You are currently viewing Gardajärven satumainen Sirmione

Gardajärven satumainen Sirmione

Kiitos kun jaat tämän!

Sirmione puisto

Venetsiassa vietettyjen kolmen yön jälkeen olimme ajaneet keskiviikkopäivänä Gardajärven itärannalle Torri del Benacoon. Meille oli varattu perjantaille vierailu järven vastakkaisen rannan lähellä sijaitsevaan Isola del Gardaan, mutta torstaina päätimme ajaa Sirmioneen. 

Sirmione linna
Sirmione linna

Sirmione

Tulimme Sirmioneen vuokra-autollamme ja hetken pyörimme etsimässä parkkipaikkaa. Koska kaupunki sijaitsee niemellä, ei voi oikein pyörimisestä kuitenkaan puhua, vaan pitkuloimisesta. Saimme auton kuitenkin parkkiin ja löysimme ruokapaikankin, nälkä nimittäin taas jo kolkutteli ovelle. Söimme salaatit ja maksoimme jonkun toisen monipuolisemman menun, kuten huomasin myöhemmin majapaikassamme. 

Saapuessamme Sirmioneen en tarkkaan tiennyt mitä odottaa. Kuvittelin meneväni vain linnaan, ja yllätyin kun linnan siltaa pitkin sisään ajoi myös autoja ja vastassa olikin kokonainen kaupunki. Lähdimme vaeltelemaan kaupunkiin ja varsinainen linna jäi näkemättä. 

Antiikin Roomassa Sirmione oli suosittu lomakohde, ja sen alueella oli huviloita ja kylpylöitä. Roomalaisetkin ovat siten osanneet arvostaa paikan kaunista luontoa ja  terveysvaikutuksia, jotka perustuivat kaupungin kuumiin lähteisiin. Katuja pitkin kulkiessa voi hyvin kuvitella sinne myös entisaikojen roomalaiset nauttimaan huvilakaudesta.

Vuonna 48 eaa. roomalainen runoilija Catullus omisti Sirmionessa huvilan, ja hänen kuuluisat runonsa kuvaavat kaupungin kauneutta. Huvilasta on vielä jäljellä Catulluksen luoliksi kutsutut rauniot, mutta todisteita huvilan alkuperästä ei ole. 

Keskiajalla Sirmione joutui erilaisten valtataistelujen ja konfliktien keskelle. Se oli osa Veronan ja Mantovan herttuakuntia. Myöhemmin se oli myös osa Venetsian tasavaltaa. 1800-luvulla Sirmionesta tuli suosittu matkailukohde, kun matkailijat alkoivat arvostaa sen historiallista charmia ja kaunista ympäristöä. Nykyään Sirmione on suosittu turistikohde, jossa voi tutustua Catulluksen luolan lisäksi Scaligerin linnaan, Maria Callaksen huvilaan ja kaupungin historialliseen keskustaan. Sirmione on myös tunnettu aiemmin mainituista kuumista lähteistään, joissa matkailija saa pulahtaa terapeuttisiin vesiin.

Sirmione - Kohti avaraa maailmaa
Sirmione - Kohti avaraa maailmaa

Sirmionea pidetään yhtenä Gardajärven kauneimmista paikoista. Se on tunnettu sijainnistaan ja  niemenkärjestään, joka pitkälle järveen ulottuessaan muodostaa kaupunkiin sen  tunnusomaisen muodon. Sirmionen vanha kaupunki on täynnä kapeita kujia, kahviloita ja historiallisia nähtävyyksiä. Tunnelmallinen ilmapiiri houkuttelee tietenkin turisteja, mutta kyllä kaupungissa ja rannoilla mahtui kulkemaan välillä aivan rauhassakin. 

Sirmione linna
Sirmione

Scaligeron linna Sirmionessa

Koko Veronaa 1259-1387 hallinnut  Della Scalan perhe rakennutti linnan suojaamaan veronalaisia. Linnan nimi siis juontaa juurensa rakennuttajan sukunimestä. 1300-luvun puolivälin jälkeen rakennettu linna menetti kuitenkin merkityksensä puolustusasemana ja sitä käytettiin varastona ja kasarmina pitkään. Vasta vuonna 1919 linnaa alettiin restauroimaan ja roskalla täyttyneet vesialueet puhdistettiin. 1800-luvulla sisäallas oli niin täynnä roskia, että siinä pystyi kävelemään. 

