Kiitos kun jaat tämän!
Käyn Tallinnassa ainakin kaksi kertaa vuodessa, verikokeissa! Kirjoitin aiemmin artikkelin siitä aiheesta. Totesin siinä, että kun käyn verikokeissa,
”Samalla pääsen tuulettumaan nopeasti ja ihailemaan virolaisten tapaa uudistaa, uusiutua ja keksiä omalaatuisia juttuja. Tallinnassa on aivan erilainen ilmapiiri yrittämisen suhteen kuin Suomessa. Näin ulkopuolisesta ainakin tuntuu siltä, että siellä on helpompi aloittaa toiminta ja antaa luovuuden kukkia, eikä sinua lannisteta heti viranomaisten taholta. Tämä on kuitenkin vain mutu-tuntuma, en todellakaan ole ottanut selvää asioista. Mutta jos yrittämistä ei ole tehty helpommaksi kuin Suomessa, niin sitten virolaisilla on enemmän sitä kuuluisaa sisua kuin meillä.”
Tallinnan näyttelyt syyskuussa 2024
The Mystery of Banksy (27.10. saakka)
Olin varannut etukäteen liput sekä Banksyn näyttelyyn että Fotografiskaan. Molempiin olisi päässyt helposti muutenkin tiistai-iltapäivänä. Etukäteen varaaminen aiheutti vähän stressiä, koska jouduin suunnittelemaan toimintani niiden aikataulun mukaan. Olin kuitenkin etuajassa ja Telliskiven rakennusten, kasvi-istutusten, yrittäjien ideoiden ja yleisen ilmapiirin ihastelemisen jälkeen olin sopivasti Banksyn näyttelyn ovella.
Olen käynyt Banksyn näyttelyssä myös Suomessa Serlachius-museossa Mäntässä vuonna 2021. Se teki suuremman vaikutuksen kuin tämä Tallinnan näyttely, vaikka täällä näyttelyn rouheiset tehdaskiinteistön puitteet sopivat näyttelyn aiheeseen hyvin. Taiteilijan näkemyksiin, oivalluksiin, kantaaottavuuteen, kaiken kattavaan paneutumiseen ja hyväntekeväisyyteen odottamattomalla tavalla toimittuna ei voi suhtautua muuten kuin suurella kunnioituksella.
Näyttelyssä on myös pienoismalli aluksesta, jonka Banksy hankki vuonna 2020 pelastamaan Välimerellä hädässä olevia siirtolaisia.
Banksyn näyttelyssä ei kuitenkaan mennyt kuin reilu puoli tuntia. Jos Banksy on tuntematon, suosittelen lukemaan kunkin teoksen vieressä olevan informaatiotaulun. Jokaisella maalauksella on syy syntymiseensä, ja se avautuu saman tien kun tietää mistä on kyse. Samoin niiden nerokkuus.
Fotografiska
Ruotsista Tallinnaan lennähtäneen Fotografiska-valokuvanäyttelykompleksin tuleminen aikoinaan oli aikamoinen yllätys, mutta nykyään se tuntuu kuuluvan yhtä lailla Tallinnaan kuin Tukholmaankin. Näyttelyt, joissa olen käynyt, ovat olleet ihania, huikeita tai koskettavia.
Telliskivessä sijaitseva Fotografiska Tallinn on valokuvamuseo ja kulttuurikeskus, jonka alkuperä on siis Tukholmassa. Tallinnan toimipiste avattiin vuonna 2019. Se on kansainvälinen valokuvamuseo, joka tunnetaan laadukkaista ja inspiroivista, sekä kansainvälisten että paikallisten taiteilijoiden töitä esittelevistä valokuvanäyttelyistä.
Näyttelyt vaihtuvat säännöllisesti, joten siellä on aina uutta nähtävää. Fotografiskan tiloissa on myös kahvila, ravintola ja myymälä, jotka täydentävät kävijöiden vierailua. Ravintola on erityisen tunnettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti suunnitellusta menustaan, ja rakennuksen yläkerroksessa se tarjoaa upean näkymän Tallinnan kaupunkiin. Myymälästä voi ostaa valokuvakirjoja, taidetta ja design-tuotteita.
