You are currently viewing Junalla Sri Lankassa – Kandysta Ellaan

Junalla Sri Lankassa – Kandysta Ellaan

Kiitos kun jaat tämän!

Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan

Kandyssa viivyimme vain yhden yön verran. Päivällä olimme vierailleet Royal Botanical Gardenissa

Meillä oli ollut varsinainen seikkailu saada liput tälle todella suositulle junareitille Sri Lankassa. Kandysta Ellaan vuoristossa kulkevan junan ikkunoista ja oviaukoista voi ihailla teeviljelmiä ja maisemia monta tuntia. Miten liput kannattaisi hankkia näin suositulle reitille, jäi vähän epäselväksi edelleen.

Junaan ehtiminenkin oli näyttänyt toivottomalta vähän aikaa, koska annoimme kuskimme viedä meidät ayurveda-puutarhaan aamulla. Näistä läheltä piti -tilanteista voit lukea edellisestä jutusta

Junamatka Kandysta Ellaan kesti noin seitsemän tuntia. Sri Lankassa on tapana istua oviaukoissa katselemassa maisemia. Luin siitä jo ennen matkaa muiden blogeista. Tuntui olevan myös kahta käsitystä siitä, kannattaako matkustaa ykkös- vai kakkosluokassa. Ykkösluokasta ei välttämättä näe kovin hyvin ulos, siellä on ikkunoissa lasit, toisin kuin kakkosluokassa, jossa lasittomuus toimii ilmastointina ja voit työntää tarvittaessa pääsi ulos ihaillaksasi maisemia. 

Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan

Meidän vaunumme oviaukon oli jo yksi neitokainen varannut ja istuisi siinä oletettavasti koko matkan ajan. Itse olin tyytyväinen siihen, että sain välillä istua kunnolla penkissä ja levätä, välillä käydä toisten junavaunujen välikössä maisemia katselemassa, kuvaamassa ja välillä jopa leikin hurjapäätä oviaukossa seisten ja (maltillisesta) vauhdista nauttien.

Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan

Maisemat Kandysta Ellaan

Kuvat puhukoot puolestaan, vaikka ne onkin otettu osin ikkunan läpi ja suurin osa heiluvassa junassa. Matka Kandysta Ellaan kulkee siis  vuoristossa, ja korkeuserot ovat välillä tosi suuria. 

Sri Lanka

Matkalla näin paljon puroja ja pieniä vesiputouksia, mutta ne vilistivät niin nopeasti ohi, että en ehtinyt niitä kuvata. Mittasuhteet katoavat tällaisessa ympäristössä kokonaan. Silloin kun näkee ihmisen maastossa, huomaa miten suuria puut ovat ja miten korkealla ollaan.

Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan
Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan

Rata mutkittelee niin, että monesti voi nähdä junan peräpään ikkunasta tai ovesta. Yleensä aina joku roikkuu oviaukossa kuvaamassa tai vain katselemassa maisemia. Sri Lankassa myös kuljetaan junaradoilla ja kun selfieitä halutaan ottaa joka paikassa, on aiheellista varoittaa tällaisesta aiheesta. 

Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan
Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan

Miltei kaikki rinteet on valjastettu teen viljelyyn, ja Sri Lankan suurimpia vientituotteita onkin tee. Sri Lankan entinen nimi Ceylon onkin monelle varmasti yhtä kuin tee. 

Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan
Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan
Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan
Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan
Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan
Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan
Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan
Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan

Sri Lankassa on tapana lakaista roskat kasaan ja sytyttää palamaan. Välillä seassa on muovia ja tietenkin vähän mitä sattuu, eikä haju aina ole hyvä. Tällaisia poltettuja kasoja näkyy vähän siellä sun täällä. 

Junassa Sri Lankassa

Junaolosuhteet vaihtelevat huomattavasti riippuen reitistä ja matkustusluokasta, joita saattaa olla neljä. Ensimmäiseen ja toiseen luokkaan voi yleensä ostaa paikkalipun. Junissa kulkee myyjiä kauppaamassa samosoja, hedelmiä ja juomia. 

Vessat olivat suurin piirtein samanlaisia kuin muutkin yleiset vessat maassa. Joissain on jalkojen paikat lattiassa ja reikä. Junien sisustus oli välillä todella vanhanaikaista ja minusta viehättävää. Oli myös uusia junia ja vaunuja. Ja täpötäysiä, eli niissä ei välttämättä todellakaan pääse istumaan. 

Saapuminen Ellaan

Illan suussa pääsimme perille Ellaan, pieneen kylään korkeitten vuorten ympäröimänä. Olin lukenut majapaikastamme paljon kehuja netissä. Täällä emme todellakaan pettyneet vieraanvaraisuuteen. Perheen poika haki meidät tuktukilla asemalta, käytti pankkiautomaatilla ja sitten kiikuttiinkin todella jyrkkää mäkeä ylös, ylös…

(Sisältää affiliate-linkin *. Varaaminen linkin kautta ei maksa sinulle ylimääräistä, mutta antaa minulle pienen komission)

Will Guest Homestay * oli majapaikkamme vuorella. Täällä rauhoittuisimme hieman ja vetäisimme henkeä parin yön verran. 

