You are currently viewing Kellokosken Ruukin joulumarkkinat 2023

Kellokosken Ruukin joulumarkkinat 2023

Kiitos kun jaat tämän!

Kellokosken Ruukin joulumarkkinat

Olen kirjoittanut Kellokosken Ruukin ensimmäisistä joulumarkkinoista vuonna 2016. Seuraavana vuonna muutimme Kellokoskelle. Monet markkinat on sen jälkeen järjestetty, ja tänä vuonna koettiin sellainen asiakasryntäys, että sisälle myyntitiloihin jouduttiin vähän jonottelemaan. 

Jo markkinapäivänä käytiin somessa keskustelua siitä, pitäisikö markkinat olla kaksipäiväiset nykykäytännön, eli sunnuntain sijaan, vai mitä pitäisi tehdä, että järjestelyt toimisivat paremmin. Tunnelmaa kuitenkin riitti pakkasesta huolimatta ja ihmisillä oli sen verran joulumieltä, että jaksoivat jonottaa. 

Kellokosken Ruukin joulumarkkinat
Kellokosken Ruukin joulumarkkinat
Kellokosken Ruukin joulumarkkinat
Kellokosken Ruukin joulumarkkinat
Kellokosken Ruukin joulumarkkinat
Kellokosken Ruukin joulumarkkinat

Kellokosken Ruukki

Kellokosken Ruukki perustettiin vuonna 1795 sen ollessa järjestyksessä 28. Suomen kaikkiaan 82 rautaruukin joukossa. Monien vaiheiden ja omistajanmuutosten jälkeen ruukki ajautui konkurssiin sadan vuoden kuluttua perustamisestaan ja ruukki sai uudet omistajat, Carlanderin veljekset. Heidän siirtäessään toimintansa Kellokoskelle mukana seurasi koko työntekijäväki perheineen aiemmasta Björkbodan toimipaikasta. 

Carlanderit rakennuttivat taloja työväelle ja toteuttivat monia uudistuksia sekä tehtaassa että Kellokosken kylässä. Toisen veljeksistä, Carlin poika Totti (Torsten Carlander-Reuterfelt) vaikutti tehtaan johtajana pitkään ja moniulotteisesti myös kylän historiaan. Itse asun Carlanderintiellä, Patruunapuistossa, jonka pihapiiriin edelleen kuuluvat rakennukset Carlanderin perheen ajalta. 

Tehtaan tuotantoon kuuluivat esimerkiksi maitotonkat ja kelloveneet. Kellokosken Ruukin monipuoliseen tuotantoon ja historiaan voi tutustua lähemmin Kellokosken Ruukin tehdasmuseossa. Nykyään Kellokosken Ruukki on museoalue, joka tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutustua Suomen teollisuushistoriaan. Alueella voi nähdä vanhoja tehdas- ja asuinrakennuksia sekä muita historiallisia kohteita. Kellokosken kirkko ja lakkautettu sairaala ovat aivan vieressä.

Ruukki kertoo tarinaa menneistä aikakausista ja antaa mahdollisuuden astua hetkeksi taaksepäin aikaan, jolloin ruukit olivat keskeisiä yhteisöjä Suomen teollistumisen tiellä. Kellokoski on ollut tunnettu myös yhteiskunnallisista uudistuksistaan, kuten työväen asuntopolitiikastaan ja koulutusmahdollisuuksistaan. Kellokosken Ruukki on toiminut usean elokuvan ja tv-mainoksen kulisseina, tänäkin vuonna siellä on kuvattu muun muassa lastenelokuvaa. 

