You are currently viewing Sri Lanka – toinen kohde, Kandy

Sri Lanka – toinen kohde, Kandy

Kiitos kun jaat tämän!

Sri Lanka, toinen kohde: Kandy

Ennen Sri Lankaan lähtöä olimme varanneet seitsemään paikkaan majoituksen ja liput yhdelle junaosuudelle, Kandysta Ellaan. Tämä varaamamme reitti kulkee maan keskiosassa, vuoristossa huikeissa maisemissa ja olin lukenut siitä monta kehuvaa blogipostausta.

Ensimmäiset yöt olimme lentokentän lähellä sijaitsevassa Negombossa. Nyt pitäisi päästä ensin yhdeksi yöksi Kandyyn ennen Ellaan matkaamista. Isäntämme tilasi meille taksin aamuksi viemään meidät Colombon rautatieasemalle. Tarkoitus oli vaihtaa aiemmin netistä varatut liput oikeiksi matkalipuiksi ja ostaa junalippu Colombosta Kandyyn. Kandyssa meillä oli matkan helpottamiseksi majapaikka varattuna.
Colombo Railway station
Kuva Oleg Illarionov

Kaikkea aina sattuu ja tapahtuu… Sain jälkikäteen ajateltuna aika selkeät ohjeet vaihtaa tilattu lippu oikeaan Kolombon asemalta toimistosta nro 17. Lipun olin ostanut osoitteessa  https://12go.asia/en. Kun saavuimme asemalle, näkyi  toimisto nro 17 saman tien. Juuri mitä haettiin! Mutta, saimme todella nuivaa kohtelua emmekä ymmärtäneet mitään ”palvelusta”. Vastapainona paikallisen väestön ystävälliseen kohtaamiseen oli yleinen virkamiesasenne  ylipäätään tätä; jäit täysin ymmärtämättömäksi saamistasi ohjeista ja selityksistä. 

Asemalla oli myös Tourist Office, jonka päälliköllä oli turistien palvelemiseen verrattuna kiireisempää tekemistä valita itselleen sopivia virvokkeita ja ostaa arpoja. Kun saavuimme toimistoon toistamiseen, hän suopeasti antoi (hyödyttömiä) neuvoja samalla valiten edelleen hänelle myytäväksi tuotuja arpoja. Ehkä hän silti ansaitsi palkkansa?

Kuvassa Colombon Lotus Tower, ja sen on ottanut Kanishka Ranasinghe. Omia kuvia Colombosta ei ole.

Ongelmia matkassa...

Tämä oli vaikein tilanne reissussa. Emme saaneet lippuja, jotka piti Colombossa saada, ja silti piti jatkaa matkaa! Onnistuimme kuitenkin seuraavassa lipun ostossa, eli Kandyn junaan pääsimme. Kuvittelin edelleen jotenkin, että seuraavan matkan liput Kandysta Ellaan liittyvät rautateihin ja ne voi jopa saada Kandysta. 

Kuitenkin jo ennen junaan astumista ilmaantui seuraava ongelma. Asemalaiturilla oletettavasti mykkä mies piirsi käteensä kuvan siitä, miten junarata haarautuu ennen Kandya, ja että juna ei menekään Kandyyn vaan jollekin muulle asemalle, josta pitäisi vaihtaa junaa. 

Hienoa! Hän kävi vielä junassa varmistamassa, että oltiin paikalla. Mutta, hän ei kirjoittanut käteensä haara-aseman nimeä, eli sitä paikkaa, missä pitäisi jäädä pois… Enkä ymmärrä, miten tämä mies keksi tulla meitä neuvomaan ylipäätään. 

Sri Lanka - toinen kohde, Kandy

Kuva ei ole Colombosta eikä Kandystä. Lippusotkun vuoksi ei tullut kuvattua Kandyssa lähes mitään. Colombossa oltiin niin vähän aikaa ja pelkästään asemalla, että kuvaaminen jäi. Ja kameraongelman takia nekin vähäiset kuvat, mitä yritin ottaa, olivat aivan surkeita.

Kanssamatkustajalta sain kuitenkin selville, missä meidän pitäisi jäädä pois. Vaati pariin otteeseen paikaltani poukkoilemista kysymään asiaa. Jäimme sitten junan kyydistä pois Peradeniyassa, kuten hän neuvoi.

