You are currently viewing Puerto de Santiago – Teneriffan lämpimin kylä?

Puerto de Santiago – Teneriffan lämpimin kylä?

Kiitos kun jaat tämän!

Puerto de Santiago - Teneriffan lämpimin kylä?

Majoituin marras-joulukuun vaihteessa Los Gigantesissa Teneriffalla. Kuten en aiemmalla Malagan matkallani samana syksynä, niin en nytkään ollut kovin innostunut espanjalaiseen tyyliin laatoittaa kaikki paikat ja tehdä liian siistiä jälkeä. Haluan matkoilla nähdä rappioromantiikkaa ja kuluneita taloja, ikkunoita ja ovia. Sellaista en ole vielä Espanjasta löytänyt, mutta ehkä olen käynyt väärissä paikoissa. 

Käydessäni bussilla etelämpänä saarta, näin auton ikkunasta heti matkalle lähdettyäni, että talojen tyyli vaihtui vähän kulahtaneemmaksi ja minua enemmän miellyttäväksi. Puerto de Santiago on siis vain lyhyen matkan päässä Los Gigantesista, mutta siellä on aivan erilainen tunnelma. Paluumatkalla hyppäsin sitten siellä bussista ulos, ja kävin vähän tutkailemassa paikkoja.

Puerto de Santiago - Teneriffan lämpimin kylä?
Puerto de Santiago - Teneriffan lämpimin kylä?

Puerto de Santiago Teneriffan länsirannikolla

Netistä ei juurikaan löydy tietoa Puerto de Santiagosta. Se ei olekaan mikään suosittu turistikohde, vaan enemmän paikallisten asuttama kylä aivan suositun Los Gigantesin vieressä. Bussista ulos astuttuani olin ilmeisesti aivan Puerto de Santiagon ytimessä. Edessä oli valtavan kokoinen aukio, jossa ilmeisesti järjestetään tapahtumia. Siihen oli rakennettu kojuja, tasoja ja laatikoita, joten oletin että paikassa järjestetään markkinoita tai jotain myyntitapahtumia. Googlettamalla en kuitenkaan löydä mitään tietoa markkinoista Puerto de Santiagossa. Koska oli joulukuun alku, voi olla, että kyseessä oli joku joulutapahtuma.

Aukio on kuin terassi merelle päin, ja sitä reunustavilla penkeillä voi istuskella aaltoja katsellen ja kuunnellen. Huomasin rauhoittuvani paikassa ja olinkin siinä aika pitkän aikaa, ennen kuin lähdin kiipeämään katua rannan oikealla puolen näkyvien rakennusten suuntaan. Ranta-alueella on myös suurikokoinen patsas entisen pormestarin, Pancrasio Socras Garcian muistoksi. Hän on ilmeisesti ollut pidetty henkilö, joka on kuollessaan 2003 ollut viidettä kertaa ehdolla pormestariksi.

Ollessani rannassa aurinko alkoi laskea ja seurasin sen värjäämää merenpintaa monesta eri kohdasta, kun kävelin ylemmäs rannalta. Meri pilkotti talojen välistä ja sitten osuinkin pienen rannan yläpuolelle. Rannalla on monta nimeä: Playa Chica, Playa el Puertito, Playa de Puerto Santiago… Ilmeisesti ei ole niin väliä, millä nimellä pikkuruista rantaa kutsuu. 

Kaivellessani nettiä tuli jossain vastaan maininta siitä, että Puerto de Santiago olisi Teneriffan lämpimin kylä. Ehkä se voi pitää paikkansa, suojaavathan aluetta samat jylhät kalliot, Acantilados de los Gigantes, kuin naapurikylääkin. Vuorten suojaan jää myös lämpö paremmin, joten merivettä voisi varmaan vielä pitkään syksyllä kokeilla uimiseen. 

Playa Chica - Puerto de Santiago
Puerto de Santiago
Puerto de Santiago - Teneriffan lämpimin kylä?

Ylempänä rannasta tienoo muuttui tavalliseksi kerrostaloalueeksi, jossa oli kauppoja siellä täällä. Poikkesin yhteen ja tein jopa ostoksia, koska tämä liike ei ollut täynnä samaa valikoimaa kuin kaikissa turistikohteiden kaupoissa. Juttelin myös vähän omistajapariskunnan kanssa. Alkoi tulla pimeä, joten palasin bussipysäkille ja pääsin sujuvasti takaisin Los Gigantesiin. Matkalla näin Dino-market kaupan, joka oli suurempi kuin Los Gigantesin supermercadot. Seuraavana päivänä kävelin Los Gigantesista Puerto de Santiagoon ostoksille ja tulin taas bussilla takaisin. Matka ei todellakaan ollut pitkä, enkä kokenut kävelyä huonosta kunnosta riippumatta kovin vaivalloiseksi.

Teneriffasta ja Los Gigantesista kirjoitin aiemmin tänne.

