You are currently viewing Ensikosketus Gran Canariaan – San Agustin

Ensikosketus Gran Canariaan – San Agustin

Kiitos kun jaat tämän!

San Agustin ranta

En tiedä, onko häpeä vai kunnia vältellä Kanarialle matkustamista koko pitkän ikänsä. En ole aiemmin edes koskaan vakavissani harkinnut lähteväni sinne lomailemaan. Mieli kuitenkin muuttui, kun isäni menehtyi ja sain muutaman viikon selvitellä asioita ja järjestellä hautajaisia. Nyt minulla ei ole enää vanhempia, sisaruksia ei ole ollut koskaan. 

Tämä reissu oli siis hyvin henkilökohtainen lepoloma, kuten toissa syksyinen vanhempieni talon tyhjentämisen jälkeinen loma Malagan lähettyvillä. Asioita on välillä mietittävä, ja vatvominen on nautinnollisempaa kun samalla saa valohoitoa ja vesijumppaa. Teneriffallakin kävin toissa vuonna syys-talvella, joten  nyt oli siis Gran Canarian vuoro. 

Sitä paitsi, eipä maaliskuussa löydy kovin montaa lämmintä paikkaa, jos ei halua matkustaa pidempää aikaa lentokoneessa. Menomatka ei ollut suora lento, vaan siihen kuului tunnin välilasku Tukholmassa. Arlandassakaan en ole käynyt vuosiin, joten se asia tuli korjattua samalla. Tukholman lentokentällä oli aika lailla samanlainen yleisilme kuin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Vessan ovet avautuivat ulospäin eikä tarvinnut kuivata käsiään puhaltimella. 

San Agustin rantaväylä

San Agustin Gran Canarian etelärannikolla

*San Agustin on pieni Pohjola. Täällä viihtyvät ensisijaisesti ruotsalaiset ja norjalaiset. Tiesin etukäteen, että hotelli on ruotsalaisomisteinen, mutta en sitä, että koko kylä kuhisee ruotsalaisia niin että ruokakaupassakin tarjoukset ilmoitetaan kuuluttaen espanjaksi ja ruotsiksi.  

(*sisältää affiliate-linkin. Jos klikkaat sitä kautta varaamaan jotain, saan pienen komission. Sinun kuluihisi se ei vaikuta.)

San Agustinissa on pieni ostoskeskus, jossa on kolme ruokakauppaa, lukuisia ravintoloita ja pieniä putiikkeja. Kaikki tarvittava yleensä löytyy sieltä. Ostoskeskuksen lähellä on bussipysäkit molempiin suuntiin, eli etelän lomakohteisiin ja pääkaupunkiin, Las Palmasiin. Sinne mennessä saaren lentokenttä jää noin puoleen väliin. 

Kuten Espanjassa kuuluu asiaan, päällystettyä rantatietä pääsee kulkemaan kävellen (ja hölkäten) molempiin suuntiin. Toiseen suuntaan voi mennä ihailemaan auringonnousua Playa de San Agustiniin, ja toinen ranta on aivan vieressä (riippuen tietenkin majapaikasta), Playa de Las Burras. Tämän rannan ohi jatkaessa tulee vastaan Maspalomasin hiekkadyynit noin tunnin matkan päästä. 

San Agustin kasveja
San Agustin rantatie
Playa de las Burras
Playa de Las Burras auringon laskiessa
Playa de San Agustin
Playa de San Agustin auringon noustessa

* Sunsuites Carolina & Collection - ruotsalainen pieni hotelli San Agustinissa

Ruotsin puhuminen ei kovin paljon haitannut, harjoittelin mielelläni taas kielen puhumista. Tukholmasta takaisin kotimaahan muutin yli 40 vuotta sitten, hui! Hotellini oli * Sunsuites Carolina & Collection, enkä kyllä tiedä mitä tuo collection pitää sisällään. Yleensä en yövy tämänkaltaisissa hotelleissa, joissa järjestetään kaikenlaista toimintaa yhdessä ja ollaan muutenkin kuin yhtä suurta perhettä. Nyt se kuitenkin sopi minulle mainiosti.

