You are currently viewing Mitäpä jos tekisit retken Kellokoskelle?

Mitäpä jos tekisit retken Kellokoskelle?

Kiitos kun jaat tämän!

Kellokoski

Tätä kirjoittaessani täällä toivutaan eilisestä yllättävästä lumisateesta, mutta on meitä auringollakin hemmoteltu tänä talvena, onneksi! Tällaisen kesäihmisen on vaikea päästä talvisin ulos, mutta kun on oikeanlainen keli, niin on kyllä kiva asua sellaisessa paikassa, jossa löytyy ihania kävelyreittejä joko metsään, Kellokosken kylille tai Ruukkiin.  Joten mitäpä jos sinäkin tekisit retken Kellokoskelle?

Olen elämäni varrella asunut monessa paikassa. Rovaniemellä (josta olen joten kuten kotoisin) kaksi kertaa, mutta Kellokoskella kolme! Enkä enää usko täältä lähteväni, ainakaan omin jaloin. 

Kellokoskesta kylänä, sen historiasta ja vähän nykypäivästäkin on kattavasti tarinoinut Mikko Lamminpää Retkipaikka.fi -sivustolla. Itse olen kirjoittanut monta artikkelia sekä Kellokosken yrityksistä että itse kylästä. 

Kellokosken historiaan vaikuttavat tapahtumat ovat paljolti liittyneet Ruukin perustamiseen ja sen uudelleen rakentamiseen sekä sairaalan toimintaan. Tänä päivänä Kellokosken keskustasta löytyy vieläkin idylliset Ruukin rakennukset, sairaalan alue ruusupuistoineen sekä Kellokosken kirkkopuisto ja Männistön lava. 

Kellokoski

Patruunanpuisto ja Kellokosken Ruukki

Oma asuinympäristöni liittyy myös Kellokosken historiaan, koska asun Patruunapuistossa, entisen tehtaanpatruuna Torsti Carlanderin rakennuttamien talojen pihapiirissä. Luin vasta viime vuonna tästä monilahjakkaasta, innovatiivisesta ja henkilökunnastaan hyvin huolehtivasta ihmemiehestä kirjan. Kirja on saatavilla Maijan Kammarissa Ruukissa. Maijan Kammarissa on myös Ruukin tehdasmuseo, tai päin vastoin… 

Kellokoski Maijan Kammari
Oikealla ikkunat Maijan kammariin, vasemmalla Ruukin Tangotehtaaseen

Kun ruukki irrotettiin kartanosta, piti ruukinomistajallekin rakentaa erillinen talo sivurakennuksineen. Portilta katsoen oikealla on Gröna villan, lähinnä Lilla villan ja sen takana arkkitehti G. Aspelinin suunnittelema Bruna villan, jossa Totti Carlanderin perhe asui. Bruna villa ja Gröna villa rakennettiin vuosien 1865 ja 1869 välillä ja Lilla villa 1800-luvun lopulla. Gröna villan puutarhassa Gamla Direktörskan Isabella Carlander piti sunnuntaisin viehättäviä vanhanajan kutsuja, joiden taikapiiri säilyi rikkumattomana jopa sotavuosina.” (Virtuaalituusula)

Kellokoski Patruunapuisto
Kellokoski Patruunapuisto Gröna Villan

Kellokosken Ruukin yritykset

Kellokosken läpi kulkee Järvenpäästä Vanha valtatie, joka on rakennettu jo aivan 1600-luvun lopussa  Helsingistä Hollolaan edistämään kaupankäyntiä. Patruunapuistosta kuljetaan edelleenkin tiiliporttien kautta Vanhan valtatien yli ja ”Lasipalatsin” vieritse mäkeä alas historiallisille tehdasrakennuksille.

Lasipalatsi onkin etelästä tultaessa edelleen huomionarvoinen rakennus osoittamassa saapumista Kellokosken keskustaan. Se on rakennettu 1938 meijeriastiatehtaaksi. Nykyisin siinä toimii Tehtaan kirppis, jonka avajaisista kirjoitin nelisen vuotta sitten. 