Scaligeron linna avattiin turisteille 2018, joten kovin kauaa siitä ei vielä ole päässyt nauttimaan. Minulle tämä linna näyttäytyi Satumaan linnana, ja pystyin kuvittelemaan ritarit kulkemaan sen nostosiltaa pitkin. Ehkä tänne sopisi myös joku satujen prinsessoista? Ainakin kummitus kuuluu asustavan linnassa, mutta eiköhän niitä riitä jokaiseen linnaan ja kartanoon.

Satumainen Sirmione
Sgaligeron linna Sirmione - Kohti avaraa maailmaa
Sgaligeron linna Sirmione - Kohti avaraa maailmaa

Linnan ympärillä ja rannoilla oli nautinnollista kulkea ja katsella laineiden ajautuvan rantahiekkaan. Osuimme myös valloittavaan puutarhaan, jonka istutukset ja patsaat saivat mielikuvitukseni taas laukalle. Puutarha olisi mielestäni  sopinut vaikka jonkin luostarin puutarhaksi (en tiedä miksi) ja vaikutti jotenkin satumaiselta sekin. Oliivipuut, patsaat, kasvituet ja istutukset tekivät siitä hyvin viehättävän ja näköala järvelle vain korosti tunnelmaa. Vaikka olen käynyt monissa historiallisissa paikoissa, ehkä täällä olen konkreettisimmin pystynyt kuvittelemaan niitä ihmisiä ja tapahtumia, joille paikka aiemmin on ollut tavallista arkipäivää ja koti.

Sirmione puisto

Santa Maria Maggioren kirkko

Osuimme Sirmionessa pieneen kirkkoon, ja menimme tietenkin sisälle. Olimme jo käyneet muutamassa kirkossa Italiassa ja ihastuneet niihin. Vaikka tämä Santa Maria Maggioren kirkko oli paljon pienempi kuin muut käymämme, löytyi täältäkin samanlaista liikuttavaa tunnelmaa kuin niistä. 

Kirkko on rakennettu 1400-luvulla ja sisältää monia taideteoksia samalta ajalta. Kirkko korvasi 700-luvulla rakennetun San Martinon kirkon, ja rakennustöissä käytettiin hyväksi vanhan kirkon materiaaleja. Santa Maria Maggioren kirkko on hyvä esimerkki Pohjois-Italian goottilaisesta tyylistä.

Katseeni kiinnittyi kauniiseen lasi-ikkunaan, kivimosaiikkitauluun ja Neitsyt Mariaa esittävään alttaritauluun, joka oli kehystetty taidokkain puuleikkauksin. Kirkossa oli myös freskoja ja seinämaalauksia, joista osa on vanhempia kuin kirkko itse. 

Sirmione kirkko
Sirmione kirkko
Sirmione kirkko

Sirmionessa on kaikkea!

Vaikka Sirmione on pieni kaupunki ja sen pystyy muutaman tunnin aikana kiertämään kokonaan, siellä on silti mielestäni kaikki tarvittava jopa yöpymiseen. Pystyisin helposti kiertelemään kaupungissa useamman päivän, mutta viikko olisi ehkä liikaa. Yhdistäisin siis Gardajärven matkaan yöpymisen ainakin yhdessä muussa paikassa. 

Sirmionesta löytyy majoituksia, josta osa on luonnollisesti aika hintavia. Katsellessani vaihtoehtoja vastaan tuli mielestäni todella sopiva hinta-laatusuhteeltaan, ja voisin ilman muuta buukata itseni Hotel Villa Mariaan * keskelle Sirmionen kaupunkia pariksi yöksi.

* Sisältää affiliate-linkin. Varaaminen linkin kautta ei maksa mitään ylimääräistä, mutta antaa minulle pienen komission. 

Hotel Villa Mariasta on 700 metrin matka linnalle ja 900 metriä Catullon luolille. Rantoja Sirmionesta löytyy myös. Sirmione Public Beach on 950 metrin päässä Villa Mariasta, kun taas Spiaggia Lido delle Bionde -ranta on 450 metrin päässä. 

Aivan niemimaan kärjessä sijaitsee Jamaica Beach ja ympäri kaupunkia löytyy vielä muita rantoja. Sirmionen satamasta voi hypätä pienelle risteilylle ja käydä tutustumassa kaupunkiin vesiltä käsin. Luonnollisesti turistien suosimassa Sirmionessa on ravintoloita ja kahviloita, joissa voi tyydyttää nälkänsä ja janonsa. Ja jäätelöä saa joka kulmalta! Oikeaa ruokakauppaa taitaa kuitenkin joutua hakemaan mantereen puolelta. 