Tällä kertaa Fotografiskassa oli neljä näyttelyä:
In Bloom (27.10. saakka)
”Luonnon kauneutta, rikkautta, haurautta ja monimuotoisuutta edustaa 17 nykytaiteilijaa, jotka kaikki ovat kiinnostuneita ymmärtämään, löytämään ja ilmaisemaan itseään tässä maailmassa. Yhdessä he ovat luoneet inspiroivan ja käsitteellisen filosofisen pohdiskelun elämän ja kuoleman kierteestä ja ajan vaihtelusta. Tunnetuista kansainvälisistä taiteilijoista on edustettuna myös arvostettu virolainen taiteilija Heikki Leis”.
Rinko Kawauchi
a faraway shining star, twinkling in hand: (8.9. saakka)
”Rinko Kawauchi on yksi Japanin tunnetuimmista taiteilijoista ja tunnetaan maailmanlaajuisesti unenomaisista, runollisista ja ainutlaatuisista kuvistaan. Uudessa näyttelyssä ”kaukana loistava tähti tuikkimassa kädessä” esittelee taiteilijan kaksi viimeisintä sarjaa, M/E ja An interlinking. Nämä teokset sisältävät kaikkea valokuvista videotaiteeseen, valolaatikoihin ja valokuvaveistoksiin”.
Kary H. Lasch
Kultaiset vuodet (8.9. saakka)
”Tämä näyttely on ikkuna valokuvaajan, keräilijän ja hullun Kary H. Laschin (1914–1993) maailmaan ja 1950-luvun kultaisiin vuosiin. Näyttely esittelee hänen klassisia valokuviaan Pablo Picassosta, Sophia Lorenista, Salvador Dalísta, Brigitte Bardotista ja muista A-listan kuuluisuuksista, mutta keskitytään ehkä enemmän hänen ikuistettuun henkeen ja tunnelmaan”.
Wang Chen
Murtuneet herkut (8.9. saakka)
”Wang Chenin työhön kuuluu digitaalista videota, performanssia, 3D-pelisuunnittelua, veistoksia, piirustuksia, pukujen valmistusta ja äänisuunnittelua. Kerrostelemalla näitä eri medioita hän rakentaa mukaansatempaavia vaihtoehtoisia todellisuuksia, jotka tutkivat myytin, mielikuvituksen ja identiteetin risteyksiä sekä fyysisten että virtuaalisten maisemien välillä ja luovat unelmamaisemia, jotka ympäröivät katsojan.”
Video on kuvattu pystyyn joten se näkyy tässä vaakana vähän hassusti. Mutta idea varmaan välittyy.
Omat arvioni Fotografiskan näyttelyistä
Näyttelyistä kaksi siis käsitteli floristille sopivia aiheita. Yllättäen pidin kuitenkin eniten Kultaisista vuosista ja Wan Chenin ihmeellisistä pelimaailman, piirustuksien ja minkä lie tekniikoiden sekamelska-kombinaatioista. Ensimmäiseen syy löytyy oletettavasti iästäni ja siitä, että isoisoäidilläni oli Rovaniemen ensimmäisiä elokuvateattereita, ja vietin varhaislapsuuteni täysin elokuvien maailmassa.
Niinpä 50-luvun ja hiukan sen jälkeisen ajan tähdet ovat minulle paljon tutumpia kuin nykypäivän monilukuiset julkkikset. Sitä paitsi, Kary H. Lachin valokuvat ovat järisyttävän hyviä. Liikutuin kyyneliin tässä näyttelyssä ja ehkä sen takia muut eivät vaikuttaneet niin paljon.
Rinko Kawauchin teokset eivät puhutelleet minua yhtään. Huomasin, että en ole edes ottanut yhtään kuvaa niistä.
