da Vincin museo jäi Venetsian-reissullamme kiertämättä. Käytiin vaan siinä aulassa kääntymässä, mutta tungokseen takia palattiin takaisin kadulle 😀 Harmi, olisi varmasti ollut mielenkiintoinen!

  1. Raija Salo

   Ai siellä oli tungosta? Ehkä sateesta oli sitten jotain hyötyä, tai ei enää ollut niin kova sesonki, koska nyt siellä ei ollut mitään tungosta.

Vastaa