Sirmione - Kohti avaraa maailmaa
Sirmione - Kohti avaraa maailmaa
Sirmione - Kohti avaraa maailmaa
Sirmione - Kohti avaraa maailmaa
Talo Sirmionessa
Sirmione - Kohti avaraa maailmaa
Sirmione - Kohti avaraa maailmaa
Sirmione - Kohti avaraa maailmaa

Alta löytyvien artikkelien lisäksi olen kirjoittanut Venetsiasta ja matkasta sieltä Padovan kautta Gardajärvelle, sekä Padovan Orto Botanicosta, maailman vanhimmasta samalla paikalla toimivasta kasvitieteellisestä puutarhasta.  

Kiitos kun jaat tämän!

Tällä artikkelilla on 13 kommenttia

  1. Sirmione ja itseasiassa tietenkin koko Gardana lue on upeaa. Olen siellä kierrellyt autolla paljonkin ja tuntuu, että aina löytyy uutta katsottavaa. Ongelma on yleensä auton parkkiin saaminen, mutta kun siitä on suoriutunut, pystyykin viettämään nautinnollisen päivän.

  2. Ai että, miten tuo viimeinen kuva etenkin sai kaipaamaan kesää ja reissaamista. Vuorimaisema yhdistettynä järveen (tai mereen) on vaan aina yhtä sykähdyttävä. Eikä itse kohdekaan vaikuta ollenkaan hullummalta, mielenkiintoista tietää että vasta 2018 avattu yleisölle!

    1. Raija Salo

      Kyllä, kohde oli vallan mainio. Sirmionen kaupunki kyllä on tietenkin ollut auki, mutta linna on kunnostettu vasta myöhemmin.

  3. Sirmione nimenä kuulosti hirmuisen tutulle, mutten yhtään osannut sijoittaa sitä mihinkään. Tämä meni meiltä ihan ohi kun ohikulkumatkalla Gardajärvellä ajelimme, mutta tuo linna on kyllä todellakin satumainen! Pitää pitää tämä mielessä kun tuonne päin joskus vielä palaa 🙂

    1. Raija Salo

      Elina, yleensä aina sitä mennään jonkun paikan ohi reissulla. Kaikkea ei vaan ennätä. Mutta jos tuonne vielä osut, niin kannattaa käydä.

  4. Ne Tammelat

    Tämä alue on meille vielä uusi, mutta kerrassaan upeita maisemia näyttää olevan. Italia on kyllä hurjan monipuolinen ja sinne on aina ilo palata. Ehkäpä tällekin suunnalle jossain vaiheessa.

    1. Raija Salo

      Niin, minulle tämä oli ensimmäinen reissu Italiaan. Toukokuulle on varattu toinen, sen verran se sykähdytti 🙂

  5. Gardajärven alue on niin monipuolinen! Edellisestä Italian-matkasta onkin jo aikaa, mutta pian voisi olla taas Italian vuoro. Silloin kohteena voisi olla joko saaret tai joku vuoriston kyljessä oleva seutu mantereella.

    1. Raija Salo

      Ihme että ehdit kaiken Kreikan reissailun lisäksi muuallekin. Mutta hyvä niin, ja uskon että melkein missä tahansa Italiassa ainakin näyttää hyvältä 🙂

  6. Vali

    Kaunis paikka. Sirmionessa en muista käyneeni vaikka Garden ympäristössä jonkun verran olenkin pyörinyt ja asunutkin hetken Riva del Gardassa. Kokonaisuudessaan tuo ympäristö on kovin miellyttävä.
    Kiitos, oli mukava päästä käväisemään jälkeen Garden rannoilla.

    1. Raija Salo

      Ole hyvä 🙂 Kyllä tuolla Gardan ympäristössä olisi vaikka mitä paikkoja käytävänä. Ehkä joskus vielä ehtii toistamiseen…

  7. Ai että, näyttääpä tämä paikka kyllä upealta. Mielellään sitä lähtisi noille seuduille kiertelemään, mutta tänä vuonnna reissut kohdistuvat muualle. Ehkäpä ensi vuonna Italia voisi olla meilläkin reissukohteena…

    1. Raija Salo

      Niin, teillä onkin pidempiä reissuja samalla suunnalla ilmeisesti aina suunniteltuna. Itse aion lähteä tänäkin vuonna Italiaan…

Vastaa