You are currently viewing WeeGee ja Kakkosen kokoelma

WeeGee ja Kakkosen kokoelma

Kiitos kun jaat tämän!

Kävin ystäväni kanssa viime viikolla Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa, joka sijaitsee WeeGee-talossa, eli entisessä Weilin & Göösin painotalossa Tapiolassa. Saman katon alla toimii myös Espoon kaupunginmuseo KAMU, pysyvä Mauri Kunnas -näyttely sekä kesäisin auki oleva Futuro-talo. Jälkimmäinen tosin on pihalla eikä katon alla. 

WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Oiva Toikka Lasimetsä
Oiva Toikka Lasimetsä

Näyttelykeskus WeeGee

Näyttelykeskuksena toimiva WeeGee on siis entinen  Weilin+Göösin painotalo, jonka ensimmäisen ja toisen vaiheen on suunnitellut arkkitehti Aarno Ruusuvuori. Rakennusvuodet olivat 1964 ja 1967. Laajennusosa valmistui vuonna 1974 suunnittelijanaan Bertel Ekengren. Rakennus toimii Suomen suurimpana näyttelykeskuksena ja on nykyään suojeltu.

Tällä hetkellä WeeGeen piha-alueella on menossa isot remontit, minkä johdosta joukkoliikenteessä saattaa olla muutoksia ja kulkeminen rakennukseen on hiukan haasteellista. Asia korjaantuu syksyllä, kun WeeGee saa ilmoituksensa mukaan uuden upean piha-alueen.

Sekä EMMAn että KAMUn pysyvien näyttelyiden ohessa rakennuksessa on vaihtuvia näyttelyitä ja lisäksi naapurirakennuksessa toimii museo Leikki ja Suomen kello- ja korumuseo Kruunu. WeeGeen tiloista löytyy myös EMMA Shop , josta voi ostaa kirjoja, julisteita, taidetta ja melkein mitä vain. Jos nälkä yllättää, voi suunnistaa Cafe Zoceriaan. Näkemistä, kokemista ja ehkä tekemistäkin löytyy siis vaikka kokonaiseksi päiväksi.  

KAMUn viidestä eri puolilla Espoota sijaitsevista näyttelyistä yksi on WeeGeessä, ja käsittää tällä hetkellä kolme näyttelyä: Tuhat tarinaa Espoosta, Kartano Kuninkaantien varrella ja Espoo 2060 Pop-up-näyttely.

EMMAssa on Aina Esillä -näyttelyt; Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttely (ajankohtaista suomalaista ja kansainvälistä nykytaidetta), Bryk & Wirkkala katseluvarasto (säilytystilan, näyttelyn ja työskentelytilan yhdistelmä), sekä Tokmannin perustaja, kauppaneuvos Kyösti Kakkosen kokoelma.Lisäksi EMMAssa on neljä väliaikaista näyttelyä ja kaksi mediateosta. 

WeeGeestä löytyy myös jo aiemmin mainittu jatkuva Mauri Kunnas -näyttely sekä arkkitehti Matti Suurosen vuonna 1968 suunnittelema ellipsoidin muotoinen muovitalo Futuro. Talon suunnittelu alkoi tilauksesta, mutta sen oli tarkoitus soveltua sarjatuotantoon. Kiinnostusta riitti kansainvälisestikin ja valmistuslisenssi myytiin 25 maahan. Futuro ei kuitenkaan lunastanut odotuksia, se oli liian kallis ja erikoinen. 

WeeGee ja Kakkosen kokoelma
WeeGee ja Kakkosen kokoelma
WeeGee ja Kakkosen kokoelma
WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Markku Salo
Markku Salon Amazonas, taustalla Futuro-talo

Collection Kakkonen

Suuntanamme oli WeeGee juuri Kakkosen kokoelman takia. Ja onhan Rut Bryk -osasto myös aina lumoava. Kyösti Kakkosen usean vuosikymmenen aikana keräämän yli 10.000 muotoilu- ja taide-esineen kokoelma on kulttuuriperintöarvoltaan poikkeuksellinen. EMMA ja Espoon kaupunki solmivat vuonna 2020 Kakkosen kanssa yhteistyösopimuksen. Collection Kakkonen -kokoelmalle rakennettiin uusi pitkäaikaista esittelyä varten tarkoitettu näyttelytila, johon on valittu noin 1300 teosta. 