Kellokoski Tehtaan Kirppis
Kellokoski Tehtaan Kirppis
Kellokoski Tehtaan Kirppis

Vanhan Ruukin alueella toimii paljon eri alan yrityksiä. Samassa rakennuksessa Tehtaan kirppiksen kanssa palvelee mm. hieroja, puuseppä, tatuoija ja valokuvaaja. Yhteisissä tiloissa valokuvaajan kanssa tekee taidetta Zirbaslifen Sirpa Järvinen. Pääasiassa akryylimaaleilla maalaten, mutta myös mm. grafiikan käsin vedostus, akvarellit ja tussityöt kuuluvat Sirpan menetelmiin. 

Kellokosken Ruukki zirbalife

Lasipalatsilta mäkeä alas tullessa on vasemmalla ompelimo, sitten seuraavassa rakennuksessa alhaalla kampaamo Hiusstara ja muutama harrastustila. Hiusstaran Taru tietää kylän asioista kaiken ja on varsinainen ideanikkari. Kävin toissa jouluksi tekemässä kampaamoon ikkunasomistuksen ja kerroin vähän operaatiosta ja kampaamosta.

Kellokoski Ruukin ompelimo
Kellokoski Ruukinkuja
Kellokosken Ruukki Ruukinkuja
Kellokoski Hiusstara

Kampaamon yläkerrassa on varsinainen aarreaitta, käsityöläiskauppa Ruosteinen Kuu. Putiikin omistaja Tainan kanssa olemme aikoinaan työskennelleet yhdessä omassa käsityöläiskaupassani Järvenpäässä. Myös Ruosteisesta Kuusta olen kirjoittanut artikkelin.

Kellokoski Ruosteinen Kuu
Kuva Taina Ryöppy
Kellokoski Ruosteinen Kuu
Kuva Taina Ryöppy

Käsityöläiskaupan vieressä on kahvila Kinuskilla, joka on toiminut tiloissa jo yli kymmenen vuotta. Kinuskilla on hyvin arvostettu ja pidetty ruokapaikka, jonne on ilo viedä vieraita lounaalle, brunssille tai vain kahvittelemaan. Kinuskilla-kahvilasta otin kuvia vuosia sitten, kun remontin lomasta karkasimme sinne syömään…

Kellokoski Kinuskilla
Kellokoski Kinuskilla

Kinuskillasta seuraavana on Hemmalla, jossa on kylän postitoimisto. Sen vieressä on Luova Ruuk, kahden naisen visuaalisen ja taiteellisen alan työyhteisö. Tilassa on myös alivuokralla muita yrittäjiä. Luovan Ruukin tiloissa pidetään välillä avoimia ovia, näyttelyitä ja kurssitoimintaa (kukka-, koru-, taidepajoja).  

Kellokoski Kinuskilla
Kinuskilla
Luova Ruuk, yläkerrassa yksityisasunto

Luovan Ruukin kohdalle tultaessa on samalla päästy joen rantaan. Tässä voi aina hengailla hetken ja ihastella maisemia, jotka näyttävät kauniilta miltei ympäri vuoden. Vastarannalla vasemmalle padon takana näkyy Kellokosken kirkko ja seurakuntatalo.  

Kirkkoa kohti kuljettaessa näkyy vasemmalla taas Ruukinkuja, jonka vasemman puoleisessa rakennuksessa on alussa mainitut tilat ja oikeanpuoleisessa keramiikkaharrastajien, Ruukin Saviset ry:n työtilat sekä  Ruukin Tangotehdas. Uusimpana Ruukin tiloihin on kunnostettu Liikuntakeskus Ruukki.

Oikealla Ruukin Savisten ikkuna, yläkerrassa yksityisasunto.