Puerto de Santiago - Teneriffan lämpimin kylä?
Puerto de Santiago - Teneriffan lämpimin kylä?
Puerto de Santiago - Teneriffan lämpimin kylä?
Puerto de Santiago - Teneriffan lämpimin kylä?
Puerto de Santiago - Teneriffan lämpimin kylä?

Kiitos kun jaat tämän!

Tällä artikkelilla on 12 kommenttia

 1. Hyvä huomio tuo, ettei kaikkialta muuten löydy sitä rappioromantiikkaa. Minua sellainen ränsistynyt rakennuskanta kiehtoo myös jostain syystä. Ajelin Riiassakin sähköpotkulaudalla 14 kilometrin lenkin kaupungin ulkopuolelle vain, koska halusin nähdä Purvciemsin neuvostoaikaiset lähiöt korkeine likaisine kerrostaloineen. Tallinnassa taas kävin bussilla Õismäessä, mutta siellä iso osa tuosta sosialistisesta futuristisesta lähiöstä on restauroitu, eikä alue ole enää yhtä kiehtova siloitellun maalipinnan ja siisteyden takia. Lisäksi mm. Tirana, Ulan Bator ja Mexico City ovat olleet kiinnostavia ränsistyneine alueineen.

  1. Raija Salo

   Ränsistyneintä ja ehkä ihaninta on ollut Kreetalla Lassithin alueella pienissä kylissä. Mieluummin todellakin vaikka likaisia kerrostaloja, kuin joka paikkaan ylettyvää siloteltua maisemaa.

 2. Täällä ei käytykään, eikä muuten Los Gigantesissakaan, Teneriffan road trip -lomallamme. Me tykättiin kovasti pääkaupungista Santa Cruz de Tenerifestä. Kävitkö siellä? Siellä on myös sitä rähjäisempää idylliä. 😉

  1. Raija Salo

   En käynyt, kun en enää halunnut lähteä uudelleen bussilla. Olisi ollut niin pitkä matka edestakaisin. Minusta sinne Puerto de la Cruziin meni jotain 1,5 tuntia, joten kolme tuntia samana päivänä. Ja lisää vielä Santa Cruziin. Pitäisi myös majoittua eri paikassa, ettei tarvitsisi koko päivää istua bussissa. On se vähän eri asia matkustaa yksin. Kaikki päätökset vie enemmän aikaa.

 3. Voi miten kaunis auringonlasku! Täällä tuijotetaan neljättä päivää putkeen armotonta vesisadetta. Elämä (tai edes pieni loma) palmupuiden alla houkuttelisi!

  1. Raija Salo

   Juu, tykkäsin auringonlaskustakin Puerto de Santiagossa! Kokemusta on tuosta vesisateesta Venetsiassakin, jossa juuri olimme kolme yötä ja sade uhkasi pilata koko loman… Eilen siirryimme Gardajärvelle ja nyt on vähän parempi sää, onneksi.

 4. Krista

  Kiva lukea Teneriffasta kun juuri varasin meille helmikuulle lennot sinne. Ollut siellä viimeksi n. 20 v sitten, joten ihan ei ole lähimuistissa kyllä paikat.

  1. Raija Salo

   No hienoa, jos osui juttu oikeaan aikaan! Mihin päin Teneriffaa olet menossa, vai majoitutko useampaan paikkaan?

 5. Varsin kivan oloinen kylä, ja minä myös ihailin noita auringonlaskukuvia! Itsekin tykkään sellaisesta tietynlaisesta rähjäisyydestä, ei niin, ettei saisi olla siistiä, mutta niin, ettei kaikki näytä liioitellun silotellulta. Aitoa tunnelmaa ja paikallista elämää on paljon kivempi seurata kuin turistikohteiden meininkejä. Teneriffalla en ole itse käynyt, mutta epäilemättä siellä viihtyisi, erityisesti patikkareiteillä ja pienemmissä kylissä.

  1. Raija Salo

   Kiva kuulla, että auringonlaskut kelpasi yhtä hyvin kuin minulle 🙂 Juuri tuo liioitellun siloiteltu täydellisyys ei houkuta, liika on liikaa ja epätäydellinen kauneus on kiehtovampaa.

 6. Ei ole itselläni kyllä mitään tietoa, onko kyseessä Teneriffan lämpimin kylä. Yleensä sisämaassa taitaa olla lämpimempää kuin rannikolla, mutta itse varmaan uskoisin, kun noin jossain lukee – ja varmasti ne jylhät kalliot aluetta tosiaan suojaavat. Varsin hyvä löytö joka tapauksessa.

  Hienoja kuvia auringonlaskuista!

  1. Raija Salo

   Kiitos Mikko! Itse tykkäsin myös vähän erilaisesta auringonlaskukuvastani, jossa näkyy se graffititalo. Eli vähän poikkeavaa näkymää Espanjassa minun kokemuksen mukaan. Ja lämpöä riitti myös sinne joulukuun alkuun kivasti!

Vastaa