”Taiteilijoiden esittely ja seitsemän teemakokonaisuutta kertovat suomalaisesta muotoilusta eri näkökulmista. Esillä on taide-esineitä sekä rajattuja sarjoja. Näyttelyssä voi tutustua taideteollisuuden helmiin, muotoilun klassikoihin ja harvinaisuuksiin sekä muotoilun raja-aitoja ravisteleviin taideteoksiin.”

WeeGee ja Kakkosen kokoelma
WeeGee ja Kakkosen kokoelma
Timo Sarpaneva

Collection Kakkonen pitää sisällään monien Suomen eturivin lasi- ja keramiikkataiteilijoiden teoksia. Kakkonen on aloittanut keräilyn Toini Muonan keramiikasta. Suomalaisen designin kerääminen alkoi 1980-luvulla, jolloin löytöjä pystyi tekemään huomattavasti helpommin kuin tänä päivänä. Kakkonen kokee kutsumuksekseen erityisesti ulkomaille päätyneiden esineiden palauttamisen Suomeen. 

WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Jasmin Anoschkin
Jasmin Anoschkin
WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Kim Simonsson
Kim Simonsson
WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Markku Salo
Markku Salon Huvimaja, sisällään toinen Salo
WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Birger Kaipiainen
Birger Kaipiainen Helmilintu
WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Birger Kaipiainen
Yksityiskohta Helmilinnusta

Kakkonen kertoo miten hän valitsee taidehankintasa:

”Tarjontaa on paljon, ja minulla on kovat kriteerit. En osta yksittäisiä esineitä, vaan lähden siitä, että kokoelman jokaisesta nimestä pystyy järjestämään taiteilijakohtaisen näyttelyn.

Valinnoissa ei myöskään ole kysymys vain maailmanmaineesta tai teknisestä taituruudesta. Olennaista on, miten esine koskettaa:

– Mikä on esineen aura, miten se värähtelee, iskeekö se sydämeen, mieleen tai sieluun? Se on omanlaistaan hartaussessiota, kun eri esineet aiheuttavat tuntemuksia, jotka vaihtelevat mielentilan, elämäntilanteen, vuodenajan ja valon mukaan.”

WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Birger Kaipiainen
WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Johannes Rantasalo
WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Johannes Rantasalo
WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Raija Tuumi
Tällaisesta kaimasta en tiennyt: Raija Tuumi
WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Gerda Thesleff
WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Gerda Thesleff
WeeGee ja Kakkosen kokoelma Heini Riitahuhta

Yllä oleva teos on Kyösti Kakkosen Heini Riitahuhdalta tilaama teos. Aiheina ovat kukko, kirkko ja hääpari. Kakkonen halusi teokseen nämä samat aiheet kuin joissain hänen lempitaiteilijoidensa töissä, kuten Rut Bryk ja Marc Chagall. 

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto

EMMAssa on vuodesta 2017 saakka ollut Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön  kokoelma hiukan erikoisessa näyttelytilassa. Osa esineistä on tilaa kiertävissä säilytyshyllyissä, osa varastoituna muuten. Esillä on yli 2000 teosta ja ne ovat kronologisessa järjestyksessä niin että vierailija pystyy seuraamaan taiteilijaparin tuotantoa eri aikakausina. 

”Keskellä on vaihtuvien näyttelyiden tila, jonka ajankohtaiset näyttelyt tuovat Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan elämäntyön vuoropuheluun nykypäivän muotoilun sekä taideteollisuuden klassikkojen kanssa. Katseluvarastoa ja vaihtuvia näyttelyitä rajaa läpinäkyvä seinä, joka on varattu aineistojen tutkimuksellisten näkökulmien esittelyyn.”

WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Bryk & Wirkkala
WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Bryk & Wirkkala
WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Bryk & Wirkkala
WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Bryk & Wirkkala
WeeGee ja Kakkosen kokoelma, Bryk & Wirkkala

Kahden suomalaisen eturivin muotoilijan töitä on myös Kyösti Kakkosen kokoelmassa. Katseluvarastossa taas pääsee näkemään Rut Brykin teoksen Candy, joka ei ollut välillä esillä 50 vuoteen. 

Kakkosen mittavan kokoelman sekä Bryk & Wirkkala -katseluvaraston jälkeen emme kyenneet enää vastaanottamaan enempää taidenautintoja. Tuli niin ähky, että lähdimme EMMA Shopin kautta ulos. Hiukan piti vielä kuitenkin kaupassa tutkia kirjoja ja esineitä. Jos olisin ollut ostohousut jalassa, sieltä olisi löytynyt vaikka mitää kivaa. Kaveri olisi halunnut noin 800 maksavan lasiveistoksen, mutta en ostanut sitäkään!

Haluaisin ehdottomasti tulla tänne pian uudelleen vaikkapa lapsenlasten kanssa katsastamaan Mauri Kunnas -näyttely ja viereisen talon museo Leikki. 

WeeGee ja Kakkosen kokoelma
Yläkerrasta löytyy Roland Perssonin teos Panamapapers
WeeGee ja Kakkosen kokoelma
Vaihtuva näyttely: Tschabalala Self
Kohti avaraa maailmaa artikkeleiden tilaus
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Kiitos kun jaat tämän!

Tällä artikkelilla on 10 kommenttia

  1. Ja näin sitä opitaan taas uutta. En ole mistään näistä paikoista tai näyttelyistä aikaisemmin kuullut. Helsingin näyttelyitä tullut kierrettyä, mutta Espoon puoli jäänyt täysin tutustumatta.

    1. Raija Salo

      Kiitos, Anna! Espooseen sitten vain tutustumaan. Kannattaa varata hyvin aikaa. Matkalla Helsingistä Espooseen voi käydä vaikka Didrichsenilla ensin 🙂

  2. Emma/WeeGee on sen verran iso kokonaisuus, että se sopii parhaiten museon naapurissa asuvalle, joka voi käydä museossa usein 🙂 Simonssoneja on muuten nyt upea kokoelma esillä Helsingissä Narikkatorilla!

    1. Raija Salo

      Pirkko, Simonssonin teos tulikin siellä Narinkkatorilla yllättäen vastaan, mutta oli johonkin kiire enkä ehtinyt jäädä ihmettelemään 😀

  3. Olen pyörinyt Tapiolassa aikoinaan työasioissa jatkuvasti, enkä ole ikinä käynyt täällä, edes pihassa. Ehkäpä Mauri Kunnas on kiinnostavin, koskapa hän on jotain kautta jopa sukua. Nyt kun ajattelen, niin olen varsin tietämätön taiteesta ja designistä.

    1. Raija Salo

      Niin, eihän ihmisiä kiinnosta samat asiat, eikä siinä mitään. Minua on aina kiinnostanut, ja senpä takia myös opiskellessa näihin asioihin on pikkuisen syventynyt.

  4. Huhhei, kyllä on yhdessä talossa paljon näyttelyitä! Tulee kyllä helposti yliannostus taidetta yhdelle kertaa – ainakin tällaiselle, joka ei ymmärrä taiteesta tuon taivaallista 😀 Näistä eniten kiinnostaisi Mauri Kunnas!

    1. Raija Salo

      Mauri Kunnas olisi näin yhtäkkiä ajatellen varmaan helpoin vastaaottaa, jos ei ”ymmärrä” taidetta. Vaikka ei siinä mielestäni ole mitään ymmärtämistä 🙂

  5. Itsellenikin meinasi tulla ähky, kun pysähdyin miettimään, kuinka monta näyttelyä WeeGee-talossa onkaan. Vaikka onhan se kiva, että museoita kootaan samalle alueelle. Minäkin voisin lähteä katsomaan etenkin Mauri Kunnaksen näyttelyn, se olisi kiinnostava.

    1. Raija Salo

      Se Mauri Kunnas näyttely kyllä kiinnostaisi minuakin vielä käydä katsomassa.

Vastaa