En osallistunut yhteisiin pullakahveihin enkä vohvelinpaistoihin, mutta tervehdin kyllä naapureita ja juttelin altaassa muiden sitä käyttävien kanssa. Sain kaikessa rauhassa suorittaa jumppani, koska isossa (ja hyvin lämmitetyssä!) altaassa ei koskaan ollut kahta ihmistä enempää minun lisäkseni.

Sunsuites Carolina & Collection

* Sunsuites Carolina & Collection oli hiukan jo ikääntynyt, mutta siisti ja hyvin asiansa ajava pikkuhotelli. Huoneita oli parisenkymmentä. Omani oli aivaan altaan vieressä, ja siihen kuului ulkotila pöytäryhmineen ja aurinkotuoleineen. Auringon sai osumaan itseensä siirtämällä aurinkotuolia niin harvoina kertoina, kun se ei suoraan omaan pihaan paistanut. Nurmikolla oli hyvin tilaa levittäytyä vaikka kuinka paljon.

Minulle tuotiin pyynnöstä mikro ja kunnon leikkuuveitsi huoneistoon ja sain lainata jatkojohdon läppäriä varten niin että pystyin käyttämään sitä ulkona. Laitoin suurimmaksi osaksi ruuat itse rajatun ruokavalioni takia enkä testannut San Agustinin ravintoloita ollenkaan. Huoneessa olevassa kansiossa oli kyllä kerrottu ravintoloista. Ainakin ostarilta löytyi Tre Hjärtan 😁

Esitekansiossa luki myös, että hotellissa aloitetaan huoneistoiden tuunaus, ja että yksi niistä on jo muokattu vähän modernimmaksi. Sitä olisi päässyt katsomaan, jos se olisi ollut vapaana. Nyt minulle esiteltiin televisiossa kuvia huoneistosta. Näyttihän se olevan vähän enemmän tältä vuosisadalta. 

Yleiset tilat olivat suuret ja ihan viihtyisät. Istuinryhmiä löytyi sekä sisältä että ulkoa, maan tasosta ja ylempää terassilta. Kirjahyllyissä oli luonnollisesti ruotsinkielisiä kirjoja, mutta myös muilla kielillä, jopa suomeksi muutama. Palapelikin olisi näköjään ollut tarjolla. Jos olisin nähnyt sen jo tullessa, olisin varmasti ottanut sen huoneeseen koottavaksi. 500 palan kuvan olisin ehtinyt varmasti kokoamaan. 

Sunsuites Carolina & Collection
Allas huoneen edessä, kätevää!
Sunsuites Carolina & Collection
Sunsuites Carolina & Collection
Sunsuites Carolina & Collection

San Agustinin rannat

Suoraan hotellin edessä (tai vieressä) oli parkkipaikka ja sen takaa lähti päällystetty kulkuväylä kumpaankin suuntaan rantaa. Oikealla oli heti Playa de las Burras ja vasempaan suuntaan vajaan kilometrin matkan päässä Playa de San Agustin, jossa oli myös jonkinlainen Beach Club. 

Kävin yhtenä aamuna auringon juuri noustua kävelyllä Playa de San Agustiniin. Varhaiset aamut ovat kyllä miltei parasta matkoilla, enkä käsitä miksi en useammin lähde niistä nauttimaan ulos. Olen kai niin tottunut entiseen aamutorkkuun minääni. Kyseisenä aamuna nousin jo viiden jälkeen, mutta pimeässä ei houkuttanut yksin lähteä liikkeelle ennen aamun sarastusta. 

Playa de las Burrasin rannassa kävin kerran uimassa ja yllätyin veden lämpimyydestä. Minun oli tarkoitus mennä sinne uudelleen, mutta sää alkoi tulla epävakaisemmaksi viikon loppua kohden, ja koko ajan sai odotella sadekuuroja. Samasta syystä jäi kävely Maspalomasiin tekemättä. No, tällä matkalla oli tarkoitus levätä ja olen tyytyväinen siihen että sain niin myös tehtyä.