Yläkerran asunnosta on olemassa lehtiartikkeli muutaman vuoden takaa. Asukkaat ovat vaihtuneet sen jälkeen. 

Mitäpä jos tekisit retken Kellokoskelle?
Sininen ovi johtaa Galleriaan, joka ei taida olla tällä hetkellä käytössä...

Gallerian jälkeen voi sillalta ihastella kosken kuohuja molemmin puolin. Patoa vahtii tietenkin Patovahti, eli tunnelmallinen pubi suoraan kuohujen vieressä. Patovahdissa voi myös syödä ja käydä kuuntelemassa elävää musiikkia välillä. 

Kellokoski
Kellokosken pato
Valokuva on lainattu villakotiranta.fi blogista

Patovahdilta mäkeä ylös tulee vielä vastaan tehtaan vanhoja asuinrakennuksia, jotka ovat tätä nykyä Tuusulan kunnan vuokra-asuintona. Taloilla on kaikilla nimet: Uusitalo, Suurtalo, Pientalo, Keskitalo, Kaivotalo ja Kirkkotalo. Lähimpänä kirkkoa sijaitsevat Kaivotalo ja Kirkkotalo tuhopoltettiin 80-90-lukujen taitteessa mutta rakennettiin uudelleen samanlaisiksi kuin edeltäjänsä.

Mitäpä jos tekisit retken Kellokoskelle?

Kellokosken sairaalan miljöö

Kyläläisten suruksi Kellokosken sairaalan alue meni myyntiin viime vuonna. Tuusulan kunta on yhdessä omistajan, HUS:n kanssa aiemmin visioinut alueelle, kartano- ja muihin rakennuksiin, erilaisia toimintoja kuten kylpylää, ravintolaa, hotellia jne. Hieno alue ja sen rakennukset saavat toivottavasti arvoisensa tulevaisuuden. ,Kellokosken historiaa löytyy tiivistettynä Hannu Helasvuon kirjoittamasta historiikista.

Kellokosken sairaala
Kellokosken sairaala

Kellokosken sairaalan vieressä on ruusupuisto, Rosarium. Annanpuistoksi nimetty alue on saanut nimensä sairaalan entisen ylihoitajan mukaan. Puisto on perustettu suureksi osin talkoovoimin ja sinne on istutettu alun perin noin 150 ruusulajiketta. Nykyään paikka käsittää myös suuren alueen alppiruusuja entisen Toimelan rakennuksen ympärillä.

Parhaimmillaan puisto on siis alppiruusujen kukinta-aikaan, jolloin ainakin osa ruusuistakin on kukassa.  Lisää juttua ruusupuistosta

Kävely Kellokoskella

Kesäaikaan Kellokoskella voi tehdä kävelyn koko kylän ympäri. Voi joko mennä helppoja tai vaikeampia reittejä. Patovahdin rannasta tai kauempaa joen rannasta voi kulkea metsäpolkuja vaihtelevaa maastoa pitkin Männistön lavan kautta pidemmälle joen vartta, samalla tutustuen vastakkaisen rannan rakennuksiin, joihin kuuluu myös Kellokosken Juhlatalo.

Molemmin puolin jokea löytyy myös uimaranta. Männistön lavan ja mattojenpesupaikan lähellä on virallinen uimaranta, vastakkaisella puolen ja kauempana kylästä taas entinen sairaalan potilaita varten tehty ranta, jolle potilaiden keskuudessa syntyi nimi Kellokosken Riviera. 

En tiedä, pääseekö rantaa pitkin metsikössä enää kulkemaan, mutta ainakin välillä poiketen virallisille teille pääsee katselemaan kylän asutusta löytäen tiensä Omenalahdenpolulle ja sitä pitkin sillalle ja toiselle puolen jokea. Jos olisi kulkenut vielä vähän eteenpäin, olisi voinut tutustua myös Kellokosken hautausmaahan, mikä myös on käynnin arvoinen paikka. 

