You are currently viewing Uudistunut Hyvinkään taidemuseo – Ilmailua ja rock-valokuvia

Uudistunut Hyvinkään taidemuseo – Ilmailua ja rock-valokuvia

Kiitos kun jaat tämän!

Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Ilmailua ja rock-valokuvia

Keski-Uudellamaalla on toiminut aiemmin bloggaajien yhteisö Kublo, eli Keski-Uudenmaan blogit, johon olen kuulunut. Sen  johdosta pääsin kutsuttuna tutustumaan Hyvinkään taidemuseon uudistuneisiin tiloihin pienellä porukalla, mutta sitäkin antoisammin niinikään uuden, viime vuonna työnsä Hyvinkäällä aloittaneen museonjohtajan, Tuomas Ravean johdatuksella. Näimme uudistuneen Hyvinkään taidemuseon, ilmailua ja rock-valokuvia!

Hyvinkään taidemuseo, joka on juuri muuttunut kaupunginmuseon kanssa yhtenäiseksi museokeskus Taikaksi,  sijaitsee kaupungin keskustassa torin laidassa. Tänne on helppo parkkeerata, sen sijaan itse museon oven löytäminen tuotti hankaluuksia, vaikka olen käynyt täällä aiemminkin. Taidemuseon ovi on Hämeenkadun puolella, joten rakennus on joko kierrettävä tai kuljettava alakerran kauppakujan läpi parkkialueen kautta tultaessa.

Uudistuneen Hyvinkään taidemuseon tuloaula ja pieni museopuoti ovat saaneet uudet kalusteet ja uuden ilmeen. Nyt tiskin takana työskentelevä virkailija näkee hiukan pienemmätkin vierailijat, kun tiskiä on madallettu tulosuunnan puolelta.

Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Ilmailua ja rock-valokuvia

Hyvinkään taidemuseon johtajan kerrottua meille yleistä tietoa uudistuksista ja museon toiminnasta pääsimme oikean lentoemännän johdolla sodanaikaiselle lennolle ja Hyvinkään lentokentälle. Kyseessä oli Lotta ja lentoemäntä -draamaopastus ja oppaana muissakin museoissa vastaavaa hienoa työtä tehnyt Marika Sampio-Utriainen.

Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Ilmailua ja rock-valokuvia
Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Ilmailua ja rock-valokuvia

Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Tie taivaan sineen

Tie taivaan sineen -näyttely esittelee Hyvinkään lentokentän toimintaa vuosina 1940-2022. Se on avoinna ensi vuoden alkupuolelle saakka. 

Näyttelyn tiedote kertoo näin: ”Välirauhan aikana vuonna 1940 Hyvinkäälle rakennettiin ilmavoimien tukikohdaksi lentokenttä, jonka tehtävänä oli varmistaa alueen turvallisuus. Ratkaisu oli onnistunut ja jatkosodan aikana pommituksilta vältyttiin. Sodan päätyttyä liittoutuneiden valvontakomissio otti haltuunsa Suomen päälentokentän Helsingin Malmilla ja kentän tehtävät siirrettiin Hyvinkäälle. Hetken aikaa paikkakunta paistatteli ilmailun glamourin keskellä Finnairin edeltäjän Aero Oy:n hopeabussien sukkuloidessa lentomatkustajia Helsingistä Hyvinkään lentokentälle.”

Malmin lentokenttä palautettiin päälentokentäksi vuonna 1947, minkä jälkeen Hyvinkään kentällä alkoi aktiivinen siviili-ilmailun aikakausi. Vuosien mittaan kenttää on kehitetty kattamaan erilaisia toimintoja ja nykyään se on myös suosittu tapahtumapaikka.

Tie taivaan sineen -näyttely esittelee Hyvinkään lentokentän toimintaa niin valokuvien, tarinoiden, esineistön kuin aiemmin mainitun draamaopastuksenkin kautta.  

Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Ilmailua ja rock-valokuvia
Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Ilmailua ja rock-valokuvia
Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Ilmailua ja rock-valokuvia

Esitys oli mielenkiintoinen ja antoi paljon tietoa sekä loi syvempää ymmärrystä sodan aikaisiin tapahtumiin Suomessa ilmaliikenteen kannalta. Suuret mustavalkoiset valokuvat ovat vaikuttavia ja tekstitaulut kertovat lentokentän historiaa ja tapahtumia. Ajan kulkiessa eteenpäin kuvat vaihtuvat värillisiksi.

Nykyisin lentokentällä toimii Hyvinkään Ilmailukerho ja  tapahtumiin kuuluu suuri  Rockfest, joka tänä vuonna palaa tauon jälkeen lentokentälle.

Hyvinkää on muodostumassa erilaisten musiikkitapahtumien kehdoksi, ja kaupunki tekee sujuvaa yhteistyötä niin museon, ilmailukerhon ja muiden tahojen kanssa. Hiukan tähän aiheeseen liittyen paneutuu Hyvinkään taidemuseon toinen näyttely Tomi Palsan musiikkikeikoilla ottamiin valokuviin.

Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Palsalandia

Hyvinkään taidemuseoon koottu Palsalandia – Tomi Palsan soivat kuvat- näyttely on valokuvaajan ensimmäinen, vaikka hän onkin tehnyt pitkän uran rock-kuvaajana aloittaen 15-vuotiaana 1989 Lepakossa. 

