Kiitos kun jaat tämän!
Verrattuna nuorempiin ja ehkä erilaisen elintason omaaviin matkailijoihin, matkustan matkablogin kirjoittajaksi todella vähän. Viime vuonna matkoja tuli neljä plus kaksi kertaa Tallinnassa vietetty yö. Vuonna 2022 tuli päivissä laskien eniten vuoden aikani ulkomailla yöpymistä koko elämäni aikana. Tein myös kolme matkaa aivan yksin, mikä lisää vuoden matkustusarvoa omissa silmissäni.
Mutta mennäänpä tuohon viime vuoteen takaisin: Matkojeni kohteet olivat Intia, Kreeta, Kroatia ja Italia. Intiassa ja Italiassa kävin mieheni kanssa, joten matkat olivat minulle suhteessa edullisempia kuin kaksi muuta. Molemmissa maissa kävin ensimmäistä kertaa. Venetsiaan ja Gardajärvelle suuntautuva Italian matka oli kuitenkin kallein majoitusten puolesta.
Kustannukset maittain
Lennot
- Intia: Hki-Mumbai edestakaisin ja Mumbai-Kochi edestakaisin 588,50 ja 177 euroa oma osuuteni lennoista. (Finnair, GoFirst ja IndiaGo)
- Kreeta: Hki-Iraklion edestakaisin 314 euroa matkalaukun kanssa (Finnair)
- Kroatia: Hki-Dubrovnik edestakaisin 490,80 euroa matkalaukun kanssa (Norwegian)
- Italia: Hki-Venetsia 237 euroa lentolaukun kanssa (Ryanair)
Majoitukset
- Intia: oma osuus 395 euroa seitsemästä majoituksesta. Vaihdoimme kaksi kertaa majapaikkaa alkuperäisestä varauksesta toiseen.
- Kreeta: Viikon majoitus Agios Nikolaoksessa 402 euroa (ilman aamiaista)
- Kroatia: Ystävän kanssa kaksi majoitusta (ei hotelleja), joista kaksi yötä Dubrovnikin liepeillä ja neljä Korčulan saarella, oma osuus 207 euroa.
- Italia: kaksi yötä mantereella, yksi Venetsiassa ja neljä Gardajärven rannalla, oma osuus 400 euroa.
Mitä huomioin matkakustannuksia laskiessa?
Kirjaan yleensä miltei kaikki kulut matkoista excel-taulukoihin ja kunkin matkan omaan taulukkoon, johon olen lisännyt myös matkustusvinkit eri kohteissa. Lasken myös syömiset matkakuluiksi, koska reissussa menee yleensä aina enemmän rahaa syömiseen kuin kotona. Varsinkin jos majapaikassa ei ole mahdollisuus syödä huoneessa mitään, eli ei ole edes jääkaappia käytössä.
Kotona emme juurikaan käy ulkona syömässä. Se on sekä säästöpäätös, että pettymys ravintolaruokien tasoon. Osittain päätös johtuu myös ruokavaliostani, joka on jatkuvan muokkauksen kohteena pyrkiessäni parempaan vointiin ja jaksamiseen. En kuitenkaan stressaa matkoilla ruokavalion suhteen, vaan syön suurimmaksi osaksi sitä, mitä on tarjolla.
Matkalaukkujen suhteen käytännöt vaihtelevat matkaseuran, -maan ja lentoyhtiön mukaan. Yleensä minulla on iso laukku mennessä mukana ja miehellä vain reppu. Matkalaukussa saattaa olla toinen laukku ja välillä vielä kolmaskin… Thaimaasta hankimme kokoon menevän kestävän kierrätysmateriaali-kassin, joka toimi ylimääräisenä matkalaukkuna kotiin palatessa. (Toin maasta tuotteita verkkokauppaani.)