Vastarannalle päästessä ollaan Toimelantiellä ja matka jatkuu oikealle kohti keskustaa. Toimelantietä vasempaan on suunnitteilla uusi kohtalaisen kokoinen asuinalue, aika lailla joen rantaan. Sinne ei ole vielä tietäkään, ainakaan silloin kuin viime kesänä siellä kävin. Sen sijaan Toimelantien ja Vanhan valtatien risteykseen on tehty miltei valmis liikenneympyrä, jonka rakentamisen vaikutuksista ja ulkonäöstä käydään tämän tästä keskustelua kyläläisten facebook-ryhmässä.  

Lisää kuvia, joskin syksyisiä, löytyy omalta kävelyretkeltäni.

Kellokoski sairaalamuseo

Toimelantieltä päästään taas sairaala-alueen kautta keskustaan. Jos jaksaa, voi poiketa sopivan tilaisuuden osuessa Kellokosken Sairaalamuseoon. Huh! Niin paljon nähtävää pienessä kylässä! Ehkä olisi jo aika käydä syömässä, jos sitä ei tullut Ruukin Kinuskillassa tehtyä. Urbaanin maaseutukahvilan lisäksi Kellokoskella on valittavana kahvila Rento, pari normipitseriaa, ravintola Cherif ja jopa italialaista ruokaa tarjoileva Festa Zannoni, joka sijaitsee pätkän matkaa Toimelantiestä pohjoiseen.

Kellokosken Ruukki mediassa

Kellokosken Ruukissa on kuvattu monia kotimaisia sarjoja, esimerkiksi Sorjosta ja Karppia. Täältä on kotoisin elokuva Prinsessasta, joka oli potilaana sairaalassa vuosia ja perusti ajan mittaan hovinsa sairaalahenkilökunnasta.

Se on myös omiaan paikallisille ja ehkä ulkopuolisillekin tuote- ja hääkuvauksille. Olen itsekin käyttänyt Ruukkialuetta tuotekuvauksissa, koska se nyt vaan on niin ihana! Omat hääkuvani otettiin viime vuoden elokuussa myös näissä maisemissa. 

Kellokoski Kodintuntu
Kellokosken Ruukki Kodintuntu
Kellokoski Kodintuntu

Kodintuntu

Oma yritykseni, kotini, verkkokauppani, sydämeni ja sieluni sijaitsee siis Kellokosken ytimessä, Patruunapuiston ja uunituoreen K-Supermarketin vieressä. Lähinnä sydäntäni on pihan rakentuminen monimuotoiseksi, mutta hillityksi keitaaksi kunnioittaen alempana avautuvaa jokinäkymää. 

Kellokoski Kodintuntu

Verkkokaupan tuotteisiin voi tutustua paikan päällä, samoin kuin poiketa sisustuspiha– ja viherkasviasioissa sopimalla ajan osoitteessa postilaatikko@kodintuntu.fi.

Mitäpä jos tekisit retken Kellokoskelle?
Mitäpä jos tekisit retken Kellokoskelle?

Jos et halua Kellokoskelle, lue vaikkapa Sri Lankasta, Thaimaasta tai Kap Verdestä!

Kiitos kun jaat tämän!

Tällä artikkelilla on 13 kommenttia

  1. Taina

    Kiva oli löytää tämä juttusi Kellokosken ruukista 🙂 Vaikuttaa kyllä kiinnostavalta paikalta. Joskus pitää vielä päästä tutkimaan, eipä onneksi ole kovin kaukana 🙂

  2. Olipa kiva lukea Kellokoskesta. Kävimme siellä noin kuukausi sitten ystävien luona kyläilemässä ja seuraavana päivänä he veivät meidät tutustumaan Ruukin alueeseen. Myönnän, etten minäkään tiennyt sen olemassaolosta. Mietin siellä kävellessä, etten ole tainnut koskaan lukea yhtään blogikirjoitusta Kellokoskelta. Nytpä sellainen tuli vastaan! 🙂

    1. Raija Salo

      Kiitos Merja, kiva kuulla! Olen tosiaan kirjoitellut täältä aiemminkin, mutta eihän niitä juttuja joka puolella tietenkään tule vastaan.

