You are currently viewing Sri Lankaan reppureissaamaan

Sri Lankaan reppureissaamaan

Kiitos kun jaat tämän!

Sri Lankaan reppureissaamaan

Olimme talvilomalla tammi-helmikuun vaihteessa Sri Lankassa kaksi viikkoa. Kokemusta ja kuvia kerääntyi niin paljon, että vaatii varmastikin monta kirjoitusrupeamaa ja artikkelia, ennen kuin kaikki paikat on käyty läpi ja kaivettu muistista. 

 

Varasimme matkan marraskuussa, ensin pelkät lennot lentodiilit -sivuston kautta. Jostain syystä päädyin sitten varaamaan kaikki majapaikatkin valmiiksi, osittain ainakin sen takia, että reissasimme saarella monessa paikassa. Halusin ehkä välttää painavan repun kanssa poukkoilemista sinne tänne ja tuntui helpommalta lähteä, kun oli osoite minne mennä.

Sri Lankaan reppureissaamaan

Lento lomalle tuntuu takuusti aina helpommalta kuin lento lomalta pois. Nyt matkustimme vasten yötä. Kaksi lentoa, syömistä ja unensekaista horrosta, välissä pari tuntia tax-freehortoilua. Aika iisiä. Perille tullessa rahanvaihdot kentällä.

 

Taksi odottaa vieden majapaikkaan. Paitsi että… Tyyppi, joka on vastassa, ei ole taksikuski. Hän on siellä ohjaamassa meitä taksiin. Sitten odotellaan taksikuskia, vaikka ME olimme myöhässä. Ja taksikuski ei millään osaa perille.

 

Eli koska olemme varanneet majapaikat homestay-paikoissa, ne eivät tietenkään ole kaikkien tiedossa. Ja OIKEASTI  joka neljäs talo täällä tarjoaa majoitusta. Vaatii siis hieman hermoja ja lomalla toimivan googlemapsin, että löydetään perille.

Sri Lankaan reppureissaamaan

Sri Lankasta löytyy todellakin majapaikkoja joka lähtöön. Me innostuimme halvoista hinnoista ja valitsimme mielestämme paikat kohtuullisen hinta/laatusuhteen mukaan.
Hotellien sijaan yöpyminen homestay-paikoissa vaikuttaa tietenkin myös siihen, että rahaa saavat paikalliset ihmiset, eikä hotelliketjut. Tällä lailla tutustuu parhaiten maan elintapoihin, ruokaan ja kulttuuriin, sekä oppii ehkä vähän ymmärtämään, miten maailma täällä pyörii…

 

Jälkikäteen kaikkia seikkailuja miettiessä reissu tuntuu vain hyvältä, vaikka niitä seikkailuja riittikin. Sopivan verran oppirahoja maksettuaan kiinnostus maahan on kasvanut aika lailla. Voisin siis lähteä uudestaan Sri Lankaan suunniteltuani aivan toisenlaisen reitin. Tällä kertaa mentiin näin.

Sri Lanka on leppoisa, mutta mitä tarvitaan matkaan?

Kuten moneen muuhunkin maahan, lähdettäessa Sri Lankaan seikkailemaan  tarvitaan kunnon kengät! Jos on tarkoitus nähdä saaren monet maailmanperintökohteet ja vaellusreitit, niin ei pärjää flipflopeilla.

 

Tässäkin kohtaa tulee kyllä persoonat esiin. Miehelläni on mukana lenkkarityyppiset kengät ja ihan mahdottoman suuret sandaalit omaan makuuni. Olen kuuden vuoden aikana kuitenkin onnistunut siinä, että hän jättää joskus sukat pois. Itse kulkisin avojaloin.

 

Ennen tätä matkaa hankin kunnon repun ja Riekerin sandaalit. Oikeasti ensimmäiset kengät, joita ei tarvitse ajaa sisään eivätkä paina mistään kohtaa.