Sri Lanka Peradiniya
Peradiniya

Peradeniyan asemalla oli tietenkin heti tuktuk-kuskeja, jotka tarjosivat kyytejä. Mutta tässä vaiheessa olimme todella ymmällämme emmekä olleet selvittäneet keskenämme, mitä pitäisi tehdä. Olimme edelleen menossa junalla Kandyyn, mutta milloin seuraava juna sinne menisi?

Minulla oli mukana vahvistuspaperi tilaamastani lipusta reitille Kandy-Ella. Siitä ei oltu ymmärretty mitään Colombon rautatieasemalla, eikä ymmärretty täälläkään. Toisin kuin Colombossa, täällä sentään virkailija soitti jonnekin selvittääkseen asiaa.
Käytyjen keskustelujen perusteella ymmärsimme olevamme jo todella lähellä Kandya. Itse asiassa jopa sen ainoan paikan, Royal Botanical Gardenin lähellä, johon olimme Kandyssa aikoneet mennä. Emme olleet suunnitelleet muita kohteita, koska olisimme täällä vain yhden yön ennen pitkää junamatkaa Ellaan. Matkatavarat piti kuitenkin saada majapaikkaan ja keksiä syötävää jostain.

Päädyimme neuvotteluissamme siihen, että on viisaampaa ottaa tuktuk majapaikkaan eikä odottaa seuraavaa junaa ja ottaa sitten taas Kandyn asemalta kyyti. Miettiessämme tätä kaikkea, tuktuk-kuski jonka kanssa näitä veivattiin (ja jolla oli tosi paha flunssa!) ilmoitti että hänen täytyy hakea lapsensa jostain ja osoitti meille toisen kuskin. Tai itse asiassa, toinen kuski hyppäsi saman tien puikkoihin. Eikä ollutkaan mikä tahansa kuski! Vuodatettuamme junalippuongelman hänelle, hän lupasi järjestää asian. Uskoimmeko??? Emme.

Hän kuitenkin soitti matkavahvistuksessa olevaan numeroon ja sopi asioista. Liput tuotaisiin Peradeniyan asemalle seuraavaksi aamuksi.

Sri Lanka - toinen kohde, Kandy
Kandy Lake (Kuva kuvapalvelusta, joka ei näköjään mainitse kuvaajaa 🙁 )

Ajoimme läpi kaoottisen Kandyn keskustan majoitukseemme, joka ei taaskaan löytynyt ihan heti. Lake Round Residence oli ilmeisen (entisen) vakavaraisen ja sivistyneen miehen koti. Hän ojensi meille saman tien perhealbumin selittäen suvun diplomaattista ja karismaattista historiaa ja kuvia sukulaisista lordi Mountbattenin seurassa. 

Iäkäs apumies kantoi hennot matkatavaramme yläkerran huoneeseemme meidän nauttiessa jonkinlaiset virvoikejuomat albumia katsellessa ja talon koiraa rapsuttaessa. Olimme selkeästi arvovaltaisessa kodissa. Mikäli olisimme viettäneet täällä enemmän aikaa, olisi ollut todella kiehtovaa keskustella ja tietää lisää.

Hätiköidessämme lippuhässäkän takia olimme sopineet tuktuk-kuskin, Rajan, kanssa, että hän hakee meidät tunnin päästä mennäksemme takaisin Peradeniyaan, Royal Botanical Gardeniin. Emme olleet ottaneet ajan käytössä lukuun edellä mainittua historiikkia ja valokuva-albumien tutkiskelua, joten jokseenkin kiire tuli taas.

Sri Lanka Kandy

Yritin huoneessa pikaisesti ottaa yhteyttä 12go.asian asiakaspalveluun lippuasiassa. Sain vastauksen, että 10 dollarilla saan liput hotelliin toimitettuna. Olisin tuon maksanutkin, mutta en pystynyt käyttämään pankkitiliäni ilman avainlukukorttia. Asiakaspalvelija ehdotti, että joku sukulainen Suomessa hoitaisi maksun.

Onneksi asian hoitaminen jäi kesken, koska meillä oli Raja odottamassa tuktukin kanssa ovella ja piti lähteä. Kuski vakuutti edelleen, että lippuasia on kunnossa. 