Muista Telliskiven ja koko Tallinnan näyttelytiloista
Kysyin Telliskiven muista näyttelytiloista sekä tekoälyltä että kaikkien tallinnaturistien kuningattarelta, Sooloiluja-sivuston Hennalta, kylläkin vain googlettamalla. Oletan, että Hennan luotsaama Tallinnatärpit -Facebookryhmä on tuttu ja ihmiset tietävät, kuinka paljon tämä yksi ihminen on tehnyt Tallinnan matkailun hyväksi Suomessa.
Mutta asiaan! Tekoäly vastasi näin:
”Telliskiven alue Tallinnassa tunnetaan taiteen ja kulttuurin keskuksena, ja siellä on useita näyttelytiloja Fotografiskan lisäksi. Tässä muutamia merkittäviä tiloja:
Telliskivi Loomelinnak
Telliskiven Luovakaupunki (Loomelinnak) on koko alueen taiteen ja kulttuurin keskus, jossa järjestetään jatkuvasti erilaisia taidenäyttelyitä, pop-up-gallerioita ja kulttuuritapahtumia. Se tarjoaa monipuoliset puitteet luoville projekteille, ja tilat vaihtelevat pienistä gallerioista suurempiin näyttelytiloihin.
Vaal-galerii
Vaal-galleria sijaitsee Telliskiven alueella ja esittelee pääasiassa virolaisten taiteilijoiden teoksia. Se on yksi vanhimmista ja arvostetuimmista gallerioista Virossa ja tarjoaa näyttelytiloja sekä modernille että perinteisemmälle taiteelle.
Temnikova & Kasela Gallery
Tämä galleria keskittyy nykytaiteeseen ja sijaitsee myös Telliskiven luovassa yhteisössä. Galleria tunnetaan kansainvälisestä näyttelytoiminnastaan ja se esittelee sekä paikallisia että ulkomaisia taiteilijoita.
Okapi Galerii
Tämä pienempi galleria Telliskivessä esittelee usein paikallisten taiteilijoiden ja suunnittelijoiden töitä. Galleria keskittyy erityisesti nuorten ja nousevien taiteilijoiden esittelemiseen.
Nämä tilat tarjoavat monipuolisen katsauksen virolaiseen nykytaiteeseen ja antavat mahdollisuuden tutustua erilaisiin taidesuuntauksiin ja -projekteihin Telliskiven luovassa ilmapiirissä.”
Itse en ole näistä tietoinen, koska enimmäkseen vain haahuilen Telliskivessä, lukuunottamatta satunnaisia näyttelyitä ja esimerkiksi Streetfood-tapahtumia Fotografiskan lisäksi. Mutta jos miltei koko Telliskivi kuuluu Loomelinnakin alueeseen, niin kyllähän eri rakennuksissa sijaitsevien kauppakujien seinilläkin näkee taidetta.
Sooloiluja-sivuston suositukset nyt jo menneelle kesälle eivät avanneet asiaa sen enempää, mutta varmasti sivustolta löytyvät kaikki mahdolliset näyttelytilat, näyttelyt ja museot sekä muut nähtävyydet, jos niitä haluaa hakea. Ainoa minulle tuttu näyttelytila Telliskivessä on Juhan Kuusin Dokfoto Keskus, jossa tosin en ole koskaan varsinaisesti käynyt (muistaakseni).
Ja vielä hotellisuositukset Tallinnaan
Tallinnaan on helppo lähteä käväisemään joko vain risteillen tai yöpymään ja tutkimaan kaupunkia tarkemmin. Syy voi olla myös käyminen verikokeissa, kuten kirjoitin aiemmin. Samassa artikkelissa oli edulliset hotellisuositukset, jotka laitan tähän uudelleen.
Nämä kaksi majoitusta ovat molemmat kaupungin keskustassa ja hyvin moderneja sekä sopivat yhden-kahden yön majoitukseen. Toinen on *Citybox ja toinen *City Yard Inn. Molemmissa on todella hyvä hinta-laatusuhde. Molemmissa hotelleissa on niin ikään edulliset yhden hengen huoneet. Jälkimmäinen on edullisempi ja ilmeeltään hiukan enemmän perustasoa.