 

Sri Lankassa on paljon temppeleitä, joihin tutustuessa pitää olla olkapäät ja jalat polvien alapuolelta peitettynä. Itselläni on aina mukana huivi ja välillä isompi kangas, jos tiedän että menemme temppeliin. Myös kengät pitää ottaa pois näissä paikoissa ja joissain luolatemppeleissä saattaa ulkona olla todella kuuma paljaille jaloille. On siis hyvä olla myös sukat mukana tällaista tarkoitusta varten.

 

Aurinkovoide tietenkin on luonnollinen matkalaukkuun pakattava tarvike, ehkä myös hyttysvoide. Olemme käyttäneet Citronellaa tähän tarkoitukseen, kun en oikein myrkyistä tykkää. Joka paikassa hyttysiä ei ole ja tiettyinä kellonaikoina kannattaa suojautua paremmin. Pari vuotta sitten uutisoitiin dengue-kuumeesta Sri Lankassa.

Kannattaa myös ottaa hyvissä ajoin selvää mahdollisten rokotusten tarpeellisuudesta. Ota myös selvää, onko majoituspaikassa hyttysverkko sängyn päällä, mikäli yöpymispaikka ei ole hotelli. Sri Lankassa yleensä joka paikassa tämä hyttysverkko on. 

Lisäksi tarvitaan ennakkoluulotonta suhtautumista erilaisiin matkustusmuotoihin. Välillä uskomattoman ystävällisen kansan joukosta löytyy virkamiehiä, jotka eivät ole koskaan kuulleet termiä asiakaspalvelu. 

Kulkuvälineet Sri Lankassa

Sri Lankaan reppureissaamaan

Liikenne Sri Lankassa voi olla aika kaoottista suuremmissa paikoissa, kuten Colombossa ja Kandyssa. Käytimme todella paljon tuktukeja, jotka ovat sekä edullisia, että kivoja kun voi katsella maisemia ja avonaisena kulkuvälineenä ilmastointi tulee automaattisesti. 

 

Sri Lankassa voi kulkea myös junalla länsirannikkoa etelään sekä pääkaupungista pohjoiseen päin ja koillisrannikolle. Koko maata rautatieverkosto ei kata. Junalla liikkuminen halpaa ja suosittua. Suosituin näköalareitti on Kandysta Ellaan, ja sen monet turistit kulkevatkin. 

 

Bussit ovat vielä edullisempia kuin junat. Niihin ei ihan joka paikassa uskalla hypätä kyytiin, koska ne ajavat meidän mittapuumme mukaan aika hurjaa vauhtia kiemuraisilla teillä. Sekä juna- että bussimatkat kestävät monesti paljon kauemmin kuin matkan pituudesta voisi arvioida. Ne pysähtelevät paljon ja tiet ovat tosiaan kiemuraisia ja keskiosassa maata myös vuoristoisia. 

 

Junalipun ostaminen ei myöskään ole yhtä helppoa kuin mihin olemme tottuneet. Kannattaa siis ottaa selvää, mihin aikaan lippuja saa ostettua. Meillä oli todella suuria vaikeuksia junalippujen kanssa!

 

Taksikyyti on edullista, ja on hyvin kätevää vuokrata kuljettaja mukaan. Monet varaavat koko loman ajaksi oman kuljettajan kiertämään saarta. Samalla saa paikallisen oppaan, joka tietää ainakin vähän enemmän maasta kuin sinä! Facebookissa on ryhmä Sri Lanka Backpackers (No spam, only advice), josta löytyy paljon tietoa maasta ja voi kysellä myös kuljettajista. 

Sri Lankaan
Asemat ja junat ovat mielenkiintoista katseltavaa
Sri Lankaan reppureissaamaan
Toisen luokan vaunuissa on ikkunat ja ovet auki, hyvä ilmastointi siis!