Italiassa matkustimme vain käsimatkatavaroilla, ja kaksi lentolaukkua sekä reput riittivät mainiosti. Pikkuisen vaati miettimistä kosmetiikan ja nesteiden kuljettamisessa, mutta hvyin toimi ainakin menomatkalla. Toivottavasti tulevaisuudessa check-in sujuisi yhtä jouhevasti muualla maailmassa kuin meillä Helsinki-Vantaan kentällä…
Kuljetukset ja muut menot
Kulkeminen
- Intia: Käytimme taksia ja tuktukia. Taksit maksoivat noin 50 euroa, suurimmat veloitukset Kochin kentältä majapaikkaan ja toisesta takaisin kentälle. Tuktuk-taksat eivät ole tallessa, koska niitä oli aika paljon mutta eivät maksaneet juuri mitään. Esimerkki Fort Kochissa kolmen tunnin kiertoajelu (ja opastus!) 300 rupiaa eli noin 3,30 euroa.
- Kreeta: Ystäväni vuokrasi auton koko viikoksi, enkä osallistunut kuluihin muuta kuin yhdellä bensamaksulla, noin 40 euroa. Ajoimme joka päivä jonnekin ja olimme liikkeellä aamusta iltaan.
- Kroatia: Vuokrasimme matkakumppanin kanssa auton, jolla kuljimme kentältä majapaikkaan ja sieltä Korčulaan ja takaisin. Oma osuus vuokrasta 57 euroa. Lisäksi lautta-, bussi-, risteily- ja parkkimaksut sekä bensa yhteensä 84 euroa.
- Italia: Oma osuuteni kuluista: venebussit 40 euroa, bussi-, parkki- ja bensamaksut 43 euroa, auton vuokra neljäksi päiväksi 61 euroa.
Ravintolasyömiset
- Intia: syömiset ovat tällä kertaa kirjaamatta. Suurin osa aterioista oli samassa laskussa majoituksien kanssa, koska olimme kahdessa majoituksessa yhteensä 10 yötä. Emme pitäneet intialaisesta ruuasta ja kävimme pizzalla (jota en syö koskaan normiversiona Suomessa) ja mäkkärissä! Söin kuitenkin myös yhden parhaista muistamistani ravintola-annoksista Mumbain Gateway Taproomissa, joka on panimoravintola.
- Kreeta: Eniten ravintolasyömisiä verrattuna mihin tahansa matkaan, johtuen siitä, että olimme miltei koko ajan liikkeellä. Viikon aikana 172 euroa ravintoloihin.
- Kroatia: Viikko toisen ystävän kanssa, ei yhtä paljon ravintolasyömisiä. Pidemmässä majoituksessa meillä oli keittiö käytössä. Ravintoloihin meni 130 euroa.
- Italia: majoituksissamme ei ollut mahdollisuutta edes ruuan säilytykseen, ravintoloihin meni meiltä yhteensä 200 euroa, mutta tästä summasta taitaa puuttua jotain…
Mieleenpainuvimmat asiat matkoilta?
Intia:
Hektisyys – Rauha – Värit – Äänet. Koimme Mumbain kaoottisen liikenteen ja jatkuvan sykkeen viimeisenä yönä kaupungin pohjoisosassa. Hiivimme huoneesta aamunkoitteessa varoen käytävässä ja porrastasanteilla nukkuvaa henkilökuntaa.
Ensimmäiset kaksi yötä Mumbain eteläosassa taas olivat yllättävän rauhallisia ja kiertelimme vanhoja rakennuksia ihastellen ympäri majapaikan lähitienoita. Väkeä riitti kyllä sitten saavuttamamme nähtävyyden luona. Gateway of Indian sisääntulo oli niin tukossa, että käännyimme kannoillamme. Mumbaista ehkä parhaiten jäi mieleen käsittämätön määrä sähköjohtosäkkyröitä ja ilmastointipömpeleitä talojen seinät täynnä. Olen niin outo, että minua niiden ulkonäkö kiehtoi kovasti.
Mieleen jäi tietenkin elämän suuret vastakohtaisuudet, jotka Intiassa näkyvät niin selkeästi, mihin vain katseensa suuntaakaan. Käynti Dharavissa, yhdessä maailman suurimmista slummeista ja varsinkin nuoret oppaamme siellä tekivät muutamasta tunnista ikimuistoisen. Onkohan kuinka moni leikkauttanut hiuksensa slummissa?
Turisteja löytyi eniten Fort Kochista, jonka siirtomaa-aikainen rakennuskanta teki kaupungista hyvin viehättävän ja kotoisan. Ehkä vähän liiankin sievää minulle, mutta kävely Fort Kochin rannalla auringonlaskun aikaan tutustuen alueen nähtävyyteen, kiinalaisiin kalastusverkkoihin, oli kyllä mieleenpainuva. Rannalla oli paljon paikallisia viettämässä iltaa.