Olavi Uusivirta, joka myös löytyy kuvattuna näyttelyssä, kuvailee Palsan kuvia näin: ”Palsan otokset eivät ole siloteltuja, karrelle photoshopattuja, eskapistisia karkkikuvia, jotka pyrkivät luomaan kohteestaan kuvaa ylimaallisena, kauniina, tavoittamattomana jumalhahmona. Pikemminkin voisi sanoa, että ne pyrkivät totuuteen, näyttämään elämän esiintymislavalla sellaisena kuin se on.”

Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Ilmailua ja rock-valokuvia

Näyttelystä löytyy luonnollisesti monien tuttujen artistien kuvia. Tomi Palsan valokuvat ovat tuttuja myös niin levyjen kansissa, julisteissa, kirjoissa ja musiikkilehdissä. 

Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Ilmailua ja rock-valokuvia

Monet festivaalit ja artistit ovat ottaneet Tomi Palsan hovikuvaajakseen ja hänen yhteistyökumppaneitaan ovat esimerkiksi Olavi Uusivirta ja Jarkko Martikainen. Musiikkilehti Rumbaan Tomi on kuvannut vuodesta 1991 lähtien, ja lehdessä on nykyään hänelle oma palsta, Valitut Palsat, sisältäen neljä aukeamaa hänen kuviaan.

Tomin ensimmäisten 20 vuoden kuvaajauran valokuvia sisältävä kirja Tomi Palsan kuvat ja tunnelmat -kirja julkaistiin vuonna 2009, ja siinä on liki 200 valokuvaa. 

Tomi Palsaa voi luonnollisesti seurata Instagramissa ja hänen Flickr-sivuillaan.

Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Ilmailua ja rock-valokuvia
Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Ilmailua ja rock-valokuvia
Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Ilmailua ja rock-valokuvia

Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Taidelabra

Hyvinkään taidemuseossa on myös Taidelabra, joka on yhtä lailla museon kokoelmanäyttelytila. Tila on muuntunut moniaistiseksi kokonaisuudeksi, jossa on esillä  kuratoitu valikoima kokoelmateoksia. 

”Taidelabrassa voi ihmetellä, oivaltaa, hämmästyä, jopa hämmentyä. Taidelabrassa  pääsee tekemään ja kokeilemaan, taiteen äärellä hiljentymistä ja syventymistä unohtamatta. Kokemiseen, aistimiseen ja toisin näkemiseen houkuttelevat toiminnalliset  pisteet ja taidekasvatukselliset ratkaisut tarjoavat tuoreita näkökulmia taiteen kokemiseen  ja kokoelman teoksiin.

Taidelabrassa pääsee tutustumaan kokoelmateoksiin eri teemojen kautta. Yhdessä huoneessa voi tutkia taidemaalari Yrjö Saarisen vahvaa ilmaisua värin näkökulmasta. Toinen tila esittelee Helene Schjerfbeckin taidetta ja tämän hyvinkääläisiä malleja. Kolmas tila houkuttelee muotojen ja abstraktion äärelle. Neljännessä huoneessa astutaan luonnon keskelle maisemamaalaukseen. Viides tila nostaa esiin taiteilijan prosessit, työvälineet ja materiaalit.”

Koska hyvinkääläiset pitävät Helen Schjerfbeckiä ”omana” taiteilijanaan, on tälle tietenkin annettu oma alueensa museon tiloissa. 

Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Helene Schjerfbeck
Uudistunut Hyvinkään taidemuseo - Helene Schjerfbeck

Olen käynyt todella monet Helene Schjerfbeckin tuotantoa sisältävät näyttelyt, mutta tätä maalausta en ainakaan muista nähneeni aiemmin. Schjerfbeck ei kuulemma maalannut valokuvista, mutta tämä teos on poikkeus säännöstä. Maalauksen tytön vanhemmat olivat teettäneet hänestä tämän muiston, kun tyttö oli jo edesmennyt. 

Teoksessa on minusta taiteilijalle poikkeuksellinen väritys, enkä muutenkaan ehkä heti tunnistaisi sitä hänen työkseen.

Kiitos kun jaat tämän!

Tällä artikkelilla on 6 kommenttia

  1. Aika kiva kun opas oli pukeutunut teeman mukaisesti, lentokoneet on kyllä kiinnostavia ja näitä valokuviakin olis mielenkiintoista kierrellä ja katsella 🙂

    1. Raija Salo

      Niin, tämä lentoemäntä-näyttelijä vetää montaa roolia esim. Tuusulan Rantatien museoissa, muistaakseni myös Aino Sibeliuksena. Ja kirjoittaa itse nämä draamaopastuksensa. Aika hienoa!

  2. Terhi

    Tuo taidelabra kuulostaa mielenkiintoiselta, en tosin tiedä onko meillä mitään menoa Hyvinkäälle päin, kaupunki on jäänyt vähän vieraaksi.

    1. Raija Salo

      Niin, mitähän muuta kivaa Hyvinkäältä löytyisi… Ehkä ohikulkumatkalla jonnekin voisi poiketa? Meillä on sinne sen verran lyhyt matka, että välillä käydään siellä asioimassa.

  3. On tarkoitus lähteä lähiaikoina yrittämään kuvata kuusipeuroja Kytäjälle. Tämä voisi olla kyseisellä matkalla myös vierailukohteena, sillä näyttelyt kuulostavat kiinnostavilta.

    1. Raija Salo

      Peuroja tuolla varmaan riittää. Meillä nautitaan vähän erilaisista otoksista peuroissa, lautasella… Mutta ehdottomasti kannattaa käydä taidemuseo katsastamassa, kiva pieni, mutta antoisa paikka!

Vastaa