Ruoka ja juoma Sri Lankassa

Sri Lankassa käytetään paljon mausteita ruuassa. Chiliäkin voi olla niin, että tuntuu. Pääosassa aterialla on riisi, jota saarella kasvatetaan. Kaikenlaiset curryt ovat tyypillistä ruokaa. Aamiaisella näkee monesti hopperseja, jotka ovat kulhon muotoisia ohuita riisijauhosta paistettuja lettusia. Niissä voi olla myös kananmuna keskellä. String hoppers taas näyttää nuudelikeolta. 

 

Papadam on vähän perunalastun näköinen, myöskin varmaan riisijauhoista paistettu makupala. Leipä on roti, sitä käytetään myös samannimiseen ruoka-annokseen. Kaiken kaikkiaan Sri Lankassa on todella edullista syödä, joten kannattaa käydä ravintoloissa maistelemassa erilaisia ruokia. Kadun varrella saa kojuista pikkunälkään erilaisia samosoja, pasteijan tyyppisiä uppopaistettuja leivonnaisia.

 

Juomavesi tulee pullosta. Olut maksaa vähemmän kuin Suomessa, viini taas voi olla kalliimpaa. Alkoholijuomia myydään paikallisissa Alkoissa tiskin takaa. Joinakin pyhäpäivinä alkoholin myynti on kiellettyä ruokapaikoissa. Jos haluaa aamiaisella kahvia, se kannattaa pyytää vahvana! Muuten saa aikamoista litkua. Kun ollaan teenviljelymaassa, löytyy kaupoista monenlaista teetä. Teekaupoissa saat palvelua ja tietoa eri teelaaduista ja niiden ominaisuuksista.

 

Sri Lankaan reppureissaamaan
Hedelmiä löytyy!
Maustekauppa
Sri Lankaan reppureissaamaan
Kuivattua kalaa on paljon. Emme ole maistaneet...

Mitä on Sri Lanka?

Sri Lanka on ystävällisiä kasvoja ja valkoisia hampaita hymyissä. Koulutyttöjä valkoisissa puvuissaan. Tuktuk-kuskeja, vanhoja miehiä pyörää taluttamassa keskustellen suomalaisen ja srilankalaisen agrikulttuurin eroista… Kohtaamista aitoja ihmisiä. Voit kasvattaa näistä kohtaamisista ystävyyssuhteita koko loppuelämäksesi, jos haluat.

 

Sri Lanka on hienoja rantoja, kulttuuria, puutarhoja ja temppeleitä. Joillekin saari on parhaita paikkoja surfailuun. Tällä saarella voit kohdata norsuja, delfiinejä, kilpikonnia ja jopa leopardeja, puhumattakaan kaikenlaisista linnuista.

 

Uskonto näkyy Sri Lankassa vahvasti. Suurin osa väestöstä on buddhalaisia. On myös hinduja ja muslimeja sekä kristittyjä. Pääkaupunki Colombon alueella, kuten Negombossa, jossa lentokenttä sijaitsee, näkee kirkkoja ja Jeesuksen kuvia Buddhien sijaan. 

Sri Lankaan reppureissaamaan

Tekemistä Sri Lankassa

  • Patikointia ja vaellusta
  • Temppeleitä ja kirkkoja
  • Kauniit junareitit
  • Hiekkarantoja, surffausta, sukellusta ja snorklausta
  • Kansallispuistot eläimineen, jeeppisafarit
  • Valasretket
  • Sigiriyan leijonakallio ja puutarhat
  • Luonnontieteelliset puistot
  • Kokkauskurssit
  • Maustepuutarhat
  • Kilpikonniin tutustuminen
  • Gallen vanha kaupunki etelässä
  • Anuradhapura ja Mihintale pohjoisessa

    Seuraavissa artikkeleissa tulee olemaan tarkempaa juttua erilaisista paikoista Sri Lankassa. 

    Kiitos kun jaat tämän!

