You are currently viewing Sri Lanka, ensimmäinen kohde… Negombo

Sri Lanka, ensimmäinen kohde… Negombo

Kiitos kun jaat tämän!

Sri Lanka, ensimmäinen kohde... Negombo

Artikkeli on siirretty ja päivitetty maaliskuussa 2022 osoitteesta kodintuntu.blogspot.com.

Saavuimme Sri Lankaan 3,5 tunnin aikaerolla Suomeen. Täällä oli siis myöhäinen iltapäivä, kun olimme hädin tuskin nukkuneet yötä. En kuitenkaan muista väsymystä, ainoastaan hämmennystä. Aiemmista matkoistani poiketen nyt yövyttiin ihmisten kotona. Ja ihmisiähän on todellakin joka lähtöön… Vähän jännitti.
 
Sri Lankassa kone laskeutuu virallisesti maan suurimpaan kaupunkiin, Colomboon. Oikeasti lentokenttä on kuitenkin Negombossa, johon varasin majoituksen ensimmäisiksi kahdeksi yöksi. Kartalla  niemeke, jossa ensimmäinen  majapaikkamme sijaitsi, näytti erinomaisen hyvältä. Merta molemmin puolin! 
Mutta, kuten kävi ilmi, ei siellä mitään rantoja liiemmin ollut.
 
Sen sijaan Negombon pohjoisen puoleinen merenranta on varsinainen hotelli/turistiranta. 
Sri Lanka Negombo

Me emme siis yöpyneet turistirannalla Negombo Beachissä, vaan etelämpänä rannikolla, missä emme löytäneet mitään uimapaikkaa. Tällaiset asiat ovat varmaan aivan omasta älystä ja aloitteellisuudesta ja varallisuudesta riippuvaisia asioita. Toki olisi päässyt uimaan, jos olisi ottanut asioista selvää. 

Sri Lanka Negombo
Tämä rukouspaikka toimi meille maamerkkinä, kun tulimme majapaikkaamme.

Negomboa kutsutaan nimellä ”Little Rome of Sri Lanka”, koska täällä on todella suuri määrä kirkkoja ja jeesus- sekä madonnapatsaat putkahtavat tuon tuostakin näkökenttään. Buddhapatsaita täällä ei liiemmin näkynyt. 

 

Kristinuskon saarelle toivat ensimmäiset sinne saapuneet eurooppalaiset, portugalilaiset, 1500-luvulla. Negomboon jäi katolinen kirkko pysyvästi, vaikka muualla saarella onkin paljon eri uskontoja.

 

Portugalilaisten jälkeen tulivat hollantilaiset ja englantilaiset. Molemmista näkyy vaikutteita nykyisessä Sri Lankassa.

 

Ainakin Negombossa on hollantilaisen tavan mukaan kanaaleita, jotka vähän yllättivät täällä nähtyinä.

Sri Lanka

 

Nukuttuamme yön ja saatuamme ensimmäisen srilankalais-aamiaisen lähdimme lähemmäs keskustaa. Olin edellisen illan matkan varrella nähnyt kivoja juttuja, joihin halusin palata. Otimme siis tuktukin majapaikan läheltä ja pyysimme ajamaan sillalle. 

Sri Lanka Negombo kanaali

Negombon kanaalit

Heti sillalle päästyämme saimme tarjouksen veneajelusta. Tartuimme syöttiin, koska se vaikutti ihan hyvältä. Ja tässä kohtaa olikin mukava hetki lähteä katsastamaan maata vesiltä.

Sri Lanka Negombo

Oma kamerani niin kutsutusti sanoi irti sopimuksen juuri ennen matkaa. Lomakuvat on siis otettu kirpparilta löytyneellä kameralla, johon ei ole ohjeita enkä ehtinyt tutustua kameran käyttäytymiseen ennen reissua. Jotenkin se tuntui tekevän aivan omiaan välillä, ei ainakaan halunnut tarkentaa yhtään sinne, minne itse halusin! Miltei kaikki kuvat ovat jollain tapaa sumeita, mikä suututtaa äärettömästi.

Sri Lanka Negombo

Hollantilaisten kanaalia pitkin voi päästä pääkaupunkiin, Colomboon, tai pohjoiseen Puttalamiin. Niin pitkälle emme lähteneet, mutta minusta on todella rauhoittavaa ajella millä tahansa välineellä mitä tahansa vesiä pitkin.  