Sri Lanka Will Guest Homestay   
Näkymä parvekkeeltamme
Junalla Sri Lankassa - Kandysta Ellaan
Ja aamun valkeamisen rippeet seuraavana päivänä

Kiitos kun jaat tämän!

Tällä artikkelilla on 12 kommenttia

 1. Tuo junamatka on vissiin ehdoton tehdä, jos Sri Lankaan mielii. Nyt Sri Lankassa on vissiin kuitenkin ollut hieman levotonta ruokapulaa yms. Mahtaakohan pitää paikkaansa.

  1. Raija Salo

   Olen myös kuullut, että on aika ankeata Sri Lankassa tällä hetkellä. Toivon tosiaan parempia aikoja sinnekin! Niin moni ihminen on jäänyt sieltä reissusta mieleen. Ei tuo junamatka aivan ehdoton ole, maassa on niin paljon muutakin, minne mennä 🙂

 2. Nyt olen lukenut niin paljon tuosta junareissusta (sattumalta monessa suomalaisessa blogissa on ollut siitä juttua), että on alkanut kiinnostamaan. Ehkä itsekin päätyisi kakkosluokkaan postauksessa kerrotuista syistä. Maisemat olivat varmasti upeat.

  1. Raija Salo

   Joo, olen myös huomannut että moni on ollut Sri Lankassa viime aikoina. Me emme lähteneet sinne tänä vuonna, vaan menimme Thaimaahan. Oli kyllä vähän ikävä Sri Lankaan 🙂 Ehkä tuon junareissun voisi lyhentää ja mennä autolla jonkun matkaa. Toisaalta, jos junassa on paikka niin paljon halvemmalla pääsee siellä istuskellen ja vaikka lukien, jos koko ajan ei niitä maisemia jaksa katsella…

 3. Kiva on lukea toisten kokemuksista tältä reitiltä! Me oltiin ykkösluokassa ja oli se ihan ok, siis ei moitittavaa! 🙂 Hassua kyllä kuinka turistit tosiaan haluaa nimenomaan matkustaa 2-luokassa, mut se on osa paikallista elämystä <3 Kävin itse aina oviaukoilla kuvaamassa.

  1. Raija Salo

   Voi olla, että mekin oltiin ykkösluokassa. Matkasta on sen verran aikaa, että en muista enkä jaksa alkaa etsimään tietoa. Kiva oli kuitenkin istua välillä kunnolla ja sitten käydä kuvaamassa kun siltä tuntui 🙂

 4. Tosiaan tuo ykkösluokka ilmastointineen ja suljettuine ikkunoineen on useimmille turisteille ”liian hyvä luokka” 🙂
  Meidän kokemuksemme mukaan vaikka jotkut oleilivatkin oviaukoissa, niin he tekivät kyllä kauniisti pyytämällä tilaa hetkeksi muillekin halukkaille enkä tosiaan itsekään olisi halunnut koko aikaa siinä istua tai seistä.

  1. Raija Salo

   Ehkä olisi pitänyt pyytää siirtymään, että pääsee itsekin välillä oviaukkoon 🙂 Olen kai liian ujo sellaiseen… Meidän reissulla sinne oviaukkoihin oli kyllä ihan ”majoituttu”.

 5. Mentiin itsekin tuo junamatka noin viikko sitten. Me oltiin kakkosluokassa juurikin tuon vuoksi, että ne ikkunat saa auki. Kieltämättä maisemat matkan aikana olivat varsin hienoja ja kauniin vihreitä. Meidän matkustusaikaan junavaunu oli lähes tyhjä, niin oli helppo hyppiä puolelta toiselle sen mukaan, missä milloinkin oli hienoimmat maisemat.

  1. Raija Salo

   Minä en edes muista, oltiinko ykkös- vai kakkosluokassa. Muistaakseni ikkunat oli kiinni. En ole sitä ikäväkseni kirjannut ylös minnekään. Mies istui suurimmaksi osaksi paikoillaan, minä kuljeskelin eri vaunujen väliä että pääsin välillä katsomaan maisemia avoimista ovista. Olihan se aika erilaista matkantekoa junalla kuin kotimaassa 🙂 Teillä on ollut ihanan väljää reissussa!

 6. Mari / Kodinvaihtaja

  Käsittämättömiä paikkoja nämä kaikki Sri Lankan majoitukset, myös teidän ja siltikin niin halpa

  1. Raija Salo

   Joo, Sri Lankasta löytyy todella paljon erilaisia majoituksia. Me olemme valinneet edulliset paikat, koska muuten emme pystyisi matkustamaan ollenkaan. Kaikki noin 15 majoitusta ovat olleet ihan perussiistejä. Yhdestä ollaan lähdetty eka yön jälkeen pois, vaikka piti olla muistaakseni neljä yötä. Siihen oli montakin syytä.

Vastaa