Kandy, Sri Lankan lähes maan keskellä sijaitseva entinen pääkaupunki, on rakentunut järven ympärille. Kuuluisin nähtävyys täällä on Unescon maailmanperintökohde ja buddhalaisten vaelluspaikka Pyhän Hampaan Temppeli, jossa uskomusten mukaan säilytetään Buddhan kulmahammasta. Koska itse hammas ei ole nähtävillä, eikä ehkä edes rasia missä sitä säilytetään, ja koska temppelissä lukemani mukaan saattaa olla huomattavat jonot, jätimme tämän kohteen väliin. Sen sijaan tutustuimme Royal Botanical Gardeniin.(Päivitys: artikkeli on kirjoitettu vuonna 2019 yritykseni Kodintunnun blogiin.)

Toisen tuntemattoman kuvaajan ottama kuva.

Ilta meni siihen, että etsimme ruokapaikkaa. Joissain kaupungeissa ja kylissä niitä on vieri vieressä, täällä sai hakemalla hakea. Tämä tuntui kummalliselta, koska oltiin kuitenkin isossa kaupungissa. 

Auyrveda-puutarha

Olimme sopineet Rajan kanssa, että hän hakisi meidät tuktukillaan aamulla ja käyttäisi vielä pienessä Ayurveda-puutarhassa. Hänellä oli ilmeisesti diili yrittäjän kanssa, että toisi asiakkaita puutarhaan. Ensin piti kuitenkin poiketa Peradeniyaan hakemaan junaliput. Meitä jännitti edelleen tämä lippuasia, emmekä olleet läheskään yhtä varmoja niiden saamisesta kuin Raja.
Mutta niinpä hän vaan palasi asemalta tuktukille liput mukanaan. Emme vieläkään ymmärrä, miten hän ne pystyi järjestämään, koska lippujen myyjä vaati minua koko edellisen illan maksamaan 10 dollaria siitä, että saisin ne majapaikkaani. Nyt meillä kuitenkin oli liput, joten pääsisimme junaan.

Kävimme seuraavaksi aamiaisella Rajan ystävän ruokapaikassa. Söimme runsaan ja monipuolisen aamiaisen; chiliä, leipää, nuudeleita, jotain lihaa ja kahvia, joka ei maistunut kahvilta eikä teeltä. Aamiainen kolmelle maksoi muistaakseni 800 rupiaa, eli noin neljä euroa.

Sitten Ayurveda-puutarhaan. Kävimme sen päällikön kanssa läpi muutamia hyödyllisiä kasveja ja saimme tietää mihin mitäkin käytetään. Nuorempi herra tuli hieromaan jotain öljyä päähän, toista jalkoihin. Sen jälkeen marssimme puotiin, josta päällikkö kokosi meille ”sopivan” paketin tuotteita. Emme kuitenkaan lunastaneet kokonaan tätä aika hintavaa pakettia, mutta pari tuotetta sieltä lähti mukaan. Pitäisi tutustua paremmin tuohon Ayurvedaan, vaikuttaa mielenkiintoiselta…

Sri Lanka Ayurveda-puutarha
Sri Lanka Ayurveda-puutarha

Pois Kandysta

Ja sitten tulikin yhtäkkiä valtava kiire sinne junalle. Raja yritti puikkelehtia tuktukilla milloin mistäkin välistä liikenteen seassa. Menimme jollekin erittäin kapealle pikkutielle oikaistaksemme matkaa, mutta se meni pitkäksi aikaa aivan tukkoon, kun tiellä oli pakettiauto ja sitä vastaan tuli papparainen niin hienolla autolla, että piti kovasti varoa, ettei se vain osuisi minnekään. Joten ei voinut ajaa ollenkaan! Tässä kohtaa alkoi sydän taas pamppailla, kun emme edes tienneet tarkkaa aikaa, milloin juna lähtisi. 
Selvisimme kaikeksi onneksi ajoissa asemalle, Raja tuli vielä näyttämään raiteen viereen, missä kohtaa kannattaa odottaa, että on ykkösluokan kohdalla. Kiitollisina ja haikeina jätimme Rajalle hyvästit, enkä edes tajunnut ottaa hänestä kuvaa…
Sri Lankaan

Peradeniya on tavallaan Kandyn esikaupunki. Tältä 6 km päässä kaupungista olevalta asemalta lähdimme monituntiselle junamatkalle Ellaan. 

Kiitos kun jaat tämän!