Kellokosken Ruukin kuja
Kävin Ruukissa kuvaamassa markkinoiden aattona.
Patoalue on valaistu värivaloin. Takan Kellokosken kirkko.
Kellokosken Ruukki - Kohti avaraa maailmaa
Kellokosken Ruukki - Kohti avaraa maailmaa
Kellokosken Ruukki - Kohti avaraa maailmaa

Ruukin joulumarkkinat

Ajatus Ruukin joulumarkkinoista syntyi Kahvila Kinuskillan perustajan, Malla Tuuri-Saringon päässä. Mukaan ideaa toteuttamaan lähtivät Kellokosken museota ja omaa Maijan Kammariaan luotsaava Riitta Liski ja käsityöläispuoti Ruosteisen Kuun yrittäjä Taina Ryöppy. 

Vaikka epäilyksiä asiakkaiden tulemisen suhteen olikin, niin jo ensimmäiset markkinat yllättivät kävijämäärällään. Vuosi oli juuri tuo 2016, jolloin minäkin, silloin naapurikylän asukkina, kävin Ruukin joulumarkkinoilla. Myyjien suhteen paras vuosi on ollut vuosi 2019, jolloin mukana oli satakunta myyjää. Tuolloin asuin jo itsekin Kellokoskella ja osallistuin myyjänä markkinoihin valmistamieni keramiikkasydänten, kranssien ja kukkaistutusten kanssa.

Tänä vuonna en osallistunut paikan päällä, mutta minulla oli kesällä avautuneella Ruukin kirppiksellä verkkokauppani Kodintunnun jouluinen osasto. Kävin kaiken hulinan keskellä vain siistimässä kerran tavaroita paikoilleen. 

Nyt mietitään ensi vuotta. Ruukin joulumarkkinat on kasvanut niin, että asiakkaat eivät meinaa mahtua sisätiloihin. Myyntiaika on sunnuntaina klo 10-15, ja varsinkin heti markkinoiden alkaessa on paljon väkeä. Vapaaehtoisvoimin järjestettävät ja hoidettavat markkinat on ehkä hankala muuttaa aikajanaa venyttämällä tai keksimällä lisää tekemistä järjestäjille.

Onko sinulla kokemusta markkinoiden järjestämisestä tai hyviä vinkkejä järjestäjille?

Ruukin kirppis avajaispäivänä
Ruukin kirppis avajaispäivänä...
Ruukin kirppis - Kohti avaraa maailmaa
ja joulumarkkinoiden aikaan.
Kellokosken Ruukin joulumarkkinat
Kellokosken Ruukin joulumarkkinat

Markkinoiden aikaan löytyi kyllä väljempiäkin, tosin tällä hetkellä jäisiä vesiä. 

Kellokosken Ruukin joulumarkkinat
Kellokosken Ruukin joulumarkkinat
Kellokosken Ruukin joulumarkkinat
Kellokosken Ruukin joulumarkkinat
Kellokosken Ruukin joulumarkkinat
Kellokosken Ruukin joulumarkkinat
Kellokosken Ruukin joulumarkkinat
Oranssi Uni - Kohti avaraa maailmaa
Oranssi Uni - Kohti avaraa maailmaa
Oranssi Uni - Kohti avaraa maailmaa

Löysin markkinoiden järjestäjän, Taina Ryöpyn, Oranssi Uni -tuotteidensa kanssa yhdestä sisätiloista. Taina lopetti kesällä Ruosteinen Kuu -käsityöläiskauppansa Ruukissa, mutta avaa vuoden vaihteessa sinne uuden liikkeen vaatteillensa. Entisissä, ihanissa Ruosteisen Kuun tiloissa toimii nyt Rauhalan Rustiikki.

Kahvila-ravintola Kinuskilla
Kellokosken Ruukin joulumarkkinat
Kellokosken Ruukin joulumarkkinat

Juttuja Kellokoskesta

Olen kirjoittanut Kellokoskesta aiemminkin. Ensimmäisistä joulumarkkinoista juttu ”mustine” kuvineen löytyy täältä. (En alkanut nyt muokaamaan kuvia enkä päivittämään artikkelia).

Ruukin Tangotehtaan avattua ovensa kirjoitin siitä myös jutun.