Täydellinen rauha ja autio merenranta majapaikan edessä Keralan länsirannikolla olivat täysi vastakohta Mumbain kiireelle ja ihmisvilinälle, tai monelle muulle paikalle Intiassa. Aivan upea noin kolmen tunnin veneajelu Alappuchan Backwaters-alueella, joka oli täynnä kaikenvärisiä ja kokoisia kulkuneuvoja. Tämä oli varmaan tähänastisista matkakokemuksista ehdottomasti ainakin top-viiden luokkaa. (Vaikka seurauksena olikin vatsatauti).
Ja sitten viimeinen majoitus, ylellinen ja rauhallinen keidas, missä vietimme keskittyen lähinnä oleiluun järven rannalla. Olin siis viimeiset päivät vatsataudissa emmekä liikkuneet muualle kuin paikalliseen terveyskeskukseen (mikä olisi pitänyt tehdä monta päivää aiemmin, ettei olisi tarvinnut kärvistellä…) Viihtyisä miljöö, suuri ja kaunis puutarha, uima-allas ja järvinäkymät lievittivät vähän sairastamisen tuskaa.
Kreeta
Seitsemän vuoden nettiystävyyden jälkeen tapasin minulle tärkeän ihmisen tällä reissulla ensi kertaa kasvokkain. Vaikka molemmat olemme aika uupuneita ja huonokuntoisia, voin sanoa että viikko mentiin tukka putkella pitkin itäistä Kreetaa.
Menin jo kylissä sekaisin, mutta niissä oli niin paljon ihania kulahtaneita taloja ikkunoineen ja ovineen, että ei ole kai ihme, jos en muista missä kylässä mikäkin ovi on kuvattu? Reissun kohokohta oli retki Spinalongan koskettavalle ja karulle saarelle.
Kroatia
Kävin Kroatiassa ja Montenegrossa vuoden 2022 syksyllä miehen kanssa, enkä ukkossään vuoksi päässyt Dubrovnikiin. Niinpä täytyi korjata asia toukokuussa 2023. Tulin Kreetan matkalta, nukuin kaksi yötä kotona ja lähdin pitkäaikaisen ystäväni kanssa Kroatiaan.
Ajoin ensimmäistä kertaa koskaan vuokra-autoa koko viikon loman. Kotona oli vaikeuksia tottua uudelleen huonompaan autoon… Maisemat Kroatiassa ovat niin käsittämättömiä, että niistä en minä ainakaan saa kuvaamalla näytettyä todellisuutta. Autolla matkatessa pääsimme välillä korkeille näköalapaikoille katselemaan uskomatonta näkymää kerta toisensa jälkeen.
Koska olin matkassa tutun ihmisen kanssa, loma tuntui oikein kotoisalta ja helpolta, varsinkin Korčulan saarella. Ajelimme saarta pitkin poikin, joutuen kerran aivan järkyttävän huonoon paikkaan auton kanssa. Nokka suoraan alaspäin, edessä tie joka kääntyi alhaalla niin että ei nähnyt jatkuuko se. Takana muuri, vieressä talon seinä. Paikallisten avustuksella selvisimme pois sieltä, huh… Tämän ”kivan” tapahtuman ja upean Dubrovnikin vanhan kaupungin lisäksi mieleen jäi leppoisa oleskelu ja rannalla makoilu hyvän kirjan parissa. Ja meri.
Italia
Oi, Italia… Oi, Venetsia… Olen jo toipunut sateen aiheuttamasta pettymyksestä Venetsiassa, mutta en yli neljä kuukautta kestäneestä jalkasienestä.
Tuskin missään on niin kaunista arkkitehtuuria kuin Venetsiassa. Vai onko? En ole kiertänyt tarpeeksi maapalloa tietääkseni. Nyt mietityttää kovasti pitääkö vaihtaa espanjan opiskelu italiaan? Seuraavan Italian matkan varasin juuri, uuden matkatoverin kanssa. Perustin Matkaseuraa naisille 50+ -Facebook-ryhmän viime vuoden lopulla ja minulla on uusia ystäviä, keiden kanssa lähteä reissuun.