Tällä artikkelilla on 12 kommenttia

  1. Raija Salo

   Kyllä, Kandyn jälkeen oli hieno junamatka Ellaan ja siellä sai rentoutua. Ella on jäänyt mulle parhaiten mieleen Sri Lankasta.

 1. Onpa ollut seikkailu! Omatoimimatkailun haaste. Pohdinkin juuri, että esim opas palvelun käynti Sri Lankassa on ilmeisesti suositeltavaa, jotta säädöltä välttyy.

  1. Raija Salo

   Kyllä, oli aikamoinen seikkailu! Varsinkin tuktukilla hurjaa vauhtia puikkelehtiminen ajan kanssa kilpaa… Monella on taksi ja kuljettaja ainakin osalle matkaa varattu, meidän pitää aika paljon miettiä kustannuksia, joten emme ole tällaista palvelua käyttäneet. Jonkun satunnaisen paikallisen voi myös pyytää ostamaan lipun, tai kysyä apua majoituksesta. Tavallisilta ihmisiltä saa hienosti apua, toisin kuin virkailijoilta.

 2. Maapalloilija

  Kunnon säätämistä, tuossahan tulee jopa VR:tä ikävä! Tuollakin turisteja kulkee kumminkin paljon, niin eiköhän kaikilla ole samat ongelmat, niin miten ei yhtään viitsitä helpommaksi tehdä 🙂

  1. Raija Salo

   Joo, enpä tiedä mitä se vaatisi, että helpottuisi. Mietitäänkö Sri Lankassa miten turisteilla olisi helpompaa… Vähän vaikea antaa palautettakin. Mutta onhan tuo aikamoista, kun kaikki kirjoittavat samantyyppisistä vaikeuksista.

 3. Omatoimimatkailun haasteita 🙂 Mutta onhan tuo tietysti vähän monimutkaista, että lipun varaaminen netistä ei vielä tarkoita sitä, että saat sen lipun vaan joudut silti vielä vaihtamaan sen varsinaiseen lippuun. Meillä kuljettajamme hoiti tuon lippukuvion, ilmeisesti siten, että hänellä oli joku paikallinen kontakti, jolta hän sitten sai liput asemalla.
  Aikoinaan matkustimme Kiinasta, Pekingistä, Ulan Batoriin Mongoliassa, ja niiden junalippujen osalta kuvio meni niin, että käyttämämme agentti oli järjestänyt niin, että liput oli jätetty meille kirjekuoressa hotelliin, josta saimme ne sitten saapuessamme. Ne olivatkin jo aika kriittiset liput sikäli, että lähtöjä ei ollut edes joka päivä ja vaan kerran päivässä, joten sählinki tuolla välillä olisi helposti romuttanut koko matkasuunnitelmamme siitä eteenpäin.

  1. Raija Salo

   Kiitos Pirkko! Välillä saa kyllä jännittää tavallaan pieniäkin asioita. 12go.asialla, josta liput hankimme, olisi ollut toimisto siellä Colombon asemalla ilmeisesti. Kun oli junaliput kyseessä, niin ajattelin vain aseman varsinaisia toimistoja ja yhdessä sattui olemaan sama numero. Nyt kun on enemmän kokemusta, niin tosiaan kannattaa antaa paikallisen hoitaa nämä lippuasiat. Srilankalaiset ovat niin ystävällisiä, että apua kyllä saa 🙂

  1. Raija Salo

   Kyllä! Kaiken kaikkiaan moni Sri Lankan tuktuk-kuski on jäänyt mieleen. Rajan lisäksi aivan mahtava oli Mahinda Anuradhapurassa, mutta juttu sieltä on vielä päivittämättä 🙂

 4. Meillä on tarkoitus käydä tuolla Pyhän Hampaan Temppelissä, siitä huolimatta että hammasta / rasiaa ei olisi nähtävillä. Kuitenkin temppeli itsessään on ihan näyttävän näköinen. Tarkoitus on kuitenkin sen lisäksi käydä tutustumassa puutarhaan. Mukavan vehreän näköistä.

  1. Raija Salo

   Sieltä sitten varmaan tulee lisää juttua Pyhän Hampaan Temppelistä, kun saatte käytyä. Kauanko aiotte Kandyssa viettää aikaa, ja mikä muuten on matkasuunnitelma?

Vastaa