Hamilton canal Negombo

Kanaalia kutsutaan nimellä Dutch Canal tai Hamilton Canal. Siitä on kylläkin mainintaa jo portugalilaisten aikana 1600-luvulla. Sen jälkeen hollantilaiset parantelivat kanavaa voidakseen valuttaa meriveden poissa riisipelloilta ja kuljettaakseen kanelia. 1700-luvun lopulla britit ottivat saaren hallintaansa ja muutaman vuoden päästä rakennettiin uusi kanava. Lisää kanavasta ja nimensä sille lainanneesta miehestä löytyy tarvittaessa wikipediasta.

Dutch Canal Negombo
Negombo

Poikkesimme mangrovea kasvavalla saarella, jolla eli hyvin matkalaisiin tottunut apinalauma. Onhan se kiva saada jotain erilaista syötävää ja juotavaa… Tosin en tiedä, tykkääkö apinoitten suolisto näistä?

Vuoden 2004 tsunamin jälkiä

Joulukuun 2004 tsunami koetteli Sri Lankaa pahoin. Kuolonuhria oli yli 30 000. Itä- ja etelärannikko kärsivät eniten. Lisäksi Sri Lankassa vallinnut sisällissota verotti kansasta noin 70 000 henkeä. Käydessämme saarella sodan loppumisesta ei ollut kulunut kuin 10 vuotta. Täytyy ihmetellä ihmisten selviämistä sekä positiivista ja auttavaista asennetta kaiken koetun jälkeen.

Sri Lanka, ensimmäinen kohde... Negombo
Roskaa kyllä löytyy...
Sri Lanka, ensimmäinen kohde... Negombo
Talon seinässä suosittu Bob Marley ja näköjään suosikkeihin kuuluu myös Mr. Bean 🙂
Sri Lanka, ensimmäinen kohde... Negombo
Veneitten kaunis turkoosi sävy ihastuttaa joka kerralla. En ottanut siltikään joka veneestä kuvaa...
Sri Lanka Negombo
Sri Lanka Negombo
Sri Lanka, ensimmäinen kohde... Negombo

Majoitus Negombossa

Majapaikkamme oli todella vaatimattomalla alueella. 

Matkaa keskustasta oli noin 8 km, mikä aiheutti jatkuvaa neuvottelua tuktuk-kuskien kanssa taksasta. Mutta pieniähän nämä summat ovat Suomen mittakaavassa ajateltuna. Tuktuk-kuskeista oli tosi paljon hyötyä koko matkan ajan, ovat välillä oikeita tietotoimistoja. 
Sri Lanka, ensimmäinen kohde... Negombo
Majapaikan puutarhaa
Toisena iltana menimme turistimestoille, Negombo Beachiin syömään. 
Ja olihan siellä hienoa. Vastaan tuli muun muassa aivan käsittämättömän suuri hotellikompleksi, jonka piha oli täynnä nykyaikaisia veistoksia. Olin kaivanut jostain netin syövereistä yhden ravintolan nimen, ja sinne löysimmekin sitten, miltei sattumalta, kun ensin olimme hortoilleet sinne tänne. 

 

Sri Lanka, ensimmäinen kohde... Negombo
Sri Lanka, ensimmäinen kohde... Negombo
Ensimmäinen auringonlasku Sri Lankassa
Sri Lanka, ensimmäinen kohde... Negombo

Ensimmäinen majapaikka oli ihan jees… Aamiainen hyvä, vaikka täällä syödään miltei pelkkää hiilihydraattia. Eli leivonnaisia, leipää, riisiä, hedelmiä. Kotimaassa niitä välttelen. 
Olin ilmoittanut hyvissä ajoin etukäteen monelta tulisimme, ja silti saimme odotella kuistilla että huone saadaan siivottua. Ja ainoat vieraat oltiin, käsityksemme mukaan oli kaksi huonetta vuokrattavana. 

Isäntä yritti moneen kertaan sanoa, että muistakaa antaa hyvät arvostelut Booking.comiin. Olin sitä kautta varannut majoitukset, mutta jotenkin meni siihen luotto. Tämän vuoksi en arvostellut yhtäkään majapaikkaa sinne.  Ikävää palautetta ei myöskään halua antaa, koska kuitenkin toivoisi, että ihmiset saavat elantonsa tätäkin kautta.