*(Sisältää affiliate-linkin, jota klikkaamalla pääset katsomaan majoituksen tiedot. Varatessasi majoituksen saan siitä pienen komission. Sinulle se ei aiheuta ylimääräisiä kustannuksia.)
Citybox*
Citybox on ultramoderni hotelli, joka ottaa huomioon nykypäivän matkaajan tarpeet. Hotellissa on yhteiskeittiö ja monta oleskelutilaa, missä istua vaikkapa tekemässä töitä.
City Yard Inn*
City Yard Inn puolestaan vetoaa kaiken kattavallla minikeittiöihmeellään. Tarvittaessa City Yard Inn -hotellin huoneessa voi valmistaa ruokaa keittolevyllä tai lämmittää mikrossa, ja vedenkeitin kuuluu varustukseen kaiken maailman muiden ruuan valmistukseen tarvittavien välineiden lisäksi.
Cityboxista ja City Yard Innistä löytyy kuvia edellisestä jutustani.
Hestia Hotel Europa*
Jos haluaa huoneen merinäköalalla ja hyvällä aamiaisella, voi varata huoneen *Hestia Hotel Europasta. Hotellissa on myös parkkihalli ja se on monen laivalla matkustavan suosikki sijaintinsa vuoksi. Kuvittelisin, että yöpyminen tässä hotellissa ja matkan jatkaminen autolla eteenpäin Virossa ja kenties kauemmaksikin, olisi oiva startti tällaiselle automatkalle.
Lootsi apartment with sauna, next to Old Town, City Center, Port*
Jos haluaa majoittua kodinomaisemmin Tallinnan keskustassa kaikilla mukavuuksilla, kuten saunalla, voi vuokrata kokonaisen huoneiston. Tällainen on esimerkiksi Lootsi apartment with sauna, lähellä satamaa ja vanhaa kaupunkia sekin.
Kiitos kun jaat tämän!
Banksyn näyttely oli kyllä pysäyttävä ja ajattelemaan paneva! Tiedätkö vasta sinun kuvasta tajusin, mitä siinä pahoinpideltyä kotirouvaa esittävässä kuvassa oikein tapahtuu – taisin katsoa sitä liian läheltä siellä näyttelyssä.
Hei, hienoa että kuvan kautta välittyi asiat! Ihmetyttää kyllä Banksyn nokkeluus ja paneutuminen.
Telliskivi on kyllä ihan huippu. Joka vuosi yritän pyöriä Tallinnassa ja tietenkin myös muualla Virossa. Viimeksi tuli oltua Pärnussa muun muassa.
Minulle Viro on vielä Tallinnaa ja Pärnua lukuunottamatta aivan vieras maa. Pitäisi korjata asia.
Tuo Citybox on kyllä tosi kiva hotelli! Fotografiskassa oon käynyt Tallinnassa vain kerran, ja muistan kuinka hämmentynyt olin. Sinne sopis mennä useamminkin, kun näyttelyt vaihtuu niin usein (verrattuna siihen, kuinka harvoin Tallinnassa käyn) 😀
Joo, näyttelyt vaihtuu ja Telliskivessä on aina kiva kuljeskella!
Enpä tiennytkään sukusi kulttuuritaustaa. Todella hienoa. Varmasti paljon ihmisillä muistoja Rollon kyseisestä elokuvateatterista
Meidän Kino purettiin jo -60-luvulla. Paikalla on nyt Lordin aukio. Joten ei se enää kovin monen muistoissa ole… En muuten sitten yhtään tykkää tuosta Rollo-sanasta, jostain syystä. Se ei vaan ole kaupungin nimi minusta 😆
Virossa olisi todella paljon nähtävää. Jostain syystä siellä tulee itsellä käytyä todella harvoin, ilman muuta pitäisi käydä enemmän. Matkakin olisi varsin lyhyt…
Kyllä, nimenomaan Virossa. Tallinnasta pitäisi joskus lähteä kauemmaskin.