Pidin paljon varsinkin Playa de las Burrasista, se oli sopivan kokoinen ja ainakin tähän aikaan vuodesta miellyttävän rauhallinen. Aaltoja on aina mukava katsella, ja tämän rannan muoto jotenkin korosti niiden liikettä rantaa kohden. Pidin myös koko San Agustinin ja hotellin alueesta ja pienistä ympyröistä, ja voisin jopa kuvitella lähteväni samaan paikkaan uudelleen, jos kaipaan samalla tavalla rauhallista ja helppoa majoittumista.

Playa de Las Burras
Playa de Las Burras
Playa de Las Burras
Playa de Las Burras
Playa de San Agustin
Playa de San Agustin
Sunsuites Carolina & Collection yhteiset tilat
Sunsuites Carolina & Collection yhteiset tilat
Sunsuites Carolina & Collection yhteiset tilat
Oikealla kuvassa hotelli kuvattuna kauempaa.
Sunsuites Carolina & Collection yhteiset tilat
San Agustin ostari
San Agustin
San Agustin
Sunsuites Carolina & Collection, uusittu huoneisto
Sunsuites Carolina & Collection, uudistettu huoneisto

Kiitos kun jaat tämän!

Tällä artikkelilla on 18 kommenttia

 1. Anmarien

  Matkustaminen tarjoaa kyllä hyvän tavan ottaa hieman etäisyyttä arjen haasteisiin ja samalla rauhoittaa aikaa myös surulle ja asioiden käsittelylle.
  Maisemat kuvissa saavat kyllä haaveilemaan itsekin reissusta etelään.

  1. Raija Salo

   Aivan totta. En ole kertaakaan katunut näitä yksin matkustamisia, vaikka välillä on ollut tylsääkin. Mutta ihminen tarvitsee välillä ihan hiljaiseloa.

 2. Osanottoni surussa. Toivottavasti pääsit lomalla lepäämään ja sait vähän voimia. Itse olen ollut Kanarialla parikin kertaa enkä ollenkaan vähättele niitä matkakohteena. Joskus vaan tarvitaan tällaisia helppoja reissupaikkoja missä kaikki toimii. Ja saarethan ovat tosi monipuolisia kun vaan lähtee sieltä hotellialueelta vähän kauemmas.

  1. Raija Salo

   Kiitos Paula! Kyllä, kerrankin lomalla oli päiviä, jolloin en tehnyt paljon mitään. Ja sain todellakin todeta taas, että ennakkoluulot ovat turhia.

 3. Ihana Gran Canaria! 🙂 Mielestäni Kanariansaaret ovat ihan liian aliarvostettuja matkakohteena. Onhan siellä tietyissä paikoissa turismia paljon, mutta on myös niin paljon muuta ja saaret ovat tosi monipuolisia ja kauniita. Olemme reppureissanneet ja saarihypelleet Kanarialla eri saarilla ja tykkään kovasti. 🙂 Ihania lomatunnelmia sinulla. 🙂

  1. Raija Salo

   Kiitos. Gran Canarialta löytyy monenlaisia paikkoja ja sellaisiakin, missä voi olla aivan rauhassa.

  1. Raija Salo

   Kiitos, Sari. Kyllä, Kanarialta löytyy kyllä paikkoja ja tekemistä kunkin mieltymysten mukaan.