Päivitys maaliskuussa 2022: Olen tämän matkan jälkeen varannut suurimman osan majoituksistamme Booking.comin kautta ja ollut varsin tyytyväinen. Arvostelut ovat monesti ristiriitaisia, mutta kyllä niistä lisätietoa saa. Ja tarvittaessa voi kysyä hotellista tai majoituksesta suoraan sellaisia asioita, mitkä askarruttavat. 

Seuraavaksi Kandyyn ja Ellaan

Seuraavana aamuna oli lähtö junalla ensin Kandyyn yhdeksi yöksi ja sitten paljon ihasteltua rataosuutta pitkin maan keskiosan vuoristoiselle alueelle Ellaan.

Sri Lanka, ensimmäinen kohde... Negombo

Kirjoitin aiemmin artikkelin matkasuunnitelmista, matkustusvälineistä, reittisuunnitelmistamme ja yleistä juttua Sri Lankasta: Sri Lankaan reppureissaamaan.

Kiitos kun jaat tämän!

Tällä artikkelilla on 10 kommenttia

 1. Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Sri Lanka on mulle ihan vieras, mutta kiinnostaa. Oi, jospa tuonne Aasian seudullekin pääsisis taas matkaamaan ilman koronasäätöä. Täytyypä käydä tutkimassa, mitä muuta mielenkiintoista jutuistasi löytyy.

  1. Raija Salo

   Kiitos kommentista! Sri Lankaan kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa. Juttuja sieltä tulee paljon lisää. Siirrän ja päivitän niitä blogspotista (ja parin vuoden takaisesta reissusta on suurin osa vielä kirjoittamatta, koska alusta oli niin huono ja korona ”iski” juuri kun palasimme kotimaahan), mutta kirjoittelen samalla muista reissuista niin ei ihan nopeasti käy 🙂

  1. Raija Salo

   Ei se varsinaisesti ollut huono valinta. Nyt on majapaikan valinta kehittynyt sen verran, että ainakin uima-allas pitää tosiaan löytyä 🙂

 2. Elina

  Me yövyttiin Negombossa vasta viimeisenä yönä, ei juurikaan liikuttu kaupungilla joten paikka jäi pintapuoleiseksi. Kaupungista on kuitenkin aika lailla samoja muistikuvia, kuin tässä postauksessa joten mukava lukea siitä lisää! 🙂

  1. Raija Salo

   Negombo onkin hyvä paikka ensimmäiseksi ja viimeiseksi yöksi. Miksei enemmäksikin. Ollaan yövytty siellä nyt neljässä paikassa, ja joka kerta on ollut aivan erilaista. Se on niin iso kaupunki, että ei aivan heti tule tutuksi 🙂

 3. Noista Negombon lukuisista kirkoista olin lukenutkin ennen omaa reissuamme, mutta menetettyämme jatkoyhteyden Dohassa meille jäi niin vähän aikaa Negomboon, ettemme niihin sitten ehtineet paneutua. Kanavastakin näimme vaan vähän – se vaikutti kyllä viehättävältä ja aamuinen kalatori oli etenkin rannalle levitettyjen valtavien kalamäärien takia ihan ainutlaatuinen kokemuspiirissäni. Rannoista Negombossa luin jossain, että ne eivät ole kummoisia, mutta että hotelleilla on uima-altaat, joten ehkei sillä, ettette osunee ”oikealle” rannalle ollut oikeastaan sittenkään väliä 🙂

  1. Raija Salo

   Negombo Beach onkin täynnä hotelleja. Käytiin siellä vain syömässä, joten en tiedä rannan ominaisuuksista muuten. Ihan suosiolla olimme hakeutuneet majoituksen suhteen muualle. En vain tajunnut etukäteen, että Sri Lankassa on vaikea päästä uimaan ja allas majapaikassa on ihan must. Olin miltei sairas kun en päässyt veteen 🙂
   Negombosta en niinkään muista kalatoria, mutta Bentotassa seuraavalla matkalla oli kyllä kaloja kuivumassa todella paljon…

 4. No nyt on oma matka Sri Lankaan varmistunut, niin näitä on entistä hauskempaa lukea. Suunnitelmakin alkaa olemaan valmis, muutama yksityiskoht edelleen avoinnna, mutta matka vaikuttaa kyllä todella kivalta ja maa kiinnostavalta.

  1. Raija Salo

   Hei, mahtavaa! Milloin teillä on reissu? Ja mikä kohde on jo valittu Sri Lankassa?

Vastaa