    Tällä artikkelilla on 13 kommenttia

    1. Ne Tammelat

      Mielenkiintoinen postaus ja maa, ehdottomasti myös meidän listalla tulevaisuudessa. Tuo junamatkailu on sellaista, mitä emme ole niin paljoa harrastaneet, mutta tuollaisessa liikennekulttuurissa se on hyvinkin varteenotettava ja hermoja säästävä vaihtoehto.

      1. Raija Salo

        En tiedä säästääkö hermoja, toiset junat ovat aivan täynnä… Ja monenlaista junaa on myös 🙂 Junareititkään eivät aina ihan selviä, ja matkalippujen ostamisessakin on välillä vaikeuksia! Aion kyllä edelleen matkustaa junalla, jos Sri Lankaan mennään. Katsoin toisen bloggaajan postauksesta, että junavaunut näyttivät kovin uusilta! Siellä on ilmeisesti kalustoa uusittu meidän maassa olon jälkeen.

    2. Ihana Sri Lanka! Yksi omista lempparikohteista, tähän asti 🙂 Keskiosien vihreys ja rauhalliset palmurannat on itselle sitä parasta Sri Lankaa. Ja ruoka on taivaallista! Me yleensä mahdutetaan majoituksiin sekä hotelleja että homestay -majoituksia. Homestayssä pääsee usein jotenkin lähemmäs kulttuuria.

      1. Raija Salo

        Niin, Sri Lankasta löytyy niitä rantoja ja sitten aivan toisenlaista maisemaa. Talvisin ajatus aina lentää Sri Lankaan, mutta kai sitä pitää muissakin paikoissa vielä käydä 🙂 Pieniä hotelleja ollaan myös me käytetty välillä. Monen moista majapaikkaa on ollut, kun vissiin 16 majoitusta on mahtunut meidän matkoihin Sri Lankassa.

    3. Ihana, monipuolinen Sri Lanka <3 Me skipattiin kaikki suuret kaupungit, tai kaupungit ylipäänsä, matkareitti aika samanlainen kun teillä 🙂 Homestay majoitukset oli kyllä tosi kivoja, ne jäi parhaiten mieleen!

      1. Raija Salo

        Hei Elina! Kyllä ne homestay-majoitukset jää mieleen, tai ne ihmiset. Vaikka heillä olisi pikkuinen hotellin tyyppinen majoitus, niin se kontakti on aivan erilainen kuin normi hotelleissa. Samoin tuktuk-kuskit on välillä aivan mahtavia. Yksi kutsui myös kotiinsa, esitteli perheelleen, haki kookospalmustansa pähkinät ja tarjoili meille ne kuistillansa. Ollaan monesti ajateltu häntä. Ikävää, että meillä ei ole hänen yhteistietojaan.

    4. Kandyyn ei kannata tuhlata aikaa paitsi kasvitieteelliseen puutarhaan … ehkä kuitenkin kannattaisi käydä katsomassa myös Pyhän hampaan temppeli, jolla kuitenkin on sijansa saaren historiassa, jolla on Unescon maailmanperintökohteen status ja jossa näkee päivittäin tuhansia ja taas tuhansia srilankalaisia valkoisiin pukeutuneena viemässä kukkia pyhäinjäännöksen ”alttarille”.
      Hotelleista – kyllä niitäkin on paikallisessa omistuksessa ja tarjoavat nekin paikallisille ainakin töitä.
      Tätä nykyä kun saarta vaivaa polttoainepula, niin vähän paremmissa hotelleissa ei tarvitse kärsiä sähkökatkoista, joita voi tätä nykyä (tai siis pari viikkoa sitten) olla 5 tuntia per päiväkin.