 4. En nyt suoranaisesti ehkä ole Kanariaa vältellyt, mutten ole kokenut tarpeelliseksi lähteä sinne ”muuten vaan”. Kauan kauan sitten vietettiin siskon perheen kanssa viikko Gran Canarialla, taisi olla Puerto Ricossa ja toisen kerran pistäydyimme Las Palmasissa mennen tullen, kun varsinaisesti olimme menossa Mauritanian Nouakchottiin, jonne on muuten hyvät yhteydet Kanarialta.
  Hetkittäin viime vuosina on mietitty, että pitäisikö tehdä ns. talvipakomatkoja, mutta Kanarian osalta into taas vähän väheni, kun julkisuudessa on ollut enemmänkin näitä juttuja miten paikalliset toivoisivat turistit mieluiten jonnekin ihan muualle!
  Afrikan rannikolle pääsee yhdellä vaihdolla, eikä lentoaika lopulta ole kovin pitkä, ja monessa maassa siellä ihmiset ovat vielä iloissaan jokaisesta vieraasta.

  1. Raija Salo

   Pirkko, tuo on kyllä surullista, turismin kehitys Kanarialla siihen suuntaan, että paikalliset eivät enää viihdy. Katsoin kyllä kammoksuen hotelleja täyteen rakennettuja rantoja, ja olen samaa mieltä paikallisten kanssa siitä, että ei yhtään hotellia enää. Tulipa mieleen nyt, että kävin jossain putiikissa katsomassa hellemekkoa kun sellainen jäi pois matkasta, ja seniori-ikäinen miesmyyjä (arvelisin hänen olleen kotoisin jostain arabimaista alun perin) kysyi mistä tulen ja vastauksen saatuaan oli tyytyväinen ja sanoi: ”Finnish are nice people, they don’t shout!” Niin, minulta on Afrikka vielä kokematta kokonaan! Egyptiin en enää mene 🙂

 5. Minä olen ollut Kanarialla muutaman kerran. Gran Canarialla olen käynyt kaksi kertaa Bahia Felizissä. Talvikuukausina, kun kuitenkin haluaisi lämpöön ja aurinkoon on vaikea löytää kivaa matkakohdetta ellei tosiaan halua matkustaa kellon ympäri lentokoneessa ja jos esim. matkaan on käytettävissä aikaa vain noin viikon verran. Silloin Kanariansaaret on oiva kohde. Onneksi Kanarialla on kuitenkin suht paljon kohteita mistä valita sen mukaan haluaako rauhallisen poukaman vai viihtyykö enemmän hulinassa. 🙂
  Kivalta lomalta sinun viikkosi Kanarialla vaikutti ja mukavan oloinen hotellikin.

  1. Raija Salo

   Virpi, aivan varmasti löytyy Gran Canarialta monenlaisia paikkoja vielä moneksi kertaa! 🙂

 6. Ne Tammelat

  Osanotto isäsi poismenon johdosta. Gran Canaria näyttää tunnelmalliselta ja juuri sopivalta kohteelta rentoutumiseen. Meillekin se on vielä käymätön kohde, itselläni vain kokemuksia Teneriffalta ja niistäkin jo pitkä aika.

  1. Raija Salo

   Kiitos! Aika yllättävää että löytyy näköjään useampikin, joka ei ole käynyt Gran Canarialla! Itse voisin kyllä mennä uudelleen samaan aikaan vuodesta, varmasti riittää nähtävää moneksi kerraksi.

 7. Minäkään en ole Kanarialla käynyt lentokenttää lukuunottamatta. Ei siihen sen kummempaa syytä ole ollut, muut kohteet vain ovat kiilanneet edelle. 🙂 Sinulla on ollut mukava lepoloma kauniissa maisemissa.

  1. Raija Salo

   Merja, vau! Luulin että kaikki muut ovat käyneet siellä 🙂

 8. Itsekään en ole kanarialla (aikuisiällä) koskaan ollut. Enpä sille toisaalta mitään estettä näe, paljon kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa noilta saarilta, jotka ovat keskeneen mukavan erilaisia, löytyisi. Itselleni tyypillisesti luonto siellä kiinnostaisi eniten.

  1. Raija Salo

   Mikko, luonto siellä onkin hienoa. Ja itse asiassa haluaisin tutustua paremmin Las Palmasiinkin.

Vastaa