Italiassa viehättää siis arkkitehtuuri ja kulttuuri, kauniit kirkot joita olen jo ennättänyt kehua vähän joka suunnalla. Haluan siis ilman muuta nähdä lisää!
Juttuja odotellessa…
En ole vielä kirjoittanut Intiasta mitään. En myöskään Kreetalta viime vuoden osalta. Myös Kroatian matka odottaa kirjoitusaikaa. Toukokuisten viikon matkojen jälkeen hain palautumista todella pitkään. Jostain syystä sainkin aloitettua sitten viimeisestä matkasta, eli syksyn Italiasta. Koko matkan anti on kohta kirjoitettu valmiiksi ja sen jälkeen syvennyn Intiaan!
Niin, ja koko viime vuoden matkakustannukset olivat siis noin 4500 euroa.
Kiitos kun jaat tämän!
Intian matkasta lukisin mielelläni, kuulosti mielenkiintoiselta reissulta (poislukien mahatauti). Jään kytikselle, josko tänne vielä kirjoittelet siitä! Kivoja matkakohteita sinulla ollut viime vuonna, Venetsia kiinnostelisi itseäni näistä eniten 🙂
Kiitos Suvi, Intian matkajutut pyrin aloittamaan heti kun saan Italian pois käsistä ja palaan perjantaina alkavalta matkalta. Siis muutaman viikon päästä 🙂
Hieno ja kattava postaus reissuvuodesta. Matkakustannukset ovat kyllä olleet minusta varsin edulliset siihen nähden, mitä kaikea matkailuvuosi on pitänyt sisällään. Tietysti tuo ruokailukustannukset ovat sellaisia, että ne on hyvin erilaisia eri matkailijoilla. Ja kun vuokra-autolla on matkassa, niin siitä tulee aina omat kustannuksensa, mutta itsellä ne on aina jokaisen euron arvoisia – näkee enemmän kumipyörien päältä.
Hieno idea tuo Facebook-ryhmä, moni varmasti saa sieltä mukavia uusia reissukumppaneita!
Kiitos, Rami! Minustakin selvisin aika hyvällä budjetilla vuoden reissut. Eri maissa on todella suuret erot ruuan, majoituksen ja autovuokran suhteen. Tästä vuodesta taitaa tulla paljon kalliimpi, pelkästään sen takia että heti alkuvuodesta on kolme lentoa yhteen suuntaan. Toukokuussa lähden jo uuden, tuntemattoman matkakaverin kanssa reissuun 🙂
Mielestäni olette saaneet paljon kokemuksia tuohon budjettiin. Tosi kiva, että pidätte kirjaa kuluista ja aina mietin miten reissaajat onnistuvatkin pitämään kirjaa aivan kaikista kuluista. Minulla on yleensä vain lennot+hotelli+auto eli pelkästään ns isoimmat kulut ylhäällä. Ruokailun ja muun aktiviteettien osalta jotenkin ajattelen, että ne saattaisi mennä muutenkin… Mutta ehkäpä tästä inspiroituneena otan ylös seuraavan mahdollisen reissun budjetin vähän tarkemmin. Ne kun myös kiinnostaa monia!
Sanna, ehkä kaiken kirjaamiseen on syynä tykkääminen Exceleistä 🙂 Luulen kyllä, että minulta saattaa puuttua jokunen kuitti matkasta, varsinkin ruuan suhteen. Seuraavaksi pitäisi laskea ruokakulut täällä kotona, niin pystyisi oikeasti vertaamaan meneekö kovin erilainen summa syömiseen reissussa. Vaikka rahaa syömiseen kotimaassa menisikin, niin summat ulkomailla ovat kuitenkin maasta riippuen erilaiset.
Rakastan näitä kustannus- ja rahapostauksia! Suurkiitos siis tämänkin verhon raottamisesta 🙂 Omaan korvaan tuo 4500 euroa koko vuoden reissuista kuulosti varsin kohtuulliselta. Täytyykin koettaa, josko saisin tänä vuonna laskettua kaikkien reissujen yhteiskustannukset.