  3. Oho, olen yllättynyt, mitä kaikkea Kellokoskelta löytyykään! Pakko myöntää, etten tiennyt esimerkiksi tuosta ruukkialueesta mitään, vaikka olen Keravalta kotoisin. Kinuskilla-maine on kyllä kiiriniyt sinnekin, ja jokunen vuosi sitten Kinuskilla-yrittäjät toimivat myös Keravan kartanon tiloissa, mutta käsittääkseni eivät enää. Festa Zannoni on myös tuttu, pari vuotta sitten majoituimme Tuusulanjärvellä matkabloggaajakavereiden kanssa ja Festa Zannoni tarjosi meille majapaikassamme mielettömän herkullisen illallisen. 😛

    1. Raija Salo

      Nytpä tiedetään sitten Keravallakin Kellokoskesta 🙂 Joo, Kinuskillan yrittäjät toimivat aiemmin Keravalla, mutta nyt sitten täällä kokoaikaisesti varmaan. Festa Zannonia en ole kokeillut, kun ei oikein sovi ruokavalioon. Uskon että on hyvää ruokaa kuitenkin 🙂

  4. Täytyy myöntää, etten osaa lainkaan sijoittaa Kellokoskea Suomen kartalle! Tässäkin ihan tuntematon paikka, kiva lukea sellaisestakin! Ruukki-alueet on muutenkin todella kiehtovia paikkoja ja tuo tehtaan kirppis vaikuttaa / näyttää todella mielenkiintoiselta kirpputorilta. Ehdottomasti meen sinne, kun tuolla päin liikutaan! Hauska tuo loppukevennys, jos et halua Kellokoskelle, niin … 😀

    1. Raija Salo

      Mainiota, nyt tiedät missä on Kellokoski 🙂 Lähiseudulla kylä tunnetaan juurikin vain mielisairaalastaan, vaikka tuota Ruukki-aluetta pitäisi saada tunnetuksi ja sinne enemmän kaikkea kivaa. Tervetuloa! 🙂

  5. Kiva lukea paikallisen nostoja tutusta lähiseudustaan. Tästä voi hyvin poimia mieleisiään vierailukohteita, kun käy tutustumassa Kellokosken sairaalaan.

    1. Raija Salo

      Kiitos Marika! Kannattaa etukäteen katsoa aukioloajat 🙂

  6. Ne Tammelat

    Tänne täytyy ehdottomasti tehdä päiväretki. Näyttää idylliseltä ja samalla kauniin rosoiselta alueelta. Varmasti hieno paikka kesällä kaikessa kukkaloistossaan.

    1. Raija Salo

      Tervetuloa päiväretkelle! Jos sairaalamuseo kiinnostaa, kannattaa aukioloajat tsekata etukäteen. Samoin Maijan kammari tehdasmuseoineen, Kinuskilla ja Ruosteinen Kuu.

  7. Pakko myöntää, että otsikon luettuani mietin vaan, että mitä Kellokoskella muka on (sairaalan lisäksi) 😀 Tosi ahdamielistä ajattelua, varsinkin kun en kyseistä paikkaa edes tunne.

    Mutta kiitos tästä! Lisäsin Kellokosken omalle kesälistalleni 🙂 Toivottavasti ehditään käydä siellä!

    1. Raija Salo

      Niin, Kellokoski tunnetaan ennen kaikkea sairaalastaan. Eikä siinä mitään, kyllä sinne sairaalan puistoon kannattaa mennä käveleskelemään. Ja sehän on aivan Ruukin vieressä, joten helppoa! Tervetuloa 🙂

Vastaa