Viimeisin artikkeli on kirjoitettu tälle sivustolle: Mitäpä jos tekisit retken Kellokoskelle? 

Kiitos kun jaat tämän!

Tällä artikkelilla on 16 kommenttia

 1. Kellokosken Ruukki on mukava paikka, kävimme viimeksi kesällä Kinuskillassa ja tutustuimme myös tehdasmuseoon ja käväisimme kirppikselläkin. Muistelen vähän kaihoisasti sitä kesää, kun Malla pyöritti kahvilaa myös täällä meillä päin Keravan kartanolla. Voin kuvitella että Kellokosken Ruukki on tosi tunnelmallinen joulumarkkinoita ajatellen, joten otetaanpa vinkki talteen ensi vuotta ajatellen! 🙂

  1. Raija Salo

   Mika, Malla on siis sinulle tuttu! Itse en ehtinyt ikävä kyllä koskaan Keravan kartanoon.

   1. En tunne paremmin, mutta olin sinä vuonna järjestämässä pientä tapahtumaa, jonka yhteydessä Malla esitteli kahvilaansa sekä kartanoa minulle ja muutamalle muulle matkabloggaajalle. Oli herkullisia tuotteita, niin kuin Kinuskillassakin!

 2. Kävin Kellokosken Ruukissa pari vuotta sitten keväällä. Kaunis alue ja joulumarkkinat ovat varmasti tunnelmalliset.

  1. Raija Salo

   Merja, kyllä tuo Ruukin alue on sellainen, että ei koskaan kaduta kun lähtee sinne kävelylle. Ja meidänhän ei tarvitse kuin mennä tien yli 🙂

 3. Itsellä tuli lähinnä mieleen, että miksei nuo olisi kaksipäiväiset la-su? Silloin asiakkaat jakaantuisivat parille eri päivälle… 🙂 Ihanalta näyttää nuo puodit ja tunnelmat ja tuonne kirppikselle pitäisi joskus oikeasti eksyä käymään!

  1. Raija Salo

   Elina, tästä kaksipäiväisyydestä oli puhetta. Mutta koska tapahtuma toimii vapaaehtoisvoimin, niin kahden päivän järjestelut tuovat luonnollisesti tuplasti enemmän ilmaista hommaa…

 4. Joo, aivan kuin Marikin kirjoitti, niin Kellokoskelle pitää joskus ilman muuta tulls käymään. Mukavalta näyttää tuo ruukkikin, ja on niitä vähemmän tunnettuja ruukkeja kuin vaikka Fiskars tai Strömfors, niin kiinnostaa jo senkin takia.

  1. Raija Salo

   Mikko, tervetuloa! Kannattaa tulla päiväsaikaan, niin ehtii Kinuskillaan syömään 🙂

 5. Pienemmät tapahtumat ovat kyllä usein kivampia kuin suuret. Joulumarkkinoilla, vaikka yksillä moisilla per vuosi, on ihan kiva käydä vähän katselemassa, mutta aika harvoin niiltä mitään enää tulee ostettua – joulukoristeita on jo riittävästi ennestään 🙂 Joskus olen ostanut jotain elintarvikkeita, vaikka saaristoleipää markkinoilta.

  1. Raija Salo

   Pirkko, samoin meillä… Ei suurta tarvetta hankintoihin enää. Mutta on aina kiva katsella taidekäsitöitä, jos sellaisia sattuu olemaan paikalla.

  1. Raija Salo

   Kyllä meidän Ruukki on kaunis. Siellä on mukava kulkea milloin vain. Markkinoiden aikaan vaan on todella paljon enemmän ihmisiä 🙂

 6. Mari / Maailma kotina

  Mun pitää joskus (varmuudella kesäaikaan – ei talvella vaikka kauniilta näyttääkin) tulla Kellokoskelle. Pyydän sua sit yksityisoppaaksi🥰

  1. Raija Salo

   Ehdottomasti! Tervetuloa 🙂

Vastaa