Ole hyvä, Eveliina 😀 Meillä tulee tänä vuonna varmaan paljon suuremmat matkakulut. Viikon päästä lennetään Phnom Penhiin ja kun on vain kolme yhdensuuntaista matkaa, niin lennot tekee jo yli 3000 euroa. Nyt pitää entistä tarkemmin laittaa kaikki muistiin!
Ihana matkustusvuosi! Odotan innolla etenkin Intia postauksia. Haluaisin mennä Intiaan, haaveena kuukauden parin joogakurssit❤️
Jos joogaa, niin olisi varmasti aivan mahtavaa lähteä noin pitkäksi aikaa Intiaan! Minähän luin juuri kirjaa ”Omaa tietä etsimässä” (Eat, Pray, Love) Intian reissulla (sekä jotain Italiasta kertovaa kirjaa sen jälkeen) ja kuljin miltei samat maat (Intia ja Italia eri järjestyksessä), ja oli tarkoitus NYT lähteä Balille, mutta ajankohta ei sinne ole oikein hyvä. Katsotaan elokuussa 🙂
Tosi kivoja kohteita sulla on ollut ja etenkin Intia kiinnostaa näistä eniten. Siellä tahtoisin itsekin joskus käydä, silläkin varauksella että vatsataudin sieltä tosiaan helposti saisi… Onpa kiva, että perustit tuollaisen ryhmän, varmasti monille tarpeellinen kun löytää samanhenkistä reissuseuraa!
Elina, olen jo saanut uuden, lähellä asuvan ystävän ryhmästä sekä matkaseuraa seuraavalle Italian matkalle! En ollut järjettömän ihastunut Intiaan, vaikka olen sinne myös halunnut monta vuosikymmentä. Ehkä syynä oli myös tuo vatsatauti. Sekin olisi kannattanut hoitaa heti, niin ei olisi tarvinnut jättää paikkoja käymättä sen takia. Seuraavaan reissuun viikon päästä Kambodzaan olen varautunut erilaisin tropein 🙂
Minusta on hienoa, että nämä kustannusjutut, yksittäisten matkojen tasolla tai vuosiyhteenvetoina ovat yleistyneet. Vähän samaan tapaan kuin aikoinaan liikkeisiin taisi Suomessa tulla ihan vaatimus hintojen asettamisesta näkyville näyteikkunoissa, niin kun matkablogi kertoo jostain reissusta, niin onhan ihan reilua, mielestäni, kertoa jollain tasolla reissun hintakin, niin ”kuluttaja” tietää, että tämäntyyppinen matka maksaa tämänverran.
Se Spinalonga on edelleen listallani, saa nähdä miten tänä vuonna käy – riski on olemassa, että se siirtyy taas seuraavan vuoden listalle …
Kyllä, minustakin on hyvä nähdä mitä matkat eri maihin kustantaa. Ja kun vielä vähän avaa asiaa, saa selkeämmän käsityksen kustannusvaatimuksista kulloiseenkin maahan. Spinalongasta tykkäsin kovasti. Olin juuri kuunnellut siitä kertovan kirjan (tai kirjat), joten senkin takia se kosketti.
Kivoja kohteita sinulla viime vuonna! Itse asiassa kaikki kohteista kuulostivat mukavilta paikoilta. Minulle kuitenkin ainoastaan Italia on muutamalta matkalta varsinaisesti tuttu. Intia kuitenkin kiinnostaa minua kovasti, ja meidän oli tarkoitus lähteä sinne maatamiksi viikoiksi vuonna 2020, mutta silloin tuo tietysti peruuntui. Joskus vielä olisi tarkoitus toteuttaa tuo matka, mutta sen vuoro ei todennäköisesti ole tänäkään vuonna. Sen sijaan Kroatiassa tulee tämän vuoden aikana käytyä, kun Balkanille ollaan lähdössä vähän pidemmäksi aikaa.
Mikko, minua on Intia kiehtonut nuoresta saakka, mutta näin kauan sain odottaa sen kanssa 🙂 En tiedä lähtisinkö uudelleen, vaikka tykkäsin kyllä. Ehkä vatsatauti joka koko jälkimmäisen viikon vaivasi, vei vähän intoa. Mutta olisihan siellä vaikka mitä nähtävää, meidän matka oli pelkkä pintaraapaisu.