      1. Raija Salo

        Matkustaessa joutuu välillä tekemään valintoja, jotka ovat itselle sopivia. Emme mene jonnekin pelkästään sen takia, että se on maailmanperintökohde, vaan harkitsemme paikat oman mielenkiinnon mukaan. Olemme olleet kahdesti Kandyssa ja jätimme molemmilla kerroilla Pyhän Hampaan temppelin väliin. Luin paljon juttuja paikasta ennen ensimmäistä matkaa, ja mietimme vielä paikan päällä, menisimmekö sinne.
        Kirjoitusten perusteella totesimme, että paikassa pitää jonottaa eikä välttämättä näe koko hammasta. Tai ei tullut selväksi, onko siellä mitään hammasta. Käydäänkö siellä vain katsomassa tuhansia srilankalaisia valkoisissa vaatteissa, sitä en tiedä. Pidämme enemmän sellaisista paikoista, joissa ei tarvitse jonottaa tietämättä edes minkä takia jonotetaan. Valitsemme siis ennemmin arkkitehtuurin, puutarhat, kotimuseot ja taide. Toki on temppeleissä tullut käytyä myös ja nähtyä aika paljon srilankalaisia valkoisissaan.
        Hotellit meidän täytyy ikävä kyllä valita budjetin mukaan. Ja tämä juttu on kirjoitettu alun perin kolme vuotta sitten, silloin ei ollut sähkökatkoksia eikä muutakaan kamalaa 🙂

    5. Kiitos faceryhmävinkistä – samantyylisiä oli 6-7 kpl, liittyin nyt muutamaan. Jutustasi tulee fiilis, että tämä on minun saareni. Aasialaistunnelma yhdistettynä luontoon – toivottavasti keväällä 2023 – viikko ei kyllä riitä… Toiveena olisi yhdistää Malediiveihin ja Intiaan, mutta toisaalta Sri Lankassa riittäisi nähtävää ja koettavaa

      1. Raija Salo

        Sri Lankassa riittää nähtävää moneksi vuodeksi 🙂 On niin erilaisia paikkoja ja kohteita. Mutta tietty viikossakin ehtii piipahtamaan jossain, jos reissaa muuallakin siellä suunnalla. Kiertomatkaa ei varmaan ehdi, vaan täytyy vaan käydä jossain ja tulla takaisin samaa reittiä. Jos junalla tykkää kulkea, niin vaikkapa Kandy ja Ella (Kandyyn ei kannata tuhlata aikaa, paitsi ehkä Botanical Gardeniin, olen kirjoittanut sieltä: https://kodintuntu.fi/sri-lanka-royal-botanical-garden-kandy/).
        Tai sitten vain Bentotaan, joka ei ole kaukana Colombosta. Siellä on aivan ihanat arkkitehtiveljesten talot ja puutarhat, toisesta olen kirjoittanut myös… https://kodintuntu.fi/sisustus-ja-pihaihmisen-paratiisissa-arkkitehti-geoffrey-bawan-lomapaikka-sri-lankassa-lunuganga/
        Jos liikkuu taksilla, niin ehkä Sigiria ja Dambulla menisi viikossa 🙂 Kun aina pitää välillä levätäkin, eikö?

    6. Sri Lanka on meillä yhtenä matkavaihtoehtona nyt kevättalvella. Kuvien perusteella maa näyttää kauniin vehreältä ja muutenkin vaikuttaa kiinnostavalta matkakohteelta. Ainakin toistaiseksi koronapolitiikkakin mahdollistaisi negatiivisella testituloksella sinne matkustamisen.

      1. Raija Salo

        Suosittelen ehdottomasti Sri Lankaa. Vaarana on, että et enää halua matkustaa muualle 🙂 Olen tosiaan kirjoitellut blogspotiin juttuja sieltä, joita siirrän vähän kerrassaan uuteen alustaan. Ehkä sieltä löytyy jotain vinkkiä jos Sri Lankaan meinaa lähteä. https://kodintuntu.blogspot.com. Mukavia matkoja sinulle!

      2. Hannele

        Minä myös? Reilu pari viikkoa ja✈️
        Koska teillä?
        Nyt on kyllä ihana lukea näitä postauksia ja fiilistellä ja vertailla omiin alustaviin suunnitelmiin näitä